Koronatestipositiivisuus nousee joulun lähestyessä – THL:n Salminen: Kotitestit hyvä keino tartuntariskin vähentämiseksi
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ohjeistaa ihmisiä suunnittelemaan joulunviettoaan pahentuvan koronatilanteen mukaan.
Koronatestipositiivisuus on nousussa. Kahden viime viikon ajan testatuista näytteistä positiivisia oli 8,1 prosenttia, kertoi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:n ja THL:n koronavirustilannekatsauksessa tiistaina.
– Edellisen kahden viikon aikana se oli noin 6 prosenttia, Voipio-Pulkki sanoi.
Voipio-Pulkin mukaan myös koronaviruksen jäljitettävyys on heikentynyt, sillä hänen mukaansa ihmiset eivät pysty sanomaan, mistä he ovat saaneet tartunnan.
THL:n johtaja Mika Salminen kertoi myös kotitestien olevan hyvä keino tartuntariskin vähentämiseksi.
– Testit ovat osoittautuneet varsin hyväksi keinoksi oman statuksen selvittämiseksi, hän sanoi.
Kotitestien laajempaa käyttöä valmistellaan STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalaisen mukaan THL:lla ja laboratoriotoimijoiden yhteisessä verkostossa.
Voipio-Pulkki kertoi tiistain koronatilannekatsauksessa, että tällä hetkellä koronavirustestejä tehdään paljon, noin 150 000 viikossa.
Diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (Hus) kertoi STT:lle, että tällä hetkellä koronavirustesteihin kuitenkin pääsevät lähtökohtaisesti riskiryhmiin kuuluvat henkilöt sekä sosiaali- ja terveysalan henkilöstö. Hus tiedotti jo viime viikolla, että näytteenottokapasiteetti oli täydessä käytössä. Kaikkia ei pystytä testaamaan.
– Meillä ei ole mahdollista testausta lisätä ja vuodenvaihteessa tullaan vielä vähentämään testausmääriä, hän sanoi.
Lehtosen mukaan epidemiatilannetta pitääkin hallita nyt rajoitustoimin.
– Olemme sellaisessa tilanteessa, että tartuntamäärät tulevat lisääntymään ilman rajoituksia.
Seuraava vapaa testausaika sairaanhoitopiirissä menee Lehtosen mukaan tällä hetkellä torstaille. Kahdesti rokottautuneita ja hengitystieoireista kärsiviä hän ohjeistaa jäämään omaehtoiseen karanteeniin, vaikka kotitestistä saisikin negatiivisen tuloksen.
– Ei se negatiivinen kotitesti ole mikään oikeutuksen antaja, mielellään jäisin oireisena omaehtoiseen karanteeniin, Lehtonen sanoi.
Salminen kertoi tiistaina, että ikäihmisten lisäksi erityisesti keski-ikäisillä on korkea riski joutua tehohoitoon koronavirustartunnan aiheuttaman taudin vuoksi, jos heillä ei ole täyttä rokotussarjaa. Lisäksi suuri osa erikoissairaanhoitoon joutuneista on niitä, joilla ei ole rokotussuojaa.
Joulunviettoa ohjeistetaankin suunnittelemaan riskiryhmiin kuuluvien ehdoilla ja heidän toiveitaan kuunnellen.
THL katsoo, että tehokkain tapa hillitä epidemiaa tässä vaiheessa ovat ravintolarajoitukset. Etenkin anniskeluravintoloiden henkilömäärää tai aukioloa olisi nopeasti supistettava niin, ettei rajoituksia voisi kiertää koronapassilla.
Salmisen mukaan Suomessa pitäisi harkita, onko koronapassin käyttö kaikkein korkeimman riskin tilanteessa se, miten pitäisi toimia.
Korkean riskin tapahtumia ovat esimerkiksi ravintoloista yökerhot, baarit ja pubit, sisätiloissa järjestettävät konsertit ja urheilutapahtumat.