Kokoomusedustajat haluavat yhä maskipakon lakiin – keskustan Ovaska hämmästeli aloitetta

Eduskunta

Joukko kokoomuksen kansanedustajia haluaa yhä maskipakkopykälän tartuntatautilakiin.

Kansanedustaja Miia Laihon (kok.) laatima lakialoite asiasta oli lähetekeskustelussa eduskunnan perjantain istunnossa.

Lääkärikansanedustajan mielestä maskipakko voitaisiin ottaa yhdeksi työkaluksi tilanteessa, jossa tartuntatautitilanne sitä vaatii. Maskeja pitäisi tällöin olla saatavilla maksutta.

– Ilman muuta se kannattaisi nyt ottaa sinne yhdeksi työkaluksi, koska silloin se on sieltä helposti käyttöön otettavissa ja ihmiset osaavat sitä jo käyttää ja se ei olisi niin suuri ongelma tai kynnys sen käytölle niin suuri, Laiho perusteli.

Laihon ja muutaman muun kokoomuksen kansanedustajan allekirjoittama lakialoite ehti lähetekeskusteluun vasta nyt eduskunnan korona-ajan poikkeuksellisten työjärjestelyjen vuoksi.

Keskustan Jouni Ovaska ihmetteli kokoomusedustajien aloitetta. Ovaskan mielestä nyt pitäisi puhua pikemminkin siitä, miten maskin käytöstä päästään vähitellen eroon ja palaamaan normaaliin.

– Olen saanut paljon viestejä esimerkiksi kasvatusalan asiantuntijoilta kouluista ja päiväkodeista, miten siellä ikään kuin näytellään tätä maskin käyttöä. Kun ollaan kahvilla jossakin ja omassa porukassa, maskit otetaan pois ja jutellaan, ja kun mennään käytäville ja lasten tai vanhempien pariin, niin sitten puetaan maskit ikään kuin näyttelyn vuoksi.

Ovaska kertoi saaneensa opettajilta paljon palautetta maskien käytön haitoista varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa, esimerkikiksi lukutaidon opettamisessa ja tunnekasvatuksessa.

– Ja mehän tiedetään muista maista, että esimerkiksi Pohjoismaissa maskeja ei käytetä näin laajasti kouluissa, varhaiskasvatuksesta en osaa sanoa.

Ovaskan mukaan myös maskien käytön haittavaikutukista pitäisi pystyä puhumaan.

– Jotenkin tuntuu, että kun tuolla sosiaalisessa mediassa tällaista keskustelua on yritetty herätellä, niin hyvin laaja vastustus ja hyökkäys tulee heti vastaan ja on puhuttu siitä, miten tärkeitä maskit ovat ja niiden käyttö on. Eli toivoisin, että nyt päästään seuraavaan vaiheeseen ja pystytään puhumaan myös siitä, millaista se elämä on maskien jälkeen.

Laiho myönsi, että suomalaiset ovat noudattaneet suositusta kasvomaskien käytöstä huolellisesti. Hänen mielestään jonkin uuden virus- tai bakteeritaudin iskiessä maskeista voisi kuitenkin olla apua.

– Lapset voisivat käydä koulua ja harrastukset voisivat jatkua, mikäli maskeja kaikki käyttäisivät — niin silloin tämmöinen velvoittavuus vähän niin kuin koronapassityyppisesti voisi auttaa sitä, että osa toiminnoista voisi pysyä auki. 

Laiho myönsi, että tässä tilanteessa on ilman muuta selvää, että kasvomaskeista halutaan eroon, kun epidemiatilanne paranee.

– Rokotukset ovat siihen tietenkin paras reitti, ja toivotaan, että ihmiset tosiaan ottavat niitä ahkerasti ja näistä päästään eroon. Mutta meidän pitää varautua myös tulevaan lainsäädännön osalta, hän huomautti.