Kokoomus tavoittelee kuntavaaleissa –Forssan ihmeen– toistumista eri puolilla maata
Kokoomus tavoittelee kevään kuntavaaleissa ”Forssan ihmettä” eri puolilla maata.
Viime kuntavaaleissa kokoomus nosti Forssassa kannatustaan kymmenellä prosenttiyksiköllä ja nousi neljänneltä sijalta kaupungin suurimmaksi puolueeksi.
Samalla päättyi Forssassa vuosikymmeniä jatkunut demarivalta.
Forssan ihmeen antama esimerkki nostettiin esille kokoomuksen kuntavaaliristeilyllä Itämerellä viikonloppuna.
Yli tuhat kokoomuksen kuntavaaliehdokasta ja paikallisaktiivia kokoontui Viking Grace -alukselle valmistelemaan huhtikuussa huipentuvaa vaaliponnistusta.
– Forssan ihme osoittaa, että sellaiset tabut, että me emme voisi nousta suurimmaksi, eivät ole totta, puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi STT:lle.
Orpon mukaan kokoomuksen tavoitteena on saada kuntavaaleihin 7 000 ehdokasta.
Vuoden 2012 kuntavaaleissa kokoomus sai liikkeelle 6 800 ehdokasta. Tällä hetkellä kasassa on noin 3 500 – 4 000 ehdokasta.
Orpon mukaan ehdokkaiden määrä on perinteisesti tuplaantunut viimeisen kuukauden loppukirin aikana.
– Olemme oikealla polulla, mutta paljon tämä vaatii vielä töitä, Orpo arvioi.
Orpon mukaan sosiaali- ja terveysasioiden poistuminen kunnanvaltuustojen harteilta sote-uudistuksen myötä ei ole heikentänyt kuntavaaliehdokkuuden houkuttelevuutta.
Orpon mielestä liikuteltavien rahasummien suuruus ei yksin määritä luottamustoimen kiinnostavuutta.
– Kuntapolitiikassa pääsee vaikuttamaan konkreettisiin, ihmisiä lähellä oleviin asioihin: lähikouluihin, puistoihin, liikuntapaikkoihin. Ne ovat ihmisten kokoisia asioita, Orpo sanoo.
Kuntapolitiikassa pääsee hänen mielestään vaikuttamaan nimenomaan jokapäiväiseen arkeen.
– Sote-palvelut eivät ole ihmisen normaali elämänympäristö. Ne ovat poikkeustilanteita varten olevia palveluita.
Kokoomuksen forssalaisen varapuheenjohtajan Sanni Grahn-Laasosen mukaan Forssan ihmettä selittää ennen muuta onnistunut ehdokasasettelu ja positiivinen vaalikampanja.
– Sitä voi kutsua Forssan ihmeeksi, sillä se tapahtui kaupungissa, jossa sosiaalidemokraattinen liike on syntynyt, Grahn-Laasonen sanoo viitaten SDP:n puoluekokoukseen Forssassa vuonna 1903.
– Tavoittelemme tietysti taas suurimman puolueen asemaa Forssassa ja toivomme, että Forssan ihme voidaan monistaa tapahtumaan myös muualla Suomessa.
Orpon tavoin Grahn-Laasonen uskoo, että sote-palveluiden poistuminen kuntien harteilta ei heikennä kuntavaaliehdokkuuden kiinnostavuutta.
– Nyt kun ne raskaat sote-tehtävät siirtyvät maakunnille, kunnissa on enemmän aikaa keskittyä koulutukseen, päiväkoteihin, kulttuuriin, liikuntaan, vapaa-aikaan, nuorisotyöhön ja kunnan elinvoimasta huolehtimiseen.