Kokoomuksen Elina Valtonen IS:lle: Suomi Naton jäsen parhaimmillaan jo syksyllä

Nato-jäsenyys

Kokoomuksen varapuheenjohtajan Elina Valtosen mukaan tavoitteena on, että Nato-jäsenyyden ratifiointikierros olisi ohi jo syksyllä.

– Parhaimmillaan se olisi käyty syksyllä, mutta tähän liittyy epävarmuuksia. Meillä on sota Euroopassa ja tilanteet voivat muuttua. Eduskunnat päättävät ja me totta kai kunnioitamme niiden työtä, Valtonen sanoo Ilta-Sanomien haastattelussa.

Valtonen antaa tunnustusta pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitukselle ja presidentti Sauli Niinistölle, Nato-jäsenyyden edistämisestä kansan mielipiteen muututtua.

– Jos näin ei olisi toimittu, niin kyllähän osa valtiojohdon legitimiteetistä olisi kadonnut. Uskon, että he ovat nähneet asian myös näin.

Valtonen valittiin torstaina eduskunnan Nato-valtuuskunnan puheenjohtajaksi edesmenneen kansanedustajan Ilkka Kanervan (kok.) tilalle. Nato-maiden parlamentaarikkojen yhteiskokous järjestetään kahdesti vuodessa.

Valtonen kertoo pyrkivänsä myös uusimaan kokoomuksen varapuheenjohtajan paikkansa kesäkuussa Kalajoella pidettävässä puoluekokouksessa.