Keskustanaiset valitsee uuden puheenjohtajan Porissa – tässä ovat ehdokkaat
Sari Palmu on johtanut keskustanaisia kuluneen kaksivuotiskauden ajan. Nyt hän saa haastajikseen järjestön Kainuun piiriä johtavan Minna Leinosen sekä keskustanaisten nykyisen varapuheenjohtajan Päivi Mononen-Mikkilän.
Keskustanaiset valitsee puheenjohtajiston edustajakokouksessaan Porissa 10.–11. kesäkuuta.
Suomenmaa esittelee puheenjohtajaehdokkaat.
Minna Leinonen, sosionomi (AMK), sosiaalialan yrittäjä, Kajaani
Miksi juuri sinun pitäisi olla keskustanaisten puheenjohtaja?
”Pelkät sanat eivät riitä, tarvitaan myös tekoja”, sanoi Miina Sillanpää.
Haluan olla aidolla intohimolla ja sinnikkäällä voimalla tekemässä töitä kaikkien yhteiskunnan jäsenten parhaaksi, osallisuutta vahvistaen ja tasa-arvoa edistäen. Vahvistetaan keskustanaisten toimintaa ja verkostoitumista keskustaa täydentävänä ja vahvistavana voimana.
Miksi keskusta tarvitsee naisjärjestön?
Keskusta tarvitsee keskustanaisia huiman nousun varmistamiseen. Keskustanaiset täydentää ja vahvistaa puolueen asemaa yhteiskunnassa – keskustalaisiin arvoihin pohjautuen, monipuolisen toiminnan kautta. Keskustanaiset edistää naisten ja lasten asemaa ja erityisesti heidän elämäänsä liittyviä teemoja tasa-arvon puolesta puhuen ja tehden.
Mikä on tärkein asia keskustanaisten toiminnassa juuri nyt?
Keskustanaisten toiminnassa on keskityttävä turvaamaan naisten taloustilanne merkityksellisen toiminnan varmistamiseksi. Tämä tulee tehdä vuoropuhelun kautta yhteisen ymmärryksen saavuttamiseksi. Kannustetaan mukaan uusia, erilaisia naisia toiminnan ja tekemisen kautta. Edistetään verkostotoimintaa ja piirien välistä yhteistyötä.
Millaista politiikkaa keskustan pitää tehdä tällä vaalikaudella?
Keskustan oven tulee olla avoinna kaikille. Järjestötyön merkitystä täytyy vahvistaa. Kannustetaan jokaista kehittymään ja kantamaan vastuuta omasta hyvinvoinnistaan ja toimeentulostaan. Huomioidaan ne, jotka eivät omin avuin selviä. Mieluisa työ ja opiskelu tulee varmistaa kaikille asuinpaikasta ja sosioekonomisesta asemasta riippumatta. Vahvistetaan osallisuutta, jolla kitketään syrjäytyneisyyttä. Kaikkien poliittisten linjausten tulee tukea ihmisten sujuvaa ja turvallista arkea.
Päivi Mononen-Mikkilä, oik. yo, hallitusammattilainen (HHJ), viestintäyrittäjä, Helsinki
Miksi juuri sinun pitäisi olla keskustanaisten puheenjohtaja?
Olen muutosjohtaja, ja pitkällä työurallani yritysmaailmassa oppinut arvostamaan ketteryyttä, ennakointia ja asiakaslähtöisyyttä byrokratian sijasta. Olen kokenut järjestötoimija mutta laajasti verkottunut myös muualle yhteiskuntaan, mikä on suuri etu. Järjestön voima on toiminnan paikallisuudessa, mutta toisin toimintaan valtakunnallista näkyvyyttä ja vaikuttavuutta, jolla voidaan houkutella uusia jäseniä. Olen rohkea, uskottava ja energinen.
Miksi keskusta tarvitsee naisjärjestön?
Naisjärjestö täydentää ja vahvistaa parhaimmillaan koko puoluetta. Se ei ole kuitenkaan itsetarkoitus, vaan järjestön on oltava puolueen tärkein asiantuntija tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasioissa. Naistoiminnan kautta esimerkiksi yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta kiinnostuneet maahanmuuttajanaiset voivat löytää itselleen poliittisen kodin. Minun visiossani keskustanaiset on myös tulevaisuuden naisvaikuttajien kykyhautomo.
Mikä on tärkein asia keskustanaisten toiminnassa juuri nyt?
Tulevien kuukausien aikana on varmistettava toiminnan rahoitus yhteistyössä puolueen kanssa. Hallintoa on kevennettävä. On oltava rohkea ja aloitteellinen kaikissa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasioissa. Paikallistoiminta on saatava uuteen kukoistukseen kiinnostavilla teemoilla ja matalan kynnyksen tilaisuuksilla, koska kiireiset ihmiset eivät enää jaksa innostua sääntömääräisistä kokouksista.
Millaista politiikkaa keskustan pitää tehdä tällä vaalikaudella?
Suomalaisista enemmistö on viime kädessä tolkun, maltin ja kohtuullisuuden kannattajia ja äärisuuntia vierastavia. Keskellä kulkeminen on brändättävä uudelleen niin, että se nähdään varteenotettavana vaihtoehtona. Isoja kaupunkeja ja maaseutua ei saa asettaa vastakkain. Yleispuolueidentiteetti on saatava takaisin. Valittamisen ja peräpeiliin tuijottamisen sijasta katse on luotava tulevaisuuteen.
Sari Palmu, erikoissairaanhoitaja, maatalousyrittäjä, Alajärvi
Miksi juuri sinun pitäisi olla keskustanaisten puheenjohtaja?
Sitoudun tekemään työtä keskustanaisten toiminnan näkyvyyden ja vaikuttavuuden puolesta. Järjestötyö on itselleni sydämen asia, haluan tukea naisten piirejä haastavassa tilanteessa. Raivaan tietä naisille tehtäviin niin puolueessa kuin työelämässä. Minulla on laajat yhteistyöverkostot, joita haluan käyttää järjestömme puolesta. Jos minut valitaan jatkokaudelle, kukaan ei enää kyseenalaista tarpeellisuuttamme.
Miksi keskusta tarvitsee naisjärjestön?
Teemme työtä yleisten poliittisten asioiden lisäksi mm. naisiin, perheisiin ja hyvinvointiyhteiskuntaamme liittyvien epäkohtien poistamiseksi. Kannustamme ja koulutamme naisia lähtemään mukaan politiikkaan. Järjestämme matalan kynnyksen toimintaa, joihin kaikkien on helppo tulla. Tarjoamme vertaistukea ja verkostoitumista. Olemme voimavara puolueelle, teemme työtä ja taistelemme asioiden ja tavoitteiden puolesta.
Mikä on tärkein asia keskustanaisten toiminnassa juuri nyt?
Keskustanaisten toimintaa on uudistettava. Keskustanaisten piirit tarvitsevat tukea ja työkaluja toimintaan. Viestintää on parannettava, yhä useammat kanavat on otettava käyttöön. Meidän on löydettävä asiat, jotka yhdistävät meitä eivätkä erota. Keskustanaisten tulee olla kokoava voima ja vahva tuki naisille. Keskustanaisten rahoituksen lisäleikkaukset on estettävä, ja puolueelle on vakuutettava, miksi meitä tarvitaan enemmän kuin koskaan!
Millaista politiikkaa keskustan pitää tehdä tällä vaalikaudella?
Keskustan täytyy tehdä aktiivista oppositiopolitiikkaa. On puhuttava voimakkaasti alueiden, elinkeinojen, maatalouden, huoltovarmuuden ja puolustuksen puolesta. Keskustan on nostettava toiminnassaan ihminen ja arjen sujuvuus, työvoiman riittävyys sekä työssäjaksaminen entistä enemmän keskiöön. Hallituksen hyviä esityksiä voimme tukea, mutta kerromme ponnekkaasti kantamme asioista, joita emme voi hyväksyä.