Ex-pääministeri Vanhanen: Rakennusalaa voitaisiin tukea useilla kustannustehokkailla keinoilla – “Kriisi on päällä nyt"
Kokenut politiikan konkari, ex-pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) penää hallitukselta kustannustehokkaita ja määräaikaisia keinoja rakennusalan kriisin helpottamiseksi.
Vanhanen kommentoi rakennusalan synkkiä näkymiä Suomenmaan haastattelussa.
Hänen mukaansa rakentamisen jyrkkää laskua voidaan pehmentää monilla täsmällisillä keinoilla ilman, että rakennusteollisuudelle tarvitsisi antaa suoria, euromääräisesti isoja tukipaketteja.
Vanhasen mielestä rakennusalalla pitäisi keskittyä edistämään hankkeita, jotka saadaan liikkeelle nopeasti, jopa syksyn tai ensi talven aikana.
– Kriisi on päällä nyt. Meidän ei kannata keskittyä keinoihin, jotka auttavat vasta vuosien päästä.
Rakennusalalta on kuultu viime aikoina useampia ikäviä uutisia, kun esimerkiksi Jukkatalo ja Siklatalot ajautuivat konkurssiin. Lisää saattaa myös olla tulossa.
Elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.) tyrmäsi tiistaina Ylen A-studiossa valtion tukitoimet rakennusalan helpottamiseksi.
Vanhanen sanoo ymmärtävänsä näkemyksen suorien tukien osalta. Hänen mukaansa valtion tulee kuitenkin auttaa investointien käynnistämisessä, jotta koko rakennusala ei täysin pysähtyisi.
– Rydmanilla ei ollut ainoatakaan ehdotusta, miten nyt pitäisi toimia. Toivottavasti se kertoo siitä, että hallitus on miettinyt keinoja, mutta ei halua kertoa niitä ennen budjettiriihtä, Vanhanen summaa Suomenmaalle.
Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan hallitus etsii budjettiriihessä tarvittavia keinoja rakennusalan tilanteeseen.
Yksi tehokas keino voisi Vanhasen mukaan olla taloyhtiöiden remonttihankkeiden tukeminen.
Vanhanen sanoo kehittäneensä idean vuonna 2008 alkaneen finanssikriisin aikaan. Silloinkin rakentaminen hiipui merkittävästi ja koko alan näkymät olivat tummanpuhuvat.
Vanhasen hallitus kehitti taloyhtiöille kymmenen prosentin avustuksen, joilla vauhditettiin suunnitteilla olleiden taloyhtiöiden remonttien käynnistämistä. Se toi rakennusfirmoille nopeasti paljon kohteita.
– Avustus tuli maksamaan 500 miljoonaa euroa. Se on iso raha, mutta sillä synnytettiin 5 miljardin edestä korjausinvestointeja, Vanhanen summaa.
– Kyse oli korjauksista, jotka taloyhtiöiden piti tehdä joka tapauksessa. Samalla sillä helpotettiin rakennusalan tilannetta. Suosittelen samaa tälläkin kertaa.
Keinoja rakennusalan tilanteen helpottamiseen voisi löytyä myös tiestön korjausvelasta.
Suomessa on Vanhasen mukaan paljon sellaisia tiestön korjauskohteita, jotka eivät vaadi vuosien suunnittelua.
– Meillä on kohteita, joita voi toteuttaa nopeasti. Sellaisiin kannattaisi nyt käyttää rahaa.
Vanhanen jatkaisi myös laajakaistastrategian toteuttamista sekä öljylämmitteisten omakotitalojen muuttamista uusiutuvaa energiaa hyödyntäviksi.
Vanhanen hämmästelee, että valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) budjetissa öljylämmitteisten omakotitalojen muutostöille varattu summa oli pudonnut nollaan.
– Meillä on yhä jonkin verran omakotitaloja, joissa on tarve vaihtaa öljylämmitys pois. Nekin hankkeet saataisiin hyvin nopeasti liikkeelle ja omistajat maksaisivat vaihdosta suurimman osan.
Kuntia Vanhanen kannustaisi helpottamaan pientalotonttien luovuttamista rakentamista suunnitteleville. Omistustontteja voitaisiin esimerkiksi antaa ensin vuokralle, mutta ne voisi myöhemmin lunastaa omaksi.
– Sellainen antaisi ajallista pelivaraa, Vanhanen miettii.
Ex-pääministerin mukaan rakennusalan kriisi ravisuttaa koko Suomen työllisyys- ja taloustilannetta.
Rakennusalaa hän luonnehtii suureksi ja merkittäväksi työllistäjäksi sekä suoraan että välillisesti.
Synkät ajat tulevat luultavasti näkymään ensi talvena myös Suomen työttömyystilastoissa. Samaan aikaan hallitus kuitenkin valmistelee leikkauksia työttömyysturvaan.
Vanhanen ei halua ottaa työttömyysturvan leikkauksiin suoraan kantaa. Hän kuitenkin vaatii laajemmin hallitukselta pohdintaa leikkausten ja veroratkaisujen ajoittamisesta tilanteessa, jossa Suomi näyttää kulkevan kohti taantumaa.
Vanhasen mukaan leikkauksia tarvitaan. Suhdanteiden vuoksi osa niistä voisi kuitenkin olla järkevää siirtää myöhemmäksi.
– Usein hallituksen uskottavuutta arvioidaan sen kautta, kykeneekö se tekemään vaikeat päätökset heti alussa. Nyt leikkausten ja veropäätösten tekeminen ei kuitenkaan välttämättä ole suhdannepoliittisesti järkevää.
Hallituksen olisi Vanhasen mukaan järkevää keskittyä nyt kokonaisvaikutusten arviointiin. Siinä hän kehottaa kuuntelemaan tarkalla korvalla Suomen Pankin ja eri ministeriöiden näkemyksiä.
– Leikkaukset ovat aina lopulta poliittisia ratkaisuja. Valtion ei pidä tehdä sellaisia toimia, jotka vain syventävät taantumaa tai heikentynyttä tilannetta.
Juttua korjattu 7.9.2023 kelloi 14:46. Taloyhtiöille myönnetty avustus maksoi valtiolle noin 500 miljoonaa euroa. Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että avustus olisi maksanut 10 miljoonaa euroa.