Keskustan Torniainen: Yksityisteiden turvallisuusarviointiin tarvitaan selkeyttä

Tieturvallisuus

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan varapuheenjohtaja Ari Torniainen (kesk.) kysyy kirjallisessa kysymyksessään yksityisteiden turvallisuusarvioinnista.

Laki yksityisistä teistä uusiutui noin kaksi ja puoli vuotta sitten. Sen mukaan teiden on oltava turvallisia ja tasapuolisia. Liikenneturvallisuutta parannetaan tarvittaessa tieturvallisuusarvioinnilla.

– Tiekunnat tekevät parannuksia teihin muun muassa oikaisemalla ja tekemällä niistä muutenkin turvallisempia. Jotkut ovat etsineet Traficomin listalta sopivaa puolueetonta, ulkopuolista tieturvallisuusarvioijaa välttääkseen tieosakkaiden erimielisyydet mutta sieltä on kieltäydytty esimerkiksi vedoten siihen, etteivät yksityistiet kuulu Traficomille, Torniainen avaa.

Traficomin ohjeen mukaan tieturvallisuusarvioijan on oltava pätevä.

– Suomesta on vaikea löytää pätevöitettyä henkilöä, joka suorittaisi turvallisuusarvioinnin yksityistiellä ja tekisi sen kohtuuhintaan, Torniainen harmittelee.

– Yksityisteiden turvallisuusselvitykset maksavat niin paljon, että hintoja pidetään liian korkeina ja monella tiekunnalla ei olekaan varaa selvitysten tekemiseen, koska tiekuntien vuosibudjetit ovat yleensä aika pieniä. Moni haluaisi tehdä asiantuntevan selvityksen tieturvallisuudesta, jos hinta olisi järkevällä tasolla, hän muistuttaa.

Traficomilta on välttämätöntä löytyä lista pätevistä tieturvallisuusarvioijista ja sen pitää löytyä myös alueittain, Torniainen painottaa.

– Miten turvallisuusselvitysten hinnat saadaan sille tasolle, että yksityisteiden tiekunnat pystyvät selvitykset tekemään? Miten Traficomista saadaan jatkossa paremmin tietoa tieturvallisuusarvioijista ja miten niistä saadaan tieto alueittain? Torniainen kysyy kirjallisessa kysymyksessään.