Keskustan Torniainen tyytyväinen postiesitykseen: Kolmen päivän jakelu riittää kirjeille, sanomalehdet saa päivittäin myös syrjäseuduille

Kun jaettavaa ei ole, on turha jakaa, eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen Joonas Könttäkin (kesk.) toteaa
Posti

Postin hallintoneuvostossa vaikuttava eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan varapuheenjohtaja Ari Torniainen (kesk.) kertoo olevansa tyytyväinen ehdotukseen, jossa postinjakelun yleispalveluvelvoite kevennetään vuodesta 2022 lähtien viidestä kolmeen päivään viikossa, mutta sanomalehtien viisipäiväinen jakelu turvataan määräaikaisella tiedonvälitystuella.

Postilain uudistus valmistellaan valtiosihteerien esityksen pohjalta.

– Tällä voidaan mennä eteenpäin, Torniainen toteaa.

Torniaisen mukaan muutokset eivät tule juurikaan näkymään kansalaisten arjessa.

Jaettavien kirjeiden ja korttien määrät ovat vähentyneet viime vuosina roimasti, ja koronakriisi vauhditti kehitystä entisestään.

– Tulevatko laskut kolmena vai viitenä päivänä viikossa, sillä ei varmastikaan ole kansalaisille suurta merkitystä. Mutta tilattavien sanomalehtien saapumisella on. Ellei määräaikaista tukea sille tulisi, silloin olisi varmasti paljon vaikeampi tilanne.

Työryhmä korostikin moniäänisen tiedonvälityksen turvaamista hallitusohjelman mukaisesti.

Määräaikainen tuki paikkaisi jatkossa haja-asutusalueilla niitä kahta päivää, jolloin postia ei jaeta. Vuosittainen tuki olisi noin 10–15 miljoonaa euroa.

– Itsellenikin tulee sanomalehti päiväpostin mukana omaan postilaatikkoon viitenä arkipäivänä, ja viikonloppuisin lehti tulee lehtitalon omana jakeluna niin sanottuun heittolaatikkoon, joka on vähän kauempana ja johon tulee useamman talon sanomalehti, Lappeenrannan Rutolassa asuva Torniainen sanoo.

Torniainen kertoo valtiosihteerien esityksen olevan myös Postin johdolta tulleiden toiveiden mukainen.

Postinjakelu on kuitenkin suuressa murroksessa, ja epävarma tilanne voi jatkua vielä pitkään, hän toteaa.

– Sanomalehtien jakeluun menevä määräaikainen tuki auttaa Postia, mutta katsotaan mihin se johtaa, onko printillä vielä menekkiä vai siirtyvätkö lukijat nettiin, se ratkaisee hyvin paljon. Samoin se, riittääkö yleispalveluvelvoitteen piirissä olevaa materiaalia jaettavaksi.

Liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen Joonas Könttä (kesk.) pitää myös työryhmän esitystä hyvänä pakettina.

– Kun jaettavaa ei ole, on turha jakaa. Ja näinhän se tänä päivänä on, että jaettavan postin määrä on vähentynyt vuosi vuodelta ja tullee vähenemään myös jatkossa. 

– Ihmiset odottavat postista yleensä sanomalehteä, koska se on jokapäiväinen asia. Työryhmän ehdotuksessa on sanomalehtijakelun turvaaminen, joten perusasiat toteutuvat hyvin, Könttä sanoo.

Könttäkin korostaa, että postinjakelun tulevaisuus on vielä avoin.

– Mutta nyt nämä ehdotukset vaikuttavat aika järkeviltä.