Keskustan Saarikko tyrmää ajatuksen kotihoidon tuen poistamisesta työllisyyden kohentamiseksi – “Perhevapaiden käyttäjien syyllistämisen on loputtava“

Kotihoidon tuki

Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko tyrmää ajatuksen kotihoidon tuen poistamisesta työllisyyden kohentamiseksi.

Helsingin Sanomien mukaan työ- ja elinkeinoministeriön asettama riippumaton tutkijaryhmä esittää kotihoidon tuen poistamista keskeiseksi keinoksi työllisyyden kohentamiseksi. HS:n mukaan tutkijat katsovat, että kotihoidon tuen poistaminen voisi tuoda pitkällä aikavälillä noin 10  000 työllistä lisää.

–  Minulle perhevapaat ja pienten lasten kotihoidontuki ovat lapsi- ja perhelähtöisiä arvokysymyksiä. Siksi olen puolustanut ja puolustan edelleen pienten lasten perheiden kotihoidontukea, Saarikko kirjoittaa Facebookissa.

Saarikko muistuttaa, että Suomi tarvitsee enemmän vauvoja.

–  Alhaisen syntyvyyden keskeisin syy on nuorten aikuisten kaikkinainen epävarmuus. Sitä ei kannata ruokkia perhe-etuuksien heikentämisellä, Saarikko kirjoittaa.

Minulle perhevapaat ja pienten lasten kotihoidontuki ovat lapsi- ja perhelähtöisiä arvokysymyksiä. Siksi olen…

Julkaissut Annika Saarikko Keskiviikkona 6. tammikuuta 2021

Hallituspuolueista erityisesti keskustalle kotihoidon tuen säilyttäminen on ollut erittäin tärkeää. Nykyiseen hallitusohjelmaan on kirjattu kotihoidon tuen jatkuvan nykymuotoisena.

Saarikon mukaan keskusta haluaa tukea perheiden omia valintoja. Puolue haluaa, että laadukkaat varhaiskasvatuksen palvelut ja joustava perhevapaajärjestelmä mahdollistavat jokaiselle perheelle omaan elämäntilanteeseen sopivan ratkaisun.

–  Sitouduimme hallituksen aloittaessa siihen, että olemme valmiita lisäämään valtion menoja vanhempainvapaakuukausien ja joustojen lisäämiseksi. Siis perheiden kannalta nykytilaa parempaan uudistukseen. Emme huonompaan, Saarikko kirjoittaa.

Saarikon mukaan suomalaiset naiset ansaitsevat arvostusta ahkeruudestaan elämän kaikilla saroilla. Perhevapaiden käyttäjien syyllistämisen on Saarikon mielestä loputtava.

–  Tilastot osoittavat, että suomalaisten naisten työpanos on kansainvälisessä vertailussa jo nyt vahva, Saarikko kirjoittaa.

Työ- ja elinkeinoministeriön asettamaa tutkijaryhmää johtaa taloustieteen professori Markus Jäntti. Ryhmän loppuraportin on HS:n mukaan määrä valmistua myöhemmin talvella.

Kotihoidon tukea voidaan maksaa alle 3-vuotiaan lapsen vanhemmalle, joka hoitaa lastaan kotona. Tukea voi saada siihen asti, kunnes perheen nuorin lapsi täyttää kolme vuotta. Kotihoidon tukea ei saa lapsesta, jolla on kunnallinen päivähoitopaikka.

Lisäksi osa kunnista maksaa kotihoidon tuen kuntalisää.

Kotihoidon tukea on pidetty yhtenä syynä siihen, että Suomessa pienten lasten äitien työllisyysaste on matalampi kuin muissa Pohjoismaissa. HS:n mukaan ministeriön asettama tutkijaryhmä uskoo, että kotihoidon tuen poistaminen lisäisi etenkin naisten työllisyyttä.

Kommentit (3)

 • Lukija4

  Kiitos keskustan puheenjohtaja Annika Saarikolle pikaisesta tyrmäämisestä kodinhoitotuen lopettamisen esityksille – ”riippumaton tutkijaryhmä”? Perustelut tyrmäämiselle on poikkeuksellisen painavat, erityisesti tuki tuo turvaa ja vaihtoehdon lapsiperheiden elämään. On oikeus ja kohtuus, että perhe voi ratkaista itse lastensa hoitoon liittyvät päätökset – yksi vaihtoehto on kodinhoitotuki – kiitos siitä keskustalle.

 • Lukija90

  Ei ole riippumatonta tutkijaryhmää. Kun Jäntin tietää muiden muassa.Tämä kotihoidontuen poistoyritys on hyvin suunnitelmallista. Aina silloin tällöin sopivasti. Keskittykää hyvä ryhmä riippumaton työttömyyden kovaan,laajaan ytimeen. Ainakin 300.000 työtöntä löytyy. Eikö ryhmä saa ulkomaiset esim. maatalouden kausityöntekijät pois ja omat töihin? Myös raksalle löytyis meiltä eikä tuoda koronamaista työvoimaa. Laadukas varhaiskasvatus on harhaa käytännössä. Niin paljon henkilöt vaihtuvat päiväkodeissa. Saikuilla ollaan usein monistakin syistä. Eri flunssat jyllää laitoksissa,ei niinkään kodeissa. Tämä media voi kertoa meille, keitä kuuluu tähän ryhmään,joka ei riipu mistään.

  • Lukija4

   Helsingin Sanomien uutisessa mainitaan esitystä ”riippumattoman tutkijaryhmän” tekemäksi.
   Soppii eppäillä ryhmää riippumattomaksi ?

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen