Keskustan Räsänen Nato-selonteosta: Maavoimien osallistuminen Nato-tehtäviin mahdollistettava
Keskusta kannustaa hallitusta etsimään ratkaisut, jotta myös Suomi voisi jatkossa osallistua maavoimilla Naton rauhan ajan tehtäviin, linjasi keskustan ryhmäpuhuja Hanna Räsänen eduskunnan keskustelussa hallituksen Nato-selonteosta.
– Osallistuminen toisi lisää harjoitusta maavoimien henkilöstölle ja reserviläisille sekä syventäisi puolustussuunnittelua ja yhteistoimintakykyä, Räsänen perusteli.
Keskustan eduskuntaryhmä pitää Räsäsen mukaan perusteltuna Naton meri- ja ilmavoimien tehtäviin osallistumista.
– Itämeri on kasvavan jännitteen alue, jossa tarvitaan näkyvää valmiutta. Merivoimien tehtävät lisäävät Itämeren vakautta ja turvallisuutta lähialueillamme.
Räsäsen mukaan ilmavoimien tehtävä Kaakkois-Euroopassa puolestaan osoittaa Suomen sitoutumisen koko liittokunnan turvallisuuden vahvistamiseen.
– Ilmavalvonnan päivystystoiminta toteutetaan yhteistyössä Iso-Britannian kanssa, joka on Suomelle tärkeä puolustuskumppani myös pohjoisella alueella.
Hallitus esittää Suomen osallistumista Naton pysyvän miinantorjuntaosaston tehtäviin Itämerellä Katanpää-luokan aluksella enintään 40 henkilöllä huhti- ja toukokuussa.
Toinen tehtävä on osallistuminen ilmavalvontaan Romaniassa, Bulgariassa ja Mustallamerellä enintään kahdeksan hävittäjän lento-osastolla ja enintään 100 henkilöllä kesä- ja heinäkuussa.
Räsänen sanoi pohjoiskarjalaisena huomanneensa käytännössä, kuinka hyvin toimiva viranomaisyhteistyö luo turvaa alueelle.
– Tässä epävakaassa maailmantilanteessa puolustusvoimien, rajan, poliisin ja pelastustoimen saumaton yhteistyö on erityisen tärkeää. Kevään tuloa ja lumien sulamista odotetaan alueella nyt pelonsekaisin tuntein.
Räsäsen mukaan Venäjän käyttämään välineellistettyyn maahanmuuttoon on kyettävä vastaamaan päättäväisesti.
– Viranomaisille on taattava lainsäädännölliset ja taloudelliset toimintaedellytykset vastata itärajan turvallisuudesta kaikissa tilanteissa. Hallitukselta odotetaan uusia päätöksiä, Räsänen totesi.
Räsänen muistutti, että Suomen jäsenyys Natossa kaksinkertaisti liittokunnan rajan Venäjän kanssa. Itärajan turvallisuuden takaaminen on Suomen, Euroopan unionin ja Naton yhteinen asia.
– Lisäksi on muistettava, että turvallisuus tulee muustakin kuin puolustuksesta ja pelotteesta. Asuttu ja elinvoimainen Itä-Suomi tarkoittaa turvallisempaa Suomea, hän huomautti.