Keskustan Kemppi: Aikuiskoulutustuen lakkauttaminen on virhe – "Tarkoittaa talouden ja hoitajapulan takapakkia"
Kansanedustaja, keskustan varapuheenjohtaja Hilkka Kemppi hämmästelee hallituksen pyrkimyksiä lakkauttaa aikuiskoulutustuki.
Kemppi puolusti aikuiskoulutustukea keskiviikkona eduskunnan täysistunnossa. Hän kommentoi asiaa myös tiedotteessaan.
Hän kummastelee sitä, että työministeri Arto Satonen (kok.) on puhunut aikuiskoulutustuesta kuin 10 000 työntekijän reservinä, jonka purkamalla talous saadaan kuntoon.
– Hallitus unohtaa, että juuri koulutus nostaa työn tuottavuutta ja parantaa Suomen taloutta. Kokoomus on tässä tehnyt linjanmuutoksen. Ennen me yhdessä puolustimme jatkuvaa oppimista ja nyt kokoomus on sitä romuttamassa. Kasvun kaava on hautautumassa repivien säästötalkoiden ja tunnin juna –hankkeen alle, Kemppi sanoo.
Keskustaedustaja huomauttaa, että vuosittain Suomessa on nostanut aikuiskoulutustukea noin 30 000 ihmistä. Heistä kolmannes kouluttautuu sote-aloille.
Kempin mukaan aikuiskoulutustuen lakkauttaminen on virhe, joka tarkoittaa talouden ja hoitajapulan takapakkia.
– Olemassa olevaa ei ole varaa romuttaa ennen kuin on parempaa tarjolla, Kemppi sanoo.
Hän oudoksuu Satosen viime viikon eduskunnan kyselytunnilla esittämää kommenttia. Kempin mukaan ministeri sanoi, ettei yhteiskunnan kannalta ei ole mitään merkitystä, jos kokki opiskelee lähihoitajaksi ja lähihoitaja kokiksi, sillä alalla lopulta työskentelee sama määrä kyseisiä ammatin osaajia.
– Ministeri unohtaa, että väärällä alalla oleva työntekijä on huono asia, sillä pahimmassa tapauksessa työntekijä ajautuu pitkälle sairauslomalle tai lopettaa työt kokonaan. Erityisen tuhoisaa tuen lakkauttaminen on myös niiden näkökulmasta, jotka haluavat vaihtaa alaa paremman työllisyyden perässä.
Kemppi myös huomauttaa, että esimerkiksi sote-ala on tiukkaan säädeltyä. Työnkuvan muuttuessa alan sisällä työntekijä joutuu usein opiskelemaan lisää täyttääkseen kelpoisuusvaatimukset.
– Sairaanhoitajan tai lähihoitajan pitää jatkossakin voida kouluttautua kätilöksi. Kuten myös luokanopettajan pitää voida kouluttautua erityisopettajaksi.