Keskustan Heikkinen: Valinnanvapaus sotessa ei saa johtaa kansainvälisten suuryritysten ylivaltaan

Sote

Valinnanvapaus sosiaali- ja terveyspalveluissa ei saa johtaa muutaman suuren kansainvälisen yrityksen hallitsemiin markkinoihin, varoittaa eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.). 

– Keskustan kanta on, että vastuun sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä on myös tulevaisuudessa oltava julkisella vallalla.

Pienet hoito- ja hoiva-alan yritykset täydentävät palveluja, Heikkinen korostaa.

Tiistaina esitelty työryhmän raportti on Heikkisen mielestä yksi keskustelunavaus haettaessa ratkaisua valinnanvapauden toteuttamiseen.

Valinnanvapauden on tuettava sote-uudistuksen tavoitteita eli palvelujen turvaamista koko Suomessa, kansanedustaja korostaa.

– Valinnanvapauden on tuettava nopeampaa lääkärille pääsyä, raja-aitojen poistamista ja sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyön parantamista sekä kustannusten kasvun hillitsemistä, Heikkinen listaa.

Heikkisen mielestä jatkovalmistelussa on haettava ratkaisu siihen, miten valinnanvapaus mahdollistetaan muuallakin kuin vain suurissa kaupungeissa.

Työryhmän esitys matkakustannusten ja niiden korvausten siirtämistä osittain maakuntien vastuulle on Heikkisen mielestä erinomainen esitys.

– Tämä voi kannustaa matkojen yhdistämiseen ja palveluketjujen ja -tapojen järkevöittämiseen sekä lähipalvelujen säilyttämiseen.