Keskustan eduskuntaryhmä selvittää lääkehuollon kokonaisuutta – "Kysymyksessä ovat isot julkiset rahat"
Keskustan eduskuntaryhmä on nimennyt työryhmän pohtimaan apteekkitoimintaa ja lääkehuoltoa.
Työryhmän tehtävänä on valmistella eduskuntaryhmän kantoja toimialaa koskeviin kysymyksiin ja mahdollisiin uudistuksiin.
– Keskustalainen tapa lähestyä paljon keskustelua herättäneitä asioita on perehtyä rauhassa kokonaisuuteen. Haluamme selvittää faktat ennen kuin linjaamme kantojamme, apteekkityöryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Annika Saarikko perustelee.
Apteekkitoiminta on Suomesssa vahvasti säänneltyä toisin kuin esimerkiksi Ruotsissa, missä on siirrytty varsin vapaaseen malliin.
Apteekkitoiminnan vapauttamisesta on myös meillä keskusteltu ajoittain kiivastikin.
Debatin kohde vain on Saarikon mielestä epäselvä. Toimialan moninaisuus tuntuu unohtuvan.
– Tarkoitetaanko vapauttamisella käsikauppalääkkeiden tuomista marketteihin, nettikaupan vapauttamista, hintasääntelyn purkamista vai apteekkien luvanvaraisuuden muuttamista. Tältä osin keskustelu ei ole aivan selkeää.
Keskustan ensisijaisia tavoitteita apteekkitoiminnan osalta ovat alueellisen saatavuuden ja lääketurvallisuuden varmistaminen. Nämä asiat ovat Saarikon mukaan hyvällä tolalla.
Hän nostaa esiin myös kolme muuta tärkeää näkökohtaa, joiden suhteen on kehitettävää.
Lääkehuollon tulisi ensinnäkin olla tiiviimpi osa sote-järjestelmää ja potilaan hoitoketjua eikä niistä irrallinen saareke.
– Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksessa luotettavalla lääkehuollolla on tärkeä rooli, Saarikko huomauttaa.
Toisekseen Kelan tilastot osoittavat, että lääkkeisiin valuvan julkisen rahan määrä on kasvanut jatkuvasti, pahimmillaan liki kymmenen prosentin vuosivauhtia.
Kasvu jatkuu yhä, vaikka järjestelmästä on nyt monta kertaa jo leikattukin. Parhaillaan eduskunta käsittelee 134 miljoonan säästöpakettia lääkekorvauksista.
– Kysymyksessä ovat isot julkiset rahat ja sitä kautta järjestelmän kestävyys. Yhtä tärkeää on miettiä asiaa yksittäisen lääkkeiden tarvitsijan kannalta, Saarikko toteaa.
Viimeisenä selvitettävänä asiakokonaisuutena tuleva peruspalveluministeri mainitsee tulevaisuuden muutokset lääkealalla.
Digitalisaatio on jo nyt tuonut uusia ulottuvuuksia, kuten lääkkeiden automatisoidun annosjakelun.
Vielä suurempia mullistuksia on odotettavissa yksilöllistyvästä lääketieteestä ja ylipäätään lääketieteen nopeasta kehityksestä.
Saarikko huomauttaa lopuksi, että hallitusohjelmaan apteekkitoiminnan muuttamista ei ole kirjattu millään tavalla. Toki joku voi nähdä sen osana sääntelyn vapauttamista ja normien purkua.
– Pääministeripuolueen eduskuntaryhmä tekee asioita omaehtoisesti ja omalla aikataulullaan, hän toteaa.
Siitä, tekeekö hallitus linjauksia vuoden loppuun mennessä valmistuvan työryhmäselvityksen pohjalta, ei vielä ole keskusteltu.
Saarikko korostaa, että apteekkiasiat kuuluvat hallituksessa ministeri Pirkko Mattilalle (ps.), jonka päätäntävallassa asian mahdollinen edistäminen on.
– Keskustassa päätavoite on nyt rauhassa kuulla laajasti eri etujärjestöjä ja viranomaistahoja nykytilan valottamiseksi.