Keskustalle voitto ALDEn maatalousmittelössä: eurooppapuolue heittäisi silppuriin byrokratian – ei maataloustukia

Maataloustukia ALDEn kongressissa puolustanut Antti Kaikkonen arvioi, että keskusta pystyy vaikuttamaan eurooppapuolueensa kantoihin tehokkaasti.
Maatalous

Keskustan eurooppalainen kattopuolue ALDE tyrmää maataloustukien leikkaukset sekä haluaa keventää tuensaajien hallinnollista taakkaa.

ALDEn maatalouskirjauksia sorvattiin marraskuun alussa Madridiin kokoontuneessa kongressissa, joka hyväksyi liberaalidemokraattien eurovaaliohjelman .

– Aikaisemmissa ALDEn eurovaaliohjelmissa on ollut usein joitakin keskustalle hieman hankalia linjauksia. Nyt ohjelma on sellainen, että pärjäämme sillä hyvin, kokoukseen osallistunut eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen iloitsee.

Kaikkosen mukaan tuore maatalouskirjaus komppaa EU-komission esitystä yhteisen maatalouspolitiikan uudistamisesta.

Tavoitteena on luovuttaa jäsenmaille lisää valtaa niiden alueella sovellettavien tukijärjestelmien kohdalla.

ALDEn maataloustukimyönteinen kirjaus oli kuitenkin veitsenterällä.

– Tässä oli iso riski, että ALDEn kannaksi olisi muodostunut maataloustukien leikkaaminen. Voin sanoa, että teimme paljon töitä sen näkemyksen torppaamiseksi. Ja lopulta myös onnistuimme, Kaikkonen kertoo.

ALDE on keskustalle tärkeä Euroopan tason puoluepoliittinen viitekehys.

Antti Kaikkonen

Madridissa maataloustukia puolustanut Kaikkonen näkee, että keskustalla on suurena jäsenpuolueena kaikki mahdollisuudet vaikuttaa ALDEn kantoihin.

Hän muistuttaa, että keskusta on pitkäaikaisena jäsenenä osallistunut aktiivisesti kattojärjestön kongresseihin.

– ALDE on keskustalle tärkeä Euroopan tason puoluepoliittinen viitekehys.

Myös keskustan EU-asiantuntija Jari Haapiainen pitää maatalouskirjausta voittona keskustan ajamalle maatalouspolitiikalle.

Tanskan sosiaaliliberaalin Radikaali Venstre -puolueen esitys tukien leikkaamiseksi jäi lopulta alakynteen keskustalaisten aktiivisen lobbauksen tuloksena.

Keskustan tiivis yhteistyö Pohjois-Euroopan samanmielisten puolueiden kanssa kantoi hedelmää.

Eurooppapuolueen maatalousajattelu on mennyt koko ajan parempaan suuntaan.

Haapiaisen mukaan ALDEssa vaikuttaa pieniä liberaalipuolueita, joilla ei urbaaneina liikkeinä ole juuri kosketusta maaseutuun.

– Ne antaisivat markkinoiden määritellä tilakoot ja tilojen sijainnin. Tämä on kuitenkin hyvin vieras ajattelutapa keskustalle. Me katsomme, että maataloutta on voitava harjoittaa koko unionin alueella.

Pitkään ALDE-vaikuttamista tehnyt Haapiainen kuitenkin iloitsee siitä, että eurooppapuolueen maatalousajattelu on mennyt koko ajan parempaan suuntaan.

EU-asiantuntijan mukaan ALDE on keskustalle tärkeä katto-organisaatio, sillä se käy taistelua muiden suurten ryhmien kanssa Euroopan suunnasta.

– ALDE kiilaa eurovaaleissa vähintään palkintosijoille. Uskon, että ALDE palaa EU-parlamentin kolmanneksi suurimmaksi ryhmäksi Macronin joukkojen vetoavun myötä, Haapiainen ennustaa.

Haapiainen kokee ALDEn olevan vastavoima sille epäterveelle kansallismielisyydelle, joka on nostanut päätään eri puolilla mannerta.

Liberaalidemokraateissa on Haapiaisen mukaan monia keskustan kaltaisia puolueita, joiden aatteissa isänmaallisuudella on tärkeä rooli.

Silti ne vannovat eurooppalaisen yhteistyön nimeen.

– ALDE on eurooppalaisen yhteistyön rakentavin voima. Se yhdistää eurooppalaiset, edistysmieliset ja keskustalaiset voimat saman sateenvarjon alle, Haapiainen summaa.