Analyysi: Keskustan eurooppapuolueella menee lujaa – Macronin pönkittämä ALDE aikoo sekoittaa Brysselin vakiintuneen marssijärjestyksen

Keskustan sinnikäs vääntö liberaalidemokraattisen ALDEn maatalouslinjasta kantoi hedelmää Madridin kongressissa, toimittaja Santeri Lampi kirjoittaa.
Uutisanalyysi

Madridissa kokoontuneen eurooppapuolue ALDEn vuotuisen kongressin kirkkaimmaksi tähdeksi nousi suurelle ylöisölle tuntematon Astrid Panosyan.

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin sisäpiiriläinen räjäytti potin ilmoittamalla, että maata johtava En Marche! -puolue yhdistää voimansa ALDEn kanssa ensi toukokuun europarlamenttivaaleissa.

Kuumeisesti Macronin suunnitelmien valmistumista odottaneen ALDE-väen aplodeille ei ollut tulla loppua.

ALDEn presidentti Hans van Baalen tituleerasi vaaliyhteistyön Madridin liitoksi.

Ensimmäistä kertaa eurovaaleihin osallistuvan En Marche! -puolueen vetoapu tulee keskustan kattopuolueelle, liberaalidemokraattiselle ALDE:lle tarpeeseen.

Unionin perusarvoja kyseenalaistavat populistiset puolueet ovat sementoineet valtansa eri puolilla mannerta.

Esimerkiksi Puolalle ja Unkarille EU:n miljoonatuet kelpaavat, mutta yhteiset pelisäännöt eivät: oikeusvaltioksi niitä on vaikea kutsua hyvällä tahdollakaan.

– Nationalistit ovat tulleet takaisin. Heidän vetovoimansa kasvaa vaali vaalilta. Joka puolella esiintyy herpaantumatonta uhkailua ja vihaa. Meidät yritetään kääntää toisiamme vastaan ja meidän keskuuteemme lietsotaan pelkoa, Panosyan ravisteli kokousväkeä kuin Macron konsanaan.

Ihmisoikeuksia korostavan kattopuolueen jäsenenä on helppoa katsoa peiliin.

Keskustan delegaatiota Madridissa johtanut puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen iloitsi Madridissa liberaalien joukkojen vahvistumisesta.

Hänestä ALDE on arvopohjansa puolesta keskustalle oikea viiteryhmä, vaikka yksittäiset linjaukset hiertävät silloin tällöin.

– ALDEn liberaali ajattelu on hyvin keskustalaista. Se ajaa muun muassa yksilönvapautta, vastuuta, yrittäjyyttä ja kaupan esteiden poistamista.

Ihmisoikeuksia korostavan kattopuolueen jäsenenä on helppoa katsoa peiliin.

Yhteinen arvopohja noussee yhä tärkeämmäksi, kun eurooppapuolueiden näkyvyys Brysselin ulkopuolella kasvaa vääjäämättä ajan myötä.

Sitä sopii miettiä myös kokoomuksessa, joka veljeilee Unkarin pääministeri Viktor Orbanin kanssa konservatiivisessa EPP-puolueessa.

Ennen Madridin kongressia spekulaatiot En Marche! -puolueen aikeista kävivät kuumana.

ALDEn virkamiehiltä saatujen tiedonmurusten perusteella Macron sai suunnitelmalleen vihreää valoa hyvissä ajoin muilta liberaaleihin kuuluvilta puoluejohtajilta, kuten pääministeri Juha Sipilältä (kesk.).

Vaikka median reaktio En Marche! -uutiseen oli vaisu, ALDEn voimistuminen sekoittaa eurovaalien pakkaa.

Ilmeisesti suomalainen lehdistö ei EPP:n Helsingin kokouksen jälkiähkyltä huomannut, että liberaalit saivat kättä pidempää EPP-konservatiivien ja eurososialistien sulle–mulle-tradition sekoittamiseksi.

Keskustalaisten sinnikäs kamppailu maatalouslinjasta kantoi hedelmää.

Vaikka yhteistyö macronilaisten kanssa oli kaikkien huulilla, myös ALDEn eurovaalimanifesti näki Madridissa päivänvalon tarkan viilaamisen päätteeksi.

Keskustalaisten sinnikäs kamppailu maatalouslinjasta kantoi hedelmää.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen tähdensi kokousväelle, että maataloustuille myönteinen kirjaus on keskustalle täysin välttämätön.

Vaikka joissakin jäsenpuolueissa ajettiin tukien leikkaamista, enemmistö kääntyi maataloustukien kehittämisen kannalle.

Työvoiton ansiosta keskustan ALDE-jäsenyyttä ivaavilta heitoilta menee pohja ensi eurovaaleissa.

Satu Haapaniemi (vas.), Jasi Kuokkanen, Inna Kallioinen, Jari Haapiainen ja Noora Hammar kuuluivat keskustan delegaatioon. (Kuva: Alde Party)

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) muistutti, että EU-puheenjohtajamaan saappaisiin astuminen on Suomen seuraavalle hallitukselle tiukka
paikka.

Pääministerillä voi olla ensi heinäkuussa käsissään varsinainen kaaos, kun parlamentin perinteiset voimasuhteet natisevat ja tuolileikki EU:n huippuviroista käy kuumana.

Siksi Eurooppa-tavoitteiden kirkastaminen on ollut Bernerin mukaan keskustalle tarpeen.

ALDEn vaalimanifestin laatimiseen osallistunut ministeri toivotti Madridissa En Marche! -yhteistyön tervetulleeksi.

– Se tuo meille suuremman painoarvon. Aina kun puhutaan politiikasta, luvut määräävät, ministeri viittasi vaalien jälkeiseen paikkajakoon.

Macronin vetoavulla ALDE voi kolkutella eurovaalien kärkitiloja.

Kiilaaminen hopealle EPP-konservatiivien ja kompuroivien sosialistien väliin vaatii nappisuoritusta, mutta on realismia.

Ensimmäisen maailmansodan päättymisen satavuotisjuhlallisuuksien jälkimainingeissa on enemmän kuin paikallaan, että EU:n perusarvoihin uskovat ottavat tulevaisuuden omiin käsiinsä.