Keskustakonkari Hokkanen uskoo puolueen kaatavan gallupit – "näkyy löytäneen taas identiteettinsä ytimen"

Kuntavaalit

Kokenut keskustavaikuttaja, professori Kari Hokkanen uskoo, että puolue löytää taas uuden nousun avaimet sunnuntain kuntavaaleista.

On jo aikakin.

– Suunnanmuutos nyt on sekä välttämätön että mahdollinen, Hokkanen toteaa Suomenmaan blogissaan.

Huono kuntavaalitulos olisi keskustalle kohtalokas asia, Hokkanen huomauttaa. Tämä tosin ei ole näköpiirissä.

– Elleivät numerot ensi sunnuntai-iltana ole kaunistuneet, uhkaa uskollistenkin usko horjua. Siitä voi seurata henkinen alistuminen apupuolueen rooliin ja kannatuksen hiipumisen väistämättömyyteen. Toteutuisi se 60-luvulta saakka manattu auringonlasku.

Valtakunnallisen kannatuksen minimitavoite on eduskuntavaalien tuloksen ylittäminen, Hokkanen katsoo.

– Silloin jo voitaisiin sanoa, että nokka on saatu nousuun. Ei pikkujuttu sekään, kentän uskon palauttajana.

Hokkanen pitää varmana sitä, että minimitavoite ylitetään. Hyvin mahdollista on ylittää jopa 15 prosentin kannatusraja.

– Uskoni perustuu ensiksi siihen, että ehdokkaita on eniten ja keskimäärin kunta-asioissa luotetuimpia, toiseksi nuorisovaalien hyvään tulokseen, kolmanneksi viimeisiin gallup-lukemiin, varsinkin niiden suuntaan sekä lopuksi Annikan (Saarikko) onnistumiseen eilen, sekä kyselytunnilla että puoluejohtajien keskustelussa, hän avaa.

Puolue on taas löytänyt itsensä, Hokkanen uskoo.

– Keskusta näkyy löytäneen taas identiteettinsä ytimen, maakuntien tasa-arvoisen kohtelun puolustamisen. Gallupeissa korostuu etelän suurten kaupunkien painoarvo, vaikka valtuustopaikkoja ja kunnallista vaikutusvaltaa on enemmän jaossa maakunnissa.

Valtakunnanpolitiikkakin vaikuttaa vireystasoon. Hokkanen huomauttaa, että oppositiolta puuttuu uskottavuutta, kun taas hallituksen ydin, pää- ja valtiovarainministerien akseli on löytänyt yhteisymmärryksen tärkeistä uudistuslinjoista.

– Pää- ja valtionvarainministeri ovat löytäneet maakuntasoten rahoituksesta yhteisen tulkinnan. Valtio vastaa siirtymäajan, etteivät veroerot repeä eikä kokonaisveroaste nouse. Maakuntavero aikanaan täydentää sitä aidon itsehallinnon edellytyksenä, kun maakuntien tehtävistä on sovittu.

– Välttämätön uudistus viedään vihdoin perille, Hokkanen hyräilee.

Oppositiosta on nähtävissä laskevaa trendiä.

– Varmasti äänestäjiä askarruttaa kokoomuksen tämänkertainen takinkääntö ja todellisuutta vastaamaton veropelottelu. Luulen myös, ettei persujen kannatukselle ole hyväksi niin räikeä aggressiivisuus, kun kunnissa asioita on kuitenkin hoidettava yhdessä ja sovitellen.

Keskusta tulee todennäköisesti saavuttamaan vaalituloksessaan SDP:ta gallupeihin nähden, Hokkanen katsoo.

– Kun liikkeelle lähdettiin, ero SDP:n hyväksi oli hyvin iso. Viimeisessä gallupissa eniten laski SDP ja nousi keskusta. Ero voi kaventua yllättävän pieneksi, professori arvelee.

– Sillä on enemmän vaikutusta politiikan sisältöön kuin sillä, mikä puolue on suurin. Oppositiossa ei vaikuteta.

Kommentit (1)

  • Lukija63

    Hokkanen nythän meitä on jo kolme Rahkonen ja minä sinun lisäksesi jotka uskovat tuohon 15% rajaan. Joskus alkuvuodesta sanoin että 14,5 % kannatuksen kanssa voidaan elää. Nyt on tullut noita petraamisia jotka luettelit kirjoituksessasi – olen niistä samaa mieltä. Taloustutkimuksen Rahkonenkin puolsi yli 15% keskustalle. Unto Hämäläinenkin puhui televsiossa että usein on puhuttu keskustan katoamisesta mutta sitä ei ole vielä tapahtunut. Minä olen myös edelleen sitä-mieltä että jos perussuomalaisetvoittavat niin paljon kun itse kuvittelevat niin suurin häviäjä on silloin KUNTAHENKILÖSTÖ. Persujen kovat sanat ja otteet heille aiheuttavat ainakin 100% enemmän oikeustaisteluja seuraavan nelivuotiskauden aikana kun on nyt menneen aikana ollut. Puolueiden pitää aina jotenkin kunnissa sopia asioista keskenään. Jos ei muuten niin äänestämällä. Jonkun verran olen ihmetellyt miten paljon Liike Nyt on saanut televisio ja radioaikaa vaikka he ovat vain yhden miehen eduskuntaryhmä. Tämäkin on uutta aikaa. Kun puolueita on nyt 19 on se Helsingissäkin iso sekamelska. Kunnissa on myös niitä omia ryhmiään jotka saavat valtuutettuja läpi paikallisten asioiden takia myös entistä enemmän.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen