Keskusta uusii periaateohjelmansa – kaupunkien ja maaseudun vastakkainasettelu saa jäädä
Keskusta saa ensi kesänä Sotkamon puoluekokouksessa uuden periaateohjelman. Sen ytimessä ei ole puolue, järjestelmä tai talous, vaan ihmisen hyvä elämä ja sen edellytykset.
Ohjelmaluonnoksessa painotetaan muun muassa kaupunkien ja maaseudun vastakkainasettelun lopettamista. Molempien on aika paiskata kättä ja Helsingille on luotava edellytykset pärjätä metropolina Euroopan ja maailman suurten keskusten sarjassa.
Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä sanoi ohjelmaluonnoksen julkistuksessa, että hänen on ollut aina vaikea ymmärtää, miksi kaupunkeja ja maaseutua tai maakuntia ja pääkaupunkiseutua asetellaan vastakkain.
– Varmasti kuopiolaiset tai iisalmelaiset ovat todella ylpeitä Helsingistä, meidän metropolistamme ja sen menestyminen on meille kaikille tärkeää.
Samalla Helsingille on Sipilän mukaan tärkeää se, että koko Suomen voimavarat tulevat käytetyksi.
Valmistelua johtaneen kansanedustaja-ministeri Annika Saarikon mukaan lähtökohtana on ollut, ettei kukaan pääsee enää syyttämään keskustaa vastakkainasettelun rakentamisesta.
Saarikon mukaan keskustelua aiheesta tunnutaan joskus käyvän ikään kuin keskustan yli.
– Haetaan niitä osapuolia, vaikka emme olisi itse enää virittäneet sitä asetelmaa, jonka ehkä voimme myöntää joskus menneinä vuosikymmeninä meihin kytkeytyneen.
Ohjelmaluonnoksessa on haettu uudenlaista, helposti avautuvaa ilmaisua. Periaatteita on 101, yhtä monta kuin itsenäisellä Suomella on ikävuosia ensi vuonna.
Ohjelman saatesanoissa painotetaan, että keskustalaisuus ei ole matemaattinen määritelmä tai keskiarvo äärilaidoista.
Keskustalaisuuteen kuuluu esimerkiksi hajautetun yhteiskunnan voimavarojen tunnistaminen, ihmisen ja luonnon kestävä kumppanuus ja vahva kansanvallan korostus.
Siihen kuuluvat myös henkiset ja inhimilliset arvot materialismia vastaan ja ihmisen sisäisen kukoistuksen vahvistaminen sivistyksen kautta.
– Olemme tavoitelleet periaateohjelmaa, joka vastaisi tulevan vuosikymmenen murroksiin. Esimerkiksi muuttuva työelämä, ilmastonmuutos ja hupenevat luonnonvarat ja kaikkialla tuntuva teknologian myllerrys edellyttävät ratkaisuja, joihin pintaraapaisut eivät riitä, Saarikko painottaa.
Ajankohtaiseen turvallisuuskeskusteluun ohjelma vastaa muistuttamalla, että käpertyminen ja aitojen pystytys ei ole Suomen ratkaisu.
Luottamus ja turvallisuus vahvistuvat kansainvälisellä vuoropuhelulla ja yhteistyöllä ja uskontojen ja kulttuurien lukutaitoa tarvitaan. Sotilaallisen turvallisuuden ratkaisuissa Suomen ei keskustan mielestä pidä rajata liikkumatilaansa mihinkään suuntaan.
Uusiin periaatteisiin on kirjattu myös asevelvollisuuden laajentaminen kaikkia koskevaksi. Ohjelma ei ota kantaa siihen, miten naisten asevelvollisuus tulisi toteuttaa.
Saarikon mukaan puolueessa on käyty keskustelua asevelvollisuuden laajentamisesta molempia sukupuolia koskevaksi. Asia katsottiin periaatteelliseksi kysymykseksi, koska asevelvollisuus on niin fundamentalistinen osa yhteiskuntajärjestystä.
– Eli tämä on keskustelunavaukseksi luokiteltava kohta.
Sipilän mukaan koko ikäluokkaa koskevat kutsunnat voisivat olla myös jonkinlainen viimeinen tarkastuspiste oppivelvollisuuden päätteeksi.
–Mikä on nuoren tilanne: onko koulutuspaikkaa, onko työpaikkaa ja mikä se elämäntilanne muutenkin on, Sipilä pohdiskeli.
Myönteisesti viritetyssä ohjelmassa esiintyy sana ”ei” vain parikymmentä kertaa.
Keskustan Suomessa ihmisarvoa ei määritetä kympin suorituksilla, eikä tärkein ole se, joka huutaa lujimmin. Asuntolainasta ja vuokrasta selviäminen ei saa olla kenenkään elämäntehtävä.
Keskustan mukaan myös ihmisarvoinen kuolema kuuluu kaikille. Linjaus ei ole kannanotto eutanasiaan, vaan yleensä hyvän saattohoidon puolesta.
Ohjelmaan on nyt kirjattu myös ensimmäistä kertaa, että eläimillä on oikeus hyvään elämään. Saarikon mukaan linjaus ei ole millään lailla ristiriidassa suomalaisen vastuullisen tuotantoeläintalouden kanssa.
Keskustan nykyinen periaateohjelma on vuodelta 2006. Uusi pohjapaperi lähtee puoluesihteeri Jouni Ovaskan mukaan palautekierrokselle keskustan kentälle syyskuussa.
– Nyt on kenttäväen vuoro ottaa kantaa. Kannustamme keskustalaisia koko maassa keskustelemaan, väittelemäänkin, puolueen aatteesta, arvoista ja linjasta. Aikaa on miltei puoli vuotta, loppiaiseen saakka. Myös muilla kiinnostuneilla on mahdollisuus verkon kautta antaa palautetta, Ovaska sanoo.