Keskusta: Sote-yritysten on maksettava veronsa Suomeen

Valinnanvapautta ei voi toteuttaa kertarysäyksellä, pääministeripuolue sanoo
Sote

Sosiaali- ja terveyspalveluita sote-uudistuksen myötä tarjoavien yritysten pitää keskustan mukaan maksaa veronsa Suomeen.

Sote-linjauksiaan perjantaina kertonut keskusta haluaa, että veronmaksu on yksi kriteereistä, joilla maakunta voisi valikoida palveluiden tuottajia.

Keskustan sote-valmistelussa mukana ollut kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) arvioi, että listaamismenettely olisi toimiva tapa sote-palveluiden valinnanvapauden toteuttamiseen. Maakunta valikoisi tiettyjen kriteerien perusteella tuottajat, joiden väliltä asiakas saisi valita.

Hallitus käy parastaikaa viimeisiä neuvotteluita sote-järjestämislaista ennen kuin se lähetetään lausuntokierrokselle kesäkuun puolivälissä.

Valinnanvapauden yksityiskohtiin palataan vielä myöhemmin, mutta päälinjoja on ratkottu jo nyt.

Hallituspuolueet ovat käyneet viime kuukausina rajanvetoa siitä, mitkä kaikki palvelut ovat mukana valinnanvapaudessa. Keskustan mielestä valinnanvapautta ei voi ”toteuttaa kertarysäyksellä”.

Puolue lähtee siitä, että valinnanvapaus ulotetaan terveysasemapalveluihin sekä soveltuvin osin äitiys- ja lastenneuvolapalveluihin ja hammashoitoon.

Sen sijaan ulkopuolelle rajattaisiin ainakin ensi vaiheessa työterveyshuolto, Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) toiminta sekä kouluterveydenhuolto ja oppilashuolto.

Erikoissairaanhoito pitää keskustan mielestä jättää pääosin uudistuksen ulkopuolelle.

–  Erikoissairaanhoito on jo maailman huippua. Missään nimessä valinnanvapaus ei saa vaarantaa hienosti toimivaa järjestelmää, Heikkinen sanoo.

Asiantuntijaehdotus valinnanvapauden toteuttamisesta saadaan ensi viikon tiistaina, kun professori Mats Brommelsin johtama selvityshenkilöryhmä julkistaa arvionsa.