Keskusta rynnii mitalisijalle kunta- ja aluevaaleissa, hallituksen lopetettava "sekoilu" – keskustanuoret moittivat Orpoa ja Purraa
Keskustanuoret uskovat puolueen olevan nousu-uralla. Puolueen ympärille on järjestön aktiivien mukaan kehittynyt myönteistä hyrinää, kuten myös tuore puoluebarometri osoittaa.
Hallituksen poukkoileva ja näivettävä linja herättää epäuskoa.
Nämä ovat tunnelmat ainakin Suomenmaan käytävägallupiin vastanneiden keskustanuorten keskuudessa. Nuorisojärjestön liittokokous järjestettiin Pirkanmaan Ikaalisissa viikonloppuna.
Suomenmaa kysyi nuorten tunnelmia tulevien kunta- ja aluevaalien suhteen sekä terveisiä Orpon hallitukselle.
Keskisuomalainen Oscar Lang uskoo, että keskusta rynnii kunta- ja aluevaaleissa mitalisijalle.
– Hallituspuolueiden toimet näyttävät, ettei luottoa niihin löydy. Keskustalla on iskun paikka. Keski-Suomessa fiilis on hyvä, ja ehdokashankinnan tilanne parempi kuin aiemmissa vaaleissa tähän samaan aikaan. Toki hyvinvointialue on heikossa hapessa, ja se luo haasteet vaalikaudelle. Mutta eipä tässä voi kuin luottaa tulevaan, Lang kannustaa.
Hallituksen kannattaisi hänen mielestään keskittyä omaan tekemiseen.
– Eikä sanoa jatkuvasti ”mutta kun edellinen hallitus”. Se ei riitä. Oppositiossa esimerkiksi (keskustan puheenjohtaja) Antti Kaikkonen on tuonut hyviä vaihtoehtoja sote- ja kuntapuolen asioihin. Kannattaa kuunnella myös niitä.
Helsinkiläinen Mari Sillanpää pitää kiinnostavana sitä, että kunta- ja aluevaalit ovat nyt yhdessä. Äänestyskopissa raapustetaan huhtikuussa numerot kahteen eri lappuun yhtä aikaa.
– Minkälainen lienee tämän vaikutus. Menevätkö asiat ihmisillä sekaisin, ja paljonko kiinnostusta vaalit herättävät. Sekin mietityttää, millä tavalla aluevaaleihin saadaan ehdokkaita, ja saadaanko ehdokkaita tarpeeksi.
– Soteasiat ovat aika painavia tällä hetkellä, ja niistä päättäminen iso asia. Kyllä vähän mietityttää, millä tavalla ihmiset lähtevät ehdolle, Sillanpää puntaroi.
Kehityskuluista hallituspolitiikassa ei voi tällä hetkellä olla Sillanpään mukaan ”kauhean iloinen”.
– Olen tosi huolissani peruspalveluista ja turvallisuustilanteesta. Ulkopolitiikan suunta on sekava, mutta niin on myös sisäpolitiikassa. Miten vaikkapa nuoret voivat tässä maassa tällä hetkellä, ja millaista kehitystä tässä näkyy. Tuntuu, ettei ole toivon karettakaan näkyvissä.
Teemu Parkkila Keski-Pohjanmaalta lähtee vaalikevääseen hyvillä mielin. Hänkin muistuttaa, että hallituksen politiikan poukkoilevuus, sekavuus ja näivettävyys antavat tilaa juuri keskustalle.
– Keskustalla on hyvät mahdollisuudet menestyä kunta- ja aluevaaleissa. Koen, että hallituksella on poliittinen taakka, joka painaa. Keskusta voi menestyä ja saada etenkin perussuomalaisiin menneitä äänestäjiä takaisin.
Hallitukselle hän lähettää etenkin talouspoliittiset terveiset. Keskusta on pitänyt esillä kasvun sanomaa, jota Parkkilakin haluaa korostaa.
– Sellaiset terveiset hallitukselle, että nyt pitäisi luoda edellytykset yrittäjyydelle ja työnteolle. Se ei toimi, että tullaan esittämään väsyneitä argumentteja työllisyystoimista.
Vastakkainasettelu ja politiikan polarisoituminen toistuivat monessa liittokokouksen puheenvuorossa. Kainuulainen Jonna Kyllönen muistuttaa puoluebarometrista, ja näkee keskustan vastakkainasettelua purkavan sanoman alkavan upota.
– Keskustan imago on nousemassa. Olen toiveikas, että keskustan sana tämmöisessä ajassa ja maailmantilanteessa vetoaa.
– Kun katsoo keskustelukulttuuria ja hallituksen talouspolitiikkaa, luulen, että järkevälle, alkiolaiselle politiikalle olisi tilausta. Kuntapolitiikassakin yleinen ilmapiiri voi kääntyä keskustan voitoksi, kun ihmiset näkevät, että keskusta voi tuoda järkeviä ja toimivia ratkaisuja, joita muilla puolueilla ei ole tarjota.
Hallituksen kylmyys sosiaalisissa asioissa huolettaa Kyllöstä.
– Häätöjen määrä kasvaa, mistä olen erityisen huolissani. Ihmisiä jää työttömiksi ja tulee konkursseja. Liittokokouksessa on paljon keskusteltu lapsista, ja mietin, kuinka paljon juuri lapsiperheille tulee häätöjä.
– Huolissani olen, miten ihmisille turvataan toimeentulo, ja miten varsinkin lapsiperheitä autetaan tässä tilanteessa. Toivon inhimillisyyttä. Kun (valtiovarainministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka) Purra sanoi, että empatia ei kuulu politiikkaan, toivon, että hän katsoisi ympärilleen ja näkisi empatian merkityksen, Kyllönen vetoaa.
Suvi Mäkeläinen Pirkanmaalta kokee poliittiseen tilanteeseenkin vedoten, että keskustalla on vaalikeväänä näytön paikka.
– Koen, että puolueen ympärillä on hyvä pöhinä ja keskustaa kohtaan on kiinnostusta. Toivottavasti käänne on tapahtumassa. Vaatii tietysti hyvän ehdokasasettelun ja kampanjan, että lopputulos on toivotun mukainen. Potentiaalia ainakin on ilmassa ja ihmisillä uutta intoa.
Hallitukselle Mäkeläinen viestittää tiivistetyn toivomuksen.
– Koettakaa lopettaa se sekoilu, hän heittää.
– Mikä on hallituksen kriisinkestävyys? Taloudellinen tilanne ja ulkopolitiikan epäjohdonmukaisuus on aika järkyttäväkin asia. Se herättää epäluottamusta. Nyt hapuillaan asioissa, joissa suomalaiset ovat perinteisesti voineet uskoa puolueiden kykenevän yhteistyöhön. Ulkopolitiikassa on voitu luottaa yhteistyöhön ja yhteisen linjan löytymiseen.
Leikkaukset ja säästöt vievät niin ikään väärään suuntaan.
– Ymmärrän, että pitää säästää, mutta kuinka paljon se johtaa näivettämisen kierteeseen? Mitä sillä lopulta saavutetaan, varsinkin kun heikoimmassa asemassa olevilta ihmisiltä säästetään, Mäkeläinen pohtii.