Keskuspankkiiri: EU:n taloussäännöt mennyttä maailmaa, "pakkomielteinen" velan tuijottaminen haitallista

Talouspolitiikka

Irlannin keskuspankin johtajan, Euroopan keskuspankin neuvoston jäsenen Gabriel Makhloufin mukaan Euroopan täytyy uudistaa taloussääntönsä, kertoo Politico.

Makhlouf kritisoi keskittymistä liian kapeisiin taloudellisiin mittareihin, kuten alijäämään sekä valtionvelan ja bruttokansantuotteen suhteeseen.

Keskuspankkiiri pitää velkaantumisen seuraamista aiheellisena, mutta hänen mukaansa perinteiset mittarit eivät riitä talouden voinnin kartoittamiseen.

Makhloufin mukaan ”pakkomielteinen” suhtautuminen velkaantumiseen peittää alleen talouspolitiikan suuren kuvan, jonka tavoitteena tulisi olla hyvinvoinnin luominen.

Makhloufin mukaan vakaus- ja kasvusopimus on 30 vuotta vanha luomus, mutta nyt pitäisi keskittyä ajattelemaan 30 vuotta eteenpäin.

Eurooppa ei ole entisessä tilanteessaan, sillä yhteinen hiilineutraaliustavoite muuttaa muun muassa tulevien vuosikymmenten investointirakennetta pitkäaikaisesti, Makhlouf muistuttaa Politicolle.

Makhlouf peräänkuuluttaakin Euroopan talous- ja rahapolitiikan ajatteluun pitkäjänteisyyttä, kärsivällisyyttä ja luovuutta.

Hän pitää myös tärkeänä yhteistä linjaa: jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi hyödyttää koko aluetta.

Euroopan talouspolitiikan suunta täsmentyy Saksan liittopäivävaalien jälkeen.

Esimerkiksi Saksan vihreät ovat suhtautuneet avoimesti EU:n taloussääntöjen muuttamiseen, kristillisdemokraatit sen sijaan haluaisivat pitää kiinni talouskuria ylläpitävistä säännöistä.

Euroopan komission talouskomissaari Paolo Gentiloni puolestaan totesi hiljattain, ettei velka- ja alijäämässääntöihin ole syytä palata koronakriisin hellitettyä.

Gentilioni arvioi Financial Timesin haastattelussa, että takertuminen vanhoihin oppeihin johtaisi pelkästään siihen, että niitä yritettäisiin kiertää tavalla tai toisella.

Taloudenpidon periaatteista on odotettavissa tiukkoja keskusteluja syksyn mittaan, sillä esimerkiksi valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi taannoin Helsingin Sanomien haastattelussa, että Suomi ajaa EU-pöydissä paluuta velka- ja alijäämäsääntöihin.