"Kauhuskenaario toteutui" – MTK tyrmää EU:n metsästrategian Ylellä

EU:n metsästrategia

EU-komission metsästrategialuonnoksen mukaan avohakkuita pitäisi jatkossa välttää, koska ne tuhoavat luonnon monimuotoisuutta ja aiheuttavat hiilipäästöjä.

Avohakkuille tulisi komission mukaan olla ympäristön tai ekosysteemin terveyden kannalta välttämättömät perusteet.

Komissio myös katsoo, että lyhytikäisistä puutuotteista pitäisi siirtyä pitkäikäisiin tapoihin käyttää puuta.

Maa- ja metsätaloustuottajien edunvalvoja MTK katsoo, että EU-komissio haluaa ottaa metsäpolitiikan omiin käsiinsä, ja jäsenmaiden päätäntävalta heikkenee.

– Sanotaan, että kyllä tässä sellainen kauhuskenaario toteutui, MTK:n EU-asioiden koordinoinnista vastaava Hanna Leiponen-Syyrakki sanoo Ylen haastattelussa.

Leiponen-Syyrakin mukaan kestävän metsänhoidon periaatteet määräävät,  ovatko avohakkuut sovitettavissa yhteen luonto- ja ilmastotavoitteiden kanssa.

Hän myös toteaa Ylelle, että markkinoiden pitäisi myös saada ohjata sitä, mihin puuta käytetään.

Yle kertoo, että EU-komission mukaan pitkäikäiset tuotteet ovat esimerkiksi rakennuksia ja huonekaluja, kun taas lyhytikäiset tuotteet kuten sellu-, paperi ja kartonkituotteet sekä puun energiakäyttö tulisi minimoida.

Ylen haastattelema Greenpeacen ilmastoasiantuntija Sini Eräjää puolestaan sanoo, että suomalainen metsäkeskustelu on jumiutunut avohakkuiden ympärille.

– Niihin perustuva metsänhoito ei ole enää hallitseva tapa kaikissa EU-maissa, Eräjää sanoo ja viittaa esimerkiksi Saksaan, jossa avohakkuita tehdään nykyään vähemmän.

– Tämä on hyvä herätys, että ollaan jääty jumiin omaan maailmaan. Muualla metsätalous on jo liikkunut eteenpäin.

Eräjään mukaan avohakkuut palvelevat ennen kaikkea paperi- ja selluteollisuuden intressejä.

Keskustameppi Elsi Katainen katsoo, ettei komissio voi päättää puun käytöstä markkinoiden tai omistajien puolesta.

– On hyvä, että pitkäikäisiin puutuotteisiin panostetaan, mutta komissiolta näyttäisi kokonaan puuttuvan ymmärrys uusista biotalouden innovaatioista eli siitä, mitä kaikkea puun sivuvirroista jo tehdään kemikaaleista tekstiileihin ja muovia korvaaviin tuotteisiin, hän sanoo tiedotteessa.

Kataisen mukaan komission ehdottamat yhteiset metsien hoito- ja käyttösuunnitelmat ja kestävän metsänhoidon uudelleen määrittely tarkoittaisivat käytännössä EU:n yhteistä metsäpolitiikkaa.

– Tässä menee raja, jota ei voi hyväksyä. Komissio astuu tietoisesti jäsenmaiden toimivallan tontille ja se on pysäytettävä, keskustameppi linjaa.

Euroopan komissio julkaisee EU:n metsästrategian 20. heinäkuuta.

Kommentit (2)

  • Lukija22

    Me metsänomistajat emme tarvitse sitä omistamattomia tahoja neuvomaan oman omaisuutemme hoidossa. Maata on nyt saatavilla ja jokainen halukas voi ryhtyä toteuttamaan omia fantasioitaan omassa metsässään, jos vain rahapussi antaa siihen myöten.

  • Mustikka

    Ei tommosta voi hyväksyä. Tärkeämpää ilmastomuutoksen kannalta olisi voitava määrätä kuinka monta autoa maassa voidaan tehdä, mikä on autobahnien maksiminopeus, montako maahan muuttajaa maan sallitaan ottaa, kuinka paljon maassa täytyy olla metsää, perheen lasten määrää voitava rajoittaa asukastiheissä maissa, montako puuta maan on vuosittain istutettava jne.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen