Kannatusalhossa rämpivän keskustan viesti jää epäselväksi, vastavalitut piirijohtajat tuskailevat

Vuodenvaihteessa piiriensä puheenjohtajina aloittavat keskustavaikuttajat pelkäävät, että valtiovarainministeripuolueen ääni hukkuu ääripäiden huutelun alle.
Politiikka

Visio on hukassa, viesti epäselvä ja yhteys äänestäjien suuntaan pätkii.

Näin keskustan vastavalitut piirijohtajat selittävät puolueensa konttaamista gallupeissa kuukaudesta toiseen.

Viimeksi keskiviikkona lunta tuli tupaan Helsingin Sanomien julkaisemassa mielipidekyselyssä , jossa keskustan kannatus oli 11,7 prosenttia.

Myös muut hallituspuolueet RKP:tä lukuun ottamatta menettivät kannatustaan verrattuna lokakuun mittaukseen.

Oppositiopuolue perussuomalaiset puolestaan kiitää kärjessä 22,4 prosentin kannatuksellaan.

Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtajana vuodenvaihteessa aloittava Jertta Harinen korostaa, ettei synkkien galluplukujen kirkastamiseksi ole poppakonsteja.

– Tarvitsemme pitkäjänteistä työtä sekä valtakunnallisesti että paikallisesti. Kannatuksen romuttaminen on aina helpompaa kuin sen nostaminen.

Harinen alleviivaa kuntavaalien tärkeyttä keskustan tulevaisuuden kannalta. Puolueen riveihin pitää haalia uusia ehdokkaita ja viestiä on selkiytettävä.

Helsingin Sanomien gallupin mukaan keskustasta valuu kannatusta perussuomalaisiin.

Harinen kaipaakin keskustalta entistä kirkkaampaa viestiä. Lisäksi kansalaisten huolet pitää ottaa vakavasti.

– Viime eduskuntavaalien aikaan keskusta ei pystynyt tulemaan tarpeeksi lähelle tavallisten ihmisten arkea. Siinä on paljon petrattavaa, Harinen korostaa.

Etelä-Pohjanmaan keskustapiirin puheenjohtajaksi valittu kansanedustaja Mikko Savola on harmissaan vastakkainasettelun korostumisesta julkisessa keskustelussa.

– Jäämme viestin tuomisessa ääripäiden jalkoihin, se on ihan selvä.

Savola peräänkuuluttaa keskustalaisilta rohkeutta osallistua keskusteluun niin ruoantuotannosta, metsätaloudesta kuin työperäisestä maahanmuutostakin.

– Tolkun ihmiset kyllä ymmärtävät näitä asioita, mutta tällä hetkellä meidän äänemme hukkuu.

Savola uskoo, että ”yleinen tyytymättömyys” pelaa perussuomalaisten pussiin.

Ikävät asiat yhdistetään hallituspuolueisiin, mutta perussuomalaiset nähdään vaihtoehtona nykymenolle.

Kansanedustaja kannustaakin oman piirinsä apilaväkeä puhumaan ihmisten arkea koskettavista asioista, kuten autoilusta, maatalouden edellytyksistä, metsätaloudesta ja energia-asioista.

Vaikka puoluejohtaja Katri Kulmuni on Sonja Hällforsin mukaan tehnyt kelpo avauksia, ne ovat jääneet liian monelle epäselviksi.

Uudenmaan keskustapiirin luotsiksi äänestetty Sonja Hällfors arvioi, että keskustan viesti ei tällä hetkellä puhuttele Suomen runsasväkisimmän vaalipiirin väkijoukkoja.

Vaikka puoluejohtaja Katri Kulmuni on Hällforsin mukaan tehnyt kelpo avauksia, ne ovat jääneet liian monelle epäselviksi.

– Olemme puhuneet todella paljon keskustalle tärkeästä aluepolitiikasta. Mutta mitä aluepolitiikka tarkoittaa Uudellamaalla? On pohdittava, millä tavalla keskustan viestiä pitäisi terävöittää, jotta sen avaukset toimisivat täälläkin.

Hällfors kokee, että muutamien keskustalaisten kansanedustajien omaksuma jyrkkä kielenkäyttö ei ole puolueelle eduksi.

Hänestä keskustan pitäisi mieluummin profiloitua rakentavan vuoropuhelun edistäjänä.

Perussuomalaisten menetysresepti on puolestaan päinvastainen.

– Perussuomalaiset vetävät mutkat suoriksi ihan peittelemättä. Yksinkertaistava populismi puree, kun nykypäivän ongelmat ja päätettävät asiat ovat niin monimutkaisia, Hällfors pohtii.

Keskustan puoluevaltuuston puheenjohtajan Antti Kivelän mielestä keskustan tulee haastaa perussuomalaisia yhä tiukemmin, sillä oppositiopuolueen väitteet ovat monesti tuulesta temmattuja.

Esimerkiksi perussuomalaisten hiljattain esittelemä vaihtoehtobudjetti oli Kivelän mukaan melko heppoinen kyhäelmä.

Pohjois-Savon keskustapiirin tuleva puheenjohtaja näkee, että puolueen visio ja tehtävä suomalaisessa yhteiskunnassa on hahmoteltava uudelleen.

– Emme voi kertoa missiostamme muille, jos se ei ole kirkas meille itsellemme.

Tuleva piiripomo muistuttaa, ettei perussuomalaisten kannatuskaula johdu siitä, että puolueella olisi näyttöjä kuntien tai maan johtamisesta.

Hänestä perussuomalaisten nousu perustuu ennemmin kielteiseen ilmapiiriin ja hyökkäävään retoriikkaan.