Kaleva: Keskustan Aittakumpu huolissaan englannin ylivallasta – "lainsäädäntöä on tarkennettava"

Kielipolitiikka

Keskustan kansanedustaja Pekka Aittakumpu on huolestunut siitä, kuinka englannin kieli syrjäyttää Suomen kansalliskieliä.

– Maassamme puhutaan liian vähän suomen kielen merkityksestä suomalaisen kulttuurin ylläpitäjänä ja edistäjänä sekä oman ajattelun välineenä, Aittakumpu kirjoittaa Kaleva-sanomalehden kolumnissaan.

Aittakumpu on tehnyt eduskunnassa myös aloitteen, jossa hän esittää ajankohtaiskeskustelu suomen kielen asemasta. Hän muistuttaa kolumnissaan, että viranomaisten tulee kielilain mukaan käyttää viestinnässään kansalliskieliämme eli suomea ja ruotsia ja kantaa vastuuta myös niiden asemasta.

Aittakumpu antaa monta esimerkkiä englannin kielen ylivallasa.

– Esimerkiksi maamme yliopisto-opinnoissa englanti on paikoin ainoa kielivaihtoehto. Englannin kieltä on päätynyt jopa ministeriöiden ja muiden viranomaisten viestintään. Pääkaupunkiseudulla ei välttämättä saa ravintolassa palvelua kuin englannin kielellä.

– Tällainen kehitys heikentää suomen kielen käyttöä ja lisää eriarvoisuutta. Suomalaisella on oikeus saada palvelut ymmärrettävästi ja äidinkielellään.

Aittakumpu muistuttaa kuitenkin myös, että englanti on käyttökelpoinen ja tarpeellinen muun muassa kansainvälisissä yhteyksissä.

– Silti sen varjolla ei pidä rapauttaa äidinkieltemme asemaa.

Kansanedustaja toteaa, että lainsäädäntöä on tarkennettava, jotta suomen kielen asema turvataan paremmin korkeakoulutuksessa ja tieteen kielenä.

– Monissa maissa on myös lakeja, jotka vaativat esimerkiksi ravintoloita ja mainostajia viestimään ainakin kirjallisesti kansalliskielellä. On keskusteltava siitäkin, tarvitaanko myös Suomeen tällaista lainsäädäntöä, Aittakumpu pohtii.

– Äidinkieli on ihmiselle tunteiden ja ajatusten kieli. Suomen kielen avulla ymmärrämme itseämme sekä kansamme historiaa, opimme uutta ja pidämme yhteyttä toisiimme.

Linkki kolumniin Aittakummun internet-sivuille.