Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Näköislehti
  • Mediatiedot
  • Asiakaspalvelu
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Tilaa Suomenmaa
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
Banner
  • Mediatiedot
  • Asiakaspalvelu
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Tilaa Suomenmaa
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Näköislehti
Haku
Eduskuntavaalit

Sixten Korman HS:ssa: Kuuden miljardin euron sopeutukset tuottaisivat ihmisille liikaa kärsimystä

22.3.2023 10:05
Lue lisää 
Japani
Japanissa 65 vuotta täyttäneiden osuus väestöstä on tilastojen mukaan lähes 30 prosenttia. (Kuva: AFP / Lehtikuva)

Japanin väkimäärä laskee hälyttävää tahtia – Yksi syy on äitiyden väheksyminen: "Tajusin, kuinka äitejä katsotaan alaspäin"

Väestön vanhenemisesta ja pienenemisestä on seurannut Japanissa muun muassa paheneva hoivakriisi. Sosiologi Sara Park ei silti usko, että maa muuttaisi vastahakoista suhtautumistaan maahanmuuttajiin.
STT–Maiju Ylipiessa ja Suomenmaa 1.2.2023 20:30, muokattu 1.2.2023 14:44
Jaa Twiittaa Lähetä Jaa
a– a+
Japani

Japani on alhaisen syntyvyyden ja vanhenevan väestön vuoksi niillä rajoilla, pystyykö se enää jatkossa toimimaan yhteiskuntana. Nämä varoittavat sanat lausui pääministeri Fumio Kishida viime viikolla parlamenttikauden avajaisissa.

Asia ei kuitenkaan ole millään tavalla uusi. Japanin väestönkasvu tyssäsi 2000-luvun alussa, ja väkiluku on ollut laskussa 2010-luvun taitteesta asti. Yli 128 miljoonasta väkiluku on laskenut tähän mennessä 125 miljoonan tienoille. Valtion ennusteen mukaan vuoteen 2065 mennessä japanilaisia olisi enää 82 miljoonaa.

65 vuotta täyttäneiden osuus Japanin väestöstä on Maailmanpankin tilastojen mukaan lähes 30 prosenttia. Osuus on suurempi vain Monacossa. Suomi on tilastossa neljäntenä 23 prosentilla.

– Japani on suurista talouksista ensimmäinen, joka todella joutuu kohtaamaan ikääntymisen monenlaiset haasteet, sanoo Iikka Korhonen, Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitoksen (Bofit) tutkimuspäällikkö STT:lle.

Japanin väestön ikääntyminen juontaa juurensa osaltaan maan onnistumisiin, sanoo sosiologi, yliopisto-opettaja Annamari Konttinen Turun yliopiston Itä-Aasian tutkimus- ja koulutuskeskuksesta.

Muun muassa terveydenhuollon ja elintapojen ansiosta elinajanodote on Japanissa maailman valtioista korkein, noin 84,6 vuotta.

Toisaalta väestön ikääntymistä ja myös pienenemistä selittää syntyvyyden lasku, johon taas vaikuttavat monet eri tekijät.

Jotta väestö ei pienentyisi, riittävänä syntyvyytenä on yleensä pidetty noin 2,1 syntyvää lasta yhtä naista kohden, vaikka todellisuudessa tarkkaan lukuun vaikuttavat myös alueelliset erot.

Japanissa luku kuitenkin lähti laskuun jo 1970-luvulla suurten ikäluokkien jälkeen. 1990-luvun taitteessa kokonaishedelmällisyys oli laskenut jo 1,5:een, ja vuonna 2003 saavutettiin tähänastinen pohjalukema 1,3. Sen jälkeen on nähty taas pientä elpymistä.

Konttisen mukaan jo pitkään on puhuttu siitä, että japanilainen yhteiskunta ei ole kovin perhe- ja lapsiystävällinen.

– Luulen, että hyvin keskeinen osuus tässä on sillä, että nuoret japanilaiset naiset pitävät lapsiin ja koko perheinstituutioon liittyviä velvoitteita tavattoman sitovina ja jotkut jopa ahdistavina, Konttinen sanoo.

Konttisen mukaan tuoreiden kyselytutkimusten perusteella nuorista naisista merkittävä määrä olisi mieluummin yksin kuin perustaisi perheen.

Lisäksi naisten niskaan kaatuu helposti paitsi lastenhoito, myös huolenpito esimerkiksi omista ja puolison vanhemmista.

– Tämä on sellainen paketti, joka ei välttämättä kaikkia nuoria naisia enää houkuttele, Konttinen sanoo.

Sosiologi, yliopisto-opettaja Sara Park Helsingin yliopiston Aasian tutkimuksen yksiköstä on itse kokenut, millaista on olla äiti Japanissa.

– Sen jälkeen kun sain lapsia, tajusin kuinka äitejä katsotaan alaspäin japanilaisessa yhteiskunnassa, Park sanoo.

Tutkijan mukaan jo pitkään on puhuttu siitä, että japanilainen yhteiskunta ei ole kovin perhe- ja lapsiystävällinen.. LEHTIKUVA / AFP / CHARLY TRIBALLEAU

Japanin työkulttuuri ei kannusta perheen ja työn yhdistämiseen. Konttisen mukaan edelleen varsinkin vaativimpien työtehtävien kohdalla oletetaan, että työntekijä keskittyy töihinsä täysillä ja mahdollisesta perheestä pitää kotona huolen toinen aikuinen.

– Sellainen ajattelu ei vieläkään ole valtavirtaa, että yksilöllä olisi mahdollisuus sekä luoda uraa että elää perhe-elämää.

Sekä Park että Konttinen nostavat esiin, että esimerkiksi tasa-arvon osalta kulttuuri muuttuu Japanissa hitaammin kuin lainsäädäntö.

– Japanissa on itse asiassa hyvinkin edistynyt tasa-arvolainsäädäntö, mutta käytännöt yritysten tasolla ja vanhempien sukupolvien nuoriin kohdistuvat odotukset saattavat olla hyvinkin konservatiivisia, Konttinen sanoo.

Esimerkiksi vanhempainvapaajärjestelmä on Parkin mukaan lainsäädännöllisesti edistyksellinen, mutta työpaikoilla suhtautuminen erityisesti miesten vapaisiin on nihkeää.

Hän katsoo kuitenkin, että sukupuolten tasa-arvo on Japanissa jo edistynyt viimeisten 30 vuoden aikana.

Park uskoo, että syntyvyyden laskun taustalla ovat myös pitkään jatkunut talouden deflaatio ja yritysten muuttumattomat työllistämiskäytännöt. Vaikeudet löytää vakituista työtä ovat Parkin mukaan vaikuttaneet merkittävästi suurten ikäluokkien lasten lisääntymiseen.

Japani on perinteisesti suhtautunut hyvin tiukasti maahanmuuttoon.

Kyselytutkimuksissa japanilaiset suhtautuvat Parkin mukaan yleisesti myönteisesti ulkomaalaisiin, mutta hallinnon suhtautumista hän pitää suorastaan vihamielisenä.

– 1990-luvun alkuun asti muuttoliikettä ei oikeastaan ollut olemassa Japanissa muuten kuin maasta pois, Park sanoo.

1990-luvun alussa oli tarve työvoimalle, ja oleskelulupia alettiin myöntää enemmän. Maahan alettiin ottaa ensin japanilaista syntyperää olevia ihmisiä Latinalaisesta Amerikasta, sitten ”teknisiä harjoittelijoita” eli käytännössä halpaa ulkomaalaista työvoimaa, Park sanoo.

Parkin mukaan valtionjohto haluaa kyllä ulkomailta työvoimaa, mutta ei varsinaisia maahanmuuttajia, jotka jäisivät pysyvästi.

– Kun katsoo Japanin maahanmuuttopolitiikkaa, ei tule mieleen, että hallinto todella yrittäisi edes ratkaista väestöongelmaa, Park sanoo.

Hän ei usko, että Japanin maahanmuuttopolitiikassa nähdään sellaista muutosta, joka muuttaisi väestörakennetta.

– Hallinto ei halua ihmisiä, se haluaa vain työvoimaa.

Japanin pääministeri Fumio Kishida. LEHTIKUVA / AFP / KAZUHIRO NOGI

Mitä väestön vanhenemisesta ja pienenemisestä sitten seuraa?

– Taloudellinen aktiviteetti on vähäisempää, ja muun muassa verotulot ovat pienempiä, sanoo Iikka Korhonen Suomen Pankista.

1990-luvulla alkanut Japanin talouden stagnaatio ajoittuu Korhosen mukaan siihen, kun maan työikäinen väestö alkoi pienentyä. Myös tuottavuuskehitys on ollut vuosien ajan heikkoa.

Suurta muutosta väestörakenteeseen tuskin on odotettavissa. Se tarkoittaa sitä, että Japanin väestönkehitys jarruttaa bruttokansantuotteen kasvua vielä monen vuoden ajan, Korhonen sanoo.

Väestön muutos näkyy konkreettisesti esimerkiksi vanhustenhoidossa.

– Japanissa on hyvin voimakas hoivakriisi, joka on jatkunut ja pahentunut pidemmän aikaa, Konttinen sanoo.

Työssäkäyvän väestön pieneneminen aiheuttaa myös työvoimapulaa. Hoitajia on yritetty houkutella esimerkiksi Filippiineiltä, Park kertoo.

Japani ei kuitenkaan ole ainoa, joka tarvitsee ulkomaalaisia työntekijöitä, Park huomauttaa. Samoista ihmisistä kilpailevat myös esimerkiksi Etelä-Korea, Thaimaa ja Taiwan, jotka voivat tarjota paikoin paremmat taloudelliset olosuhteet.

– Miksi ihmiset siis tulisivat Japaniin, Park kysyy.

Konttisen mukaan alhaista syntyvyyttä on pyritty Japanissa ratkomaan esimerkiksi erilaisilla lasten hankkimiseen kannustavilla kampanjoilla jo 1990-luvulta lähtien, mutta suuntaa ei ole onnistuttu kääntämään.

Pääministerin nyt esiin nostamat keinot vaikuttavat Konttisen mukaan hyvin samankaltaisilta kuin aiemminkin.

Kishida aikoo muun muassa perustaa uuden viraston lasten ja perheiden asioille. Pääministeri haluaa myös hallituksen ennen pitkää kaksinkertaistavan lapsiin liittyvien ohjelmien budjetin.

– Tällä hetkellä Japanin budjettiin kohdistuu valtavasti muitakin paineita. Esimerkiksi puolustusmenoja ollaan harkitsemassa uudestaan, Konttinen sanoo.

Hän pohtii myös, onko Kishida tarpeeksi vahvassa asemassa esittämään tämänkaltaisia suunnitelmia.

– Osin tässä tietysti on sekin vaara, että ne ovat vaalipuheita. Japanissa on paikallisvaalit tulossa, Konttinen sanoo.

Korhosen mukaan Japanin tilannetta on helpottanut erityisesti yksi suuri muutos: naisten työssäkäynnin lisääntyminen.

– Jos vuonna 2000 naisten työvoimaan osallistumisen aste oli vielä alle 60 prosenttia 15–64 vuotiaista, nyt ollaan jo jossain 73–74 prosentissa, Korhonen sanoo.

– Jos tätä ei olisi tapahtunut, Japanin tilanne olisi vielä monella tavalla heikompi.

Lisäksi Japanissa myös työskennellään pidempään kuin aiemmin, Korhonen sanoo.

Toisaalta nämä muutokset kuulostavat sellaisilta, jotka eivät ainakaan nosta syntyvyyttä.

Sara Parkin mielestä syntyvyyden lisäämiseksi olennaisinta olisi työkulttuurin muutos.

– Jos japanilaisten halutaan saavan lapsia, yritysten, erityisesti suurten yritysten, on muututtava ensin.

Monen teollistuneen maan väestönkehityksen odotetaan jossain vaiheessa seuraavan Japania.

– Luulen, että silloin isompi kysymys on ehkä se, millä tavalla sopeudutaan pienenevään väestöön eikä se, millä väestö saadaan kasvamaan, Annamari Konttinen sanoo.

Lue myös

Britannian ex-pääministeri Johnson kiistää valehdelleensa parlamentille "partygatesta"

Britannian entinen pääministeri Boris Johnson kiisti keskiviikkona valehdelleensa maan parlamentille niin sanotusta ”partygatesta”....
22.3.2023 19:45

Yle: 30–44-vuotiaat miehet ovat kaikkein tyytymättömimpiä siihen, miten asioita Suomessa hoidetaan – "Siitä tulee tympeä vaikutelma"

Kolme-neljäkymppisistä miehistä noin kolmannes on tyytymätön suomalaisen demokratian toimintaan, kertoo Yle. Tiedot ilmenevät...
22.3.2023 19:38

Tulihan se sieltä – maastohiihdossa astuu voimaan täyskielto, jota on puuhasteltu vuosia

Kansainvälinen hiihto- ja lumilautaliitto FIS vahvisti keskiviikkona, että fluorivoiteiden täyskielto tulee voimaan ensi...
22.3.2023 19:22
Jaa Twiittaa Lähetä Jaa

Aihetunnisteet

Japani syntyvyys Ulkomaat

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen

Kirjaudu sisään

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Moskovalaiset opiskelijat järkyttyivät: Valmistumiselle yllättävä lisäehto
Uutiset | 21.3.2023 12:41
Venäjän viranomaiset aloittivat esitutkinnan Kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjästä ja tuomareista
Uutiset | 20.3.2023 15:28
Kärnä: Tämä on syy Helsingin vihreiden kannatuskatoon – ”Näin se nyt vaan on”
Uutiset | 22.3.2023 11:29
Tämän EU-maan asetuotanto tahkoaa ennätyksiä – Työvoimaa houkutellaan rantalomilla
Uutiset | 22.3.2023 10:50
Arvio Xin vierailusta: Putin ei saanut haluamaansa
Uutiset | 22.3.2023 13:29
Kiinan Xi heitti Moskovassa ”vaaliennusteen”
Uutiset | 21.3.2023 12:08
Juuri nyt: Zaporižžja Venäjän tykistötulessa – Zelenskyi julkaisi videon
Uutiset | 22.3.2023 13:59
Ukraina: Venäläisiä risteilyohjuksia tuhoutui räjähdyksessä Krimillä
Uutiset | 21.3.2023 12:05
Loppu ohjusuhkailuille – vaalitappiota pelkäävä Erdoğan hieroo yllätyssopua riitapukarinsa kanssa
Uutiset | 21.3.2023 22:00
HS-gallup: Kokoomus suurin, SDP ja perussuomalaiset tasoissa – keskustan kannatus piristyi
Uutiset | 21.3.2023 12:00
ISW: Bahmutissa merkittävä käänne – Wagner vaikeuksissa
Uutiset | 16.3.2023 11:08
Suomalaisvalmisteinen loistoalus retkottaa tuhottuna ja kyljellään joessa Irakissa – Kuin muistona diktaattorin vääryyksistä
Uutiset | 17.3.2023 22:30
Venäjän viranomaiset aloittivat esitutkinnan Kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjästä ja tuomareista
Uutiset | 20.3.2023 15:28
Todiste: Vastaan hangoittelevia venäläissotilaita ammutaan ”siihen paikkaan”
Uutiset | 15.3.2023 13:51
Kotien pakkoremonttien kannattajilla on ”vajavainen arjen ymmärrys”, näkee keskustan Eeva Kalli
Uutiset | 16.3.2023 14:50
Kreml uhoaa: Ukrainan lännestä saamat hävittäjät tullaan tuhoamaan
Uutiset | 17.3.2023 13:07
Moskovalaiset opiskelijat järkyttyivät: Valmistumiselle yllättävä lisäehto
Uutiset | 21.3.2023 12:41
Asiantuntija varoittaa Bahmutista: ”Saatamme menettää täällä kaiken”
Uutiset | 14.3.2023 9:47
Kärnä: Tämä on syy Helsingin vihreiden kannatuskatoon – ”Näin se nyt vaan on”
Uutiset | 22.3.2023 11:29
Tiedustelu: Wagner lupaa ministeristä miljoonien tapporahaa
Uutiset | 16.3.2023 11:38
TK: Jos tietäisit, mitä kaikkea tölkin pinnalla voi olla, miettisit juomista kahdesti – tutkimuksen tulos suorastaan puistattaa
Uutiset | 21.2.2023 22:11
Yllättävä arvio Bahmutista: Tästä syystä Wagner jarruttelee
Uutiset | 10.3.2023 9:50
WSJ: Ukrainan liittolaiset hermostuivat – Tämä Euroopan maa itsepintaisesti kriittisten asetoimitusten esteenä
Uutiset | 1.3.2023 22:15
Ukrainan sotilaat ihastuivat Challenger-tankkeihin – Yllättyivät tästä peribrittiläisestä varustelusta
Uutiset | 23.2.2023 22:00
ISW: Bahmutissa merkittävä käänne – Wagner vaikeuksissa
Uutiset | 16.3.2023 11:08
Suomalaisvalmisteinen loistoalus retkottaa tuhottuna ja kyljellään joessa Irakissa – Kuin muistona diktaattorin vääryyksistä
Uutiset | 17.3.2023 22:30
Tutkimustulos kertoo: Muistisairauden riskiä voi pienentää yllättävällä tavalla
Uutiset | 5.3.2023 22:00
Tutkimus: Suosiota saanut makeutusaine lisää merkittävästi sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskiä
Uutiset | 1.3.2023 22:00
Arvio: Venäjän tappio Ukrainassa tarkoittaisi Venäjän imperiumin hajoamista osiin – ”Entiset Neuvostoliiton maat tuskin malttavat odottaa”
Uutiset | 19.2.2023 21:00
ISW: Venäjän hiljaisuus sodan vuosipäivänä kertoo todennäköisesti tästä
Uutiset | 25.2.2023 16:35

Uusimmat

Britannian ex-pääministeri Johnson kiistää valehdelleensa parlamentille ”partygatesta”
Uutiset | 22.3.2023 19:45
Yle: 30–44-vuotiaat miehet ovat kaikkein tyytymättömimpiä siihen, miten asioita Suomessa hoidetaan – ”Siitä tulee tympeä vaikutelma”
Uutiset | 22.3.2023 19:38
Tulihan se sieltä – maastohiihdossa astuu voimaan täyskielto, jota on puuhasteltu vuosia
Uutiset | 22.3.2023 19:22
Sanomalehti Karjalainen luopuu sunnuntain paperilehdestä
Uutiset | 22.3.2023 19:12
Maailmanpankki: Ukrainan jälleenrakennuksen hinta on ainakin 411 miljardia dollaria
Uutiset | 22.3.2023 19:00
Sanna Marin saa kunniatohtorin arvonimen New Yorkin yliopistolta
Uutiset | 22.3.2023 18:40
Kaksi ilmavoimien ex-komentajaa Marinin Hornet-lupailuista IS:lle: Suomella ei ole mistä antaa
Uutiset | 22.3.2023 18:39
Ruotsin valtiopäivät hyväksyi Nato-jäsenyyden selvin numeroin
Uutiset | 22.3.2023 17:31
Siivoojien ja kiinteistönhoitajien lakko toteutuu – viime hetken neuvotteluissa ei sopua
Uutiset | 22.3.2023 16:35
EU-komissio pyrkii rajoittamaan yritysten viherpesua – Myös tavaroiden korjauttamisesta halutaan tehdä halvempaa ja helpompaa
Uutiset | 22.3.2023 15:58
Näytä lisää
cover_image

Lue uusin Suomenmaa

Kirjaudu ja lue näköislehti Tilaa lehti Lue näköislehti

Pääkirjoitukset

Vaalikeskustelujen perusteella on vaikea uskoa, että Suomi on maailman onnellisin maa
Pääkirjoitus | 21.3.2023 21:00
Ikäluokkien pieneneminen räjäyttää koulutuksen rakenteet
Pääkirjoitus | 20.3.2023 21:00
Vaalitiimellyksessäkään ei kannata päästää katkeruutta voitolle, sillä Suomi on jo nyt aivan huippumaa
Pääkirjoitus | 17.3.2023 21:00

Toimitus suosittelee

Annika Saarikko luotsaa keskustan kampanjaa toiveikkaana – ”Vaalit ratkotaan loppumetreillä”
Uutiset | 18.3.2023 8:00
Pikahälytyksellä ison seutukunnan ehdokkaaksi – Eija Nivala hakee jatkoa kahdeksan päivän mittaiselle kansanedustajauralleen
Uutiset | 19.3.2023 8:00
Suomalaisvalmisteinen loistoalus retkottaa tuhottuna ja kyljellään joessa Irakissa – Kuin muistona diktaattorin vääryyksistä
Uutiset | 17.3.2023 22:30

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Britannian ex-pääministeri Johnson kiistää valehdelleensa parlamentille ”partygatesta”
Uutiset | 22.3.2023 19:45
Yle: 30–44-vuotiaat miehet ovat kaikkein tyytymättömimpiä siihen, miten asioita Suomessa hoidetaan – ”Siitä tulee tympeä vaikutelma”
Uutiset | 22.3.2023 19:38
Tulihan se sieltä – maastohiihdossa astuu voimaan täyskielto, jota on puuhasteltu vuosia
Uutiset | 22.3.2023 19:22
ISW: Bahmutissa merkittävä käänne – Wagner vaikeuksissa
Uutiset | 16.3.2023 11:08
Suomalaisvalmisteinen loistoalus retkottaa tuhottuna ja kyljellään joessa Irakissa – Kuin muistona diktaattorin vääryyksistä
Uutiset | 17.3.2023 22:30
Venäjän viranomaiset aloittivat esitutkinnan Kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjästä ja tuomareista
Uutiset | 20.3.2023 15:28

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Tulevaisuusvastuullista politiikkaa
Mielipide | 22.3.2023 9:26
Kouluissa pitää olla oppimisrauha
Mielipide | 22.3.2023 9:18
Ei Turun Tunnin junalle – kyllä koko Varsinais-Suomen lähijunille
Mielipide | 22.3.2023 9:08
Kansalaisten ostovoima elvyttämään taloutta
Mielipide | 22.3.2023 9:01
Sähköbussit vai ratikka?
Mielipide | 16.3.2023 8:30
Hornet-jupakassa on peränsä
Mielipide | 15.3.2023 8:52
Vetoomus tasavallan presidentille
Mielipide | 17.3.2023 10:01
Loppukiri kohti keskustan vaalivoittoa
Mielipide | 20.3.2023 11:50

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Keskustan vaalimainoksia on rikottu järjestelmällisesti Keski-Pohjanmaalla – ”Eivät ole enää yksittäisiä kolttosia”
Uutiset | 21.3.2023 14:42
Keskustan Mattilalle tasa-arvopalkinto
Uutiset | 19.3.2023 16:00
Keskustanaiset haluaa isät kotiin: Suomesta perhevapaiden mallimaa
Uutiset | 19.3.2023 15:51
Kärnän kampanja ilkivallan kohteena Helsingissä
Uutiset | 19.3.2023 12:23
Keskustan Mattilalle tasa-arvopalkinto
Uutiset | 19.3.2023 16:00
Annika Saarikko luotsaa keskustan kampanjaa toiveikkaana – ”Vaalit ratkotaan loppumetreillä”
Uutiset | 18.3.2023 8:00
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat
  • Näköislehti

Asiakaspalvelu

Asi­a­kas­pal­ve­lu 044 7778 710 (ark. 9–13)
asiakaspalvelu@suomenmaa.fi

Asiakaspalvelu

Toimitus

etunimi.sukunimi@suomenmaa.fi
uutiset@suomenmaa.fi

Ou­lun toi­mi­tus
PL 52, Lekatie 6, Oulu

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Tilaa Suomenmaa Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Nipputilaukset
Rekisteriseloste
Evästeasetukset


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste

Käytämme evästeitä

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle ajankohtaista ja kiinnostavaa sisältöä. Voit hyväksyä evästeiden käytön painamalla “Hyväksy kaikki” tai muuttaa asetuksiasi. Suomenmaa.fi käyttää seuraavia evästeitä:

Välttämättömät evästeet

Välttämättömät evästeet ovat verkkosivuston toimivuuden ja kehityksen kannalta tarpeellisia. Ne eivät tallenna tietoja, joista sinut voitaisiin välittömästi tunnistaa.

Kävijämittaus ja analytiikka

Käytämme sivustolla evästeitä, jotta voimme seurata kävijöiden käyttäytymistä, mitata sivuston suorituskykyä ja kerätä tietoa sivuston käytöstä.
Hyväksymällä evästeet autat meitä kehittämään palveluitamme ja sivustoamme. Emme käytä evästeitä markkinointiin. Voit muuttaa evästeasetuksiasi milloin tahansa sivun alalaidasta löytyvästä “Evästeasetukset”-painikkeesta.
Evästeasetukset
Suomenmaa.fi

Evästeiden avulla voimme palvella sinua paremmin. Keräämme tietoa verkkosivuston käytöstä. Voit hallinnoida evästeasetuksiasi alta.

Välttämättömät evästeet

Välttämättömät evästeet ovat verkkosivuston toimivuuden ja kehityksen kannalta tarpeellisia. Ne eivät tallenna tietoja, joista sinut voitaisiin välittömästi tunnistaa.

Evästeet

  • moove_gdpr_popup (käytetään evästeasetusten tallentamiseen, kesto 365 päivää)
Kävijämittaus ja analytiikka

Käytämme sivustolla evästeitä, jotta voimme seurata kävijöiden käyttäytymistä, mitata sivuston suorituskykyä ja kerätä tietoa sivuston käytöstä. Osa evästeistä tallennetaan käyttäjän päätelaitteelle pidemmäksi aikaa, ja ne ovat käytettävissä, kun käyttäjä palaa sivustolle takaisin. Istuntoon liittyvät evästeet poistuvat, kun käyttäjä sulkee selaimen.

Evästeet

  • _ga (käytetään kävijöiden erotteluun, kesto kaksi vuotta)
  • _gid (käytetään kävijöiden erotteluun, kesto 24 h)
  • _pk_id (Tilastointi, käyttäjän yksilöinti (Matomo Cloud), kesto 13kk)
  • _pk_ses, _pk_cvar, _pk_hsr  (Tilastointi, vierailuun liittyvien tietojen tallennus (Matomo Cloud), kesto 30min)
  • _pk_ref (Tilastointi, saapumis-/lähdetiedon muistaminen (Matomo Cloud), kesto 6kk)
  • matomo_sessid (Väärinkäytösten estäminen, CSRF-turvaominaisuus (Matomo Cloud), poistetaan kun selain suljetaan.)
  • mtm_consent (Tilastointi, käyttäjän evästehyväksynnän muistaminen (Matomo Cloud), kesto 30v.)
  • mtm_cookie_consent (Tilastointi, käyttäjän evästehyväksynnän muistaminen (Matomo Cloud), kesto 30v.)