Italia lupaa tukea Suomea Nato-hakuprosessin aikana – pääministeri Marin vieraili Roomassa

Suomalaisten elämää Nato-jäsenyys muuttaa vain vähän, Marin sanoi
Turvallisuuspolitiikka

Italia kannattaa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä ja on sitoutunut tukemaan Suomea myös hakuprosessin aikana, Italian pääministeri Mario Draghi sanoi keskiviikkona Roomassa.

–  Italia ottaa suurella suosiolla vastaan tämän historiallisen päivän Suomen kanssa. Me, kuten monet muut Nato- ja EU-maat, olemme sitoutuneet auttamaan Suomea takaamaan turvallisuutensa tämän siirtymävaiheen aikana. Mitä se käytännössä tarkoittaa, se päätetään tilannekohtaisesti. Mutta sitoumus on olemassa eikä sillä ole ehtoja, Draghi sanoi.

Draghi kuvasi Suomen ja Ruotsin olevan kaksi EU-maata, jotka jakavat Naton arvot ja jotka omalla panoksellaan vahvistavat puolustusliiton toimintaa. Draghi kommentoi Suomen Nato-hakemusta yhdessä pääministeri Sanna Marinin (sd.) kanssa pidetyssä lehdistötilaisuudessa. Marin oli vierailulla Roomassa Draghin kutsumana.

Sekä Draghin että Marinin mukaan tavoitteena on nyt viedä Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointiprosessi läpi niin nopeasti kuin mahdollista. Suomalaisten elämää jäsenyys muuttaa kuitenkin vain vähän, Marin sanoi.

Suomen ja Ruotsin mahdollinen Nato-jäsenyys ei ole saanut Italiassa pelkästään myönteistä vastaanottoa. Vastahankaan on asettunut erityisesti Lega-puoluetta johtava Matteo Salvini, joka on ilmoittanut vastustavansa jäsenyyttä. Legalla on Italian hallituksessa kolme ministeriä.

–  Ne ovat suvereeneja maita, mutta minä ajattelen asiaa rauhan kannalta. Se, mikä edesauttaa rauhaa, pitää tehdä heti. Se, mikä vie rauhaa kauemmas, tulisi laittaa odotuslistalle. Tuoko Pohjois-Atlantin puolustusliiton rajojen tuominen Venäjän rajalle meidät lähemmäs rauhaa? Päättäkää itse, Salvini sanoi lauantaina Legan tapahtumassa Roomassa.

Salvini on poliittisen uransa aikana antanut Venäjän presidentti Vladimir Putinista useita ihailevia lausuntoja ja esiintynyt toistuvasti Putinin kuvalla varustetussa T-paidassa. Ukrainan sodan alettua Salvinin tiivis yhteys Putiniin on joutunut kiusalliseen valoon.

Lega kuuluu europarlamentissa Identiteetti ja demokratia -ryhmään, johon kuuluu myös perussuomalaiset.