Israel aikoo päästää saarron jälkeen ruoka-apua Gazaan, koska ei halua riskeerata uutta hyökkäystään – Mediat: Toimi on vain väliaikainen
Israel aikoo päästää yli kaksi kuukautta kestäneen saarron jälkeen ruoka-apua Gazaan. Asiasta kertoo pääministeri Benjamin Netanjahun kanslia, jonka mukaan ruokaa päästetään perusmäärä.
Israel ilmoitti asiasta joitakin tunteja sen jälkeen kun maan asevoimat oli ilmoittanut aloittaneensa Gazassa laajat maaoperaatiot, jotka ovat osa uutta laajamittaista hyökkäystä.
Netanjahun kanslian mukaan ruoan pääsy Gazaan sallitaan, ettei alueelle kehity nälkäkriisiä, joka voisi kanslian mukaan vaarantaa uuden hyökkäyksen. Ruokatoimitusten osittaista sallimista oli ehdottanut Israelin asevoimat.
Israel on estänyt kaiken humanitaarisen avun pääsyn Gazaan maaliskuun alkupäivistä saakka. Ruuan lisäksi kaistalle ei ole päästetty esimerkiksi vettä, lääkinnällisiä tarvikkeita tai polttoainetta.
YK:n hätäapukoordinaattori Tom Fletcher sanoi tiistaina, että koko Gazan väestö on nälänhädän partaalla ja viidesosaa gazalaisista uhkaa nälkäkuolema.
Gazan terveysministeriön kenttäsairaaloiden johtaja Marwan al-Hams kertoi uutistoimisto AFP:lle, että Israelin avustussaarron alkamisen jälkeen 57 lasta on kuollut Gazassa nälänhädän seurauksena. Hän lisäsi, että luku voi nousta tarvikkeiden loppuessa.
AFP ei ole pystynyt vahvistamaan al-Hamsin kertomaa lukua itsenäisesti.
YK oli varoittanut nälänhädän riskistä Gazassa jo ennen avustussaarron asettamista.

Times of Israel -lehti kertoo, että toimittajille oli lähetetty pian Netanjahun kanslian virallisen ilmoituksen jälkeen toinen lausunto korkea-arvoisen virkamiehen nimissä.
Kyseisen lausunnon mukaan ruoka-avustusten osittaisen pääsyn salliminen olisi vain väliaikainen toimenpide. Tämän vaiheen kerrotaan kestävän vain noin viikon, kunnes Gazan uudet avustusten jakeluun tarkoitetut keskukset ovat toiminnassa.
Lausunnon mukaan suurin osa näistä keskuksista sijaitsee Gazan eteläosassa. Keskukset ovat Israelin asevoimien valvonnan alla, ja niitä pyörittävät yksityiset yhdysvaltalaisyritykset.
Israelilaislehti Haaretzille puhunut virkamieslähde sanoi niin ikään, että kyseessä on viikon mittainen väliaikainen toimi, kunnes Israel saa pystytettyä oman avustusjakeluverkostonsa.
Times of Israelin ja qatarilaismedia al-Jazeeran tietojen perusteella näyttää siltä, että toisin kuin sunnuntaina alkujaan tehdystä ilmoituksesta oli tulkittavissa, Israel aikoo siis jatkaa aiemmin ilmoitetun ja YK:n kritisoiman avustusoperaation toteutuksen kanssa.
Yhdysvaltain Israelin-suurlähettiläs Mike Huckabee sanoi aiemmin tässä kuussa, että Israelin suunnitelmassa humanitaarista apua jakavat yksityiset toimijat, ja Israelin asevoimat turvaa jakopisteiden toimintaa niiden ympärillä.
YK-järjestöt ovat tuominneet Israelin avustusoperaatiosuunnitelman ja kutsuneet sitä muun muassa painostuskeinoksi. YK-järjestöt ovat sanoneet aiemmin, etteivät ne aio osallistua Israelin operaatioon, jota he pitävät humanitaaristen perusperiaatteiden vastaisena.

Sekä al-Jazeera että Times of Israel kertovat, että sunnuntaina ilmoitetussa osittaisessa jakelussa avustaisivat ensimmäisen viikon ajan avustusjärjestö World Central Kitchen ja YK:n alainen Maailman ruokaohjelma WFP.
Tämän jälkeen vastuun jakelusta ottaisi kuitenkin Yhdysvaltain ja Israelin tukema Gaza Humanitarian Foundation (GHF). Kyseinen järjestö on ollut esillä myös edellä mainitun YK:n kritisoiman avustussuunnitelman yhteydessä.
GHF on itse sanonut, että se aloittaa humanitaarisen avun jakamisen Gazaan vielä tässä kuussa.
Lääkärit ilman rajoja -järjestön (MSF) mukaan ehdotus siitä, että Israel alkaisi hallita tarvikkeiden jakelua Gazassa herättää vakavan huolen humanitaarisista, eettisistä, turvallisuuteen liittyvistä ja oikeudellisista kysymyksistä.
Väestön pakkosiirron ja tarkistusten asettaminen avun ehdoksi on MSF:n mukaan jälleen yksi väline palestiinalaisten etnisessä puhdistuksessa. Järjestön mukaan Gazassa luodaan olosuhteita palestiinalaisten hävittämiseksi alueelta.
Al-Jazeera kertoo avustusjärjestöjen sanoneen, että GHF pyrkii syrjäyttämään YK:n ylläpitämän nykyisen järjestelmän, jolla on jo 400 jakelupistettä Gazassa. Järjestöt ovat myös kritisoineet GHF:n järjestelmän tavoittavan vain rajoitetun määrän ihmisiä.

Al-Jazeeran lähteiden mukaan Israelin joukot surmasivat Gazassa sunnuntaina yli 150 palestiinalaista.
Gazan pohjoisosassa sijaitsevan indonesialaisen sairaalan johtaja sanoo, että Israelin joukot estävät ihmisten pääsyn hoitolaitokseen. Piirityksen myötä sairaalaan on jäänyt loukkuun kymmeniä ihmisiä, eikä sairaala voi jatkaa täysin toimintaansa.
Israel on toistuvasti kohdistanut iskuja sairaaloihin 19 kuukautta kestäneen hyökkäyksensä aikana. Ihmisoikeusjärjestöt ja YK:n tukemat asiantuntijat ovat syyttäneet Israelia Gazan terveydenhuoltojärjestelmän järjestelmällisestä tuhoamisesta.
Maanantaiaamuna al-Jazeera uutisoi, että Israel oli pommittanut Khan Yunisissa sijaitsevaa hoitolaitosta.
Vain muutama tunti ennen uusien maaoperaatioiden aloittamista sunnuntaina pääministeri Netanjahu oli vakuutellut Israelin olevan valmis sopimaan taisteluiden lopettamisesta. Hamas ja Israel ovat käynnistelleet Qatarin Dohassa jälleen uutta neuvottelukierrosta taisteluiden lopettamiseksi.
Aiemmat neuvottelukierrokset eivät ole johtaneet mihinkään pysyvään.
Tammikuussa sovittu aselepo kaatui maaliskuussa, kun Israel aloitti hyökkäyksensä uudelleen.
Gazan terveysministeriö kertoi sunnuntaina, että ainakin noin 3 200 ihmistä on saanut surmansa sen jälkeen, kun Israel jatkoi iskujaan 18. maaliskuuta.
Gazalaisministeriön mukaan Israelin iskut ovat surmanneet vuoden 2023 lokakuun alkupuolella alkaneen hyökkäyksen aikana yli 53 300 ihmistä.