IS-kysely: Selkeä enemmistö kansalaisista tiukentaisi koronarajoituksia, jos uusi tartunta-aalto iskee

Koronarajoitukset

Selkeä enemmistö eli 56 prosenttia suomalaisista olisi valmis kiristämään koronarajoituksia viime kevään ja syksyn tasolle, jos tartuntaluvut lähtevät jälleen nousuun rokotekattavuudesta ja sairaalahoidon hyvästä tilanteesta huolimatta, käy ilmi Ilta-Sanomien Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä.

Myönteisimmin rajoitusten tiukentamiseen suhtauduttiin ikääntyneiden, työttömien ja esimerkiksi maanviljelijöiden joukossa. Myös haja-asutusalueella rajoitusten tiukentamista pidettiin hyväksyttävämpänä kuin pääkaupunkiseudulla tai muissa isoissa kaupungeissa.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juho Rahkosen mukaan kysely kielii siitä, että suomalaiset eivät halua ottaa riskiä tartuntatilanteen heikkenemisestä

– Tautia pelätään edelleen ja pelätään myös sitä koronan uudelleenpuhkeamista. Halutaan ottaa todella varman päälle, Rahkonen kommentoi IS:lle.

Puoluekannatuksen perusteella erottuu selkeästi hallitus vastaan oppositio asetelma.

Kokoomusta äänestävistä 52 prosenttia ja perussuomalaisista 41 prosenttia ei haluaisi palauttaa tiukempia rajoituksia. Muun hallituksen linjasta poikkeavasti myös rkp:ta äänestävistä 46 prosenttia ei olisi valmis tiukempiin rajoituksiin.

– Rkp:ssa on suhtauduttu kriittisesti perusoikeuksien rajoittamiseen ihan pandemian alusta asti. Puolueen liberaalisuus näkyy. Kokoomuksen kannattajissa korostuu tässä etenkin elinkeinon näkökulma, Rahkonen sanoo.

Tutkimusjohtaja arvioi, että perussuomalaisten joukossa näkyy se, että kaikkia hallituksen toimia vastustetaan yleisesti.

Vahvinta uusien rajoitusten kannatus on Sdp:n, vasemmistoliiton ja keskustan riveissä.

IS TIEDUSTELI myös suomalaisten ulkomaanmatkailusta. Kyselyn mukaan joka kolmas vastanneista on jättänyt kesän ulkomaanmatkan tekemättä koronan takia, kun taas viisi prosenttia vastanneista kertoi lähteneensä reissuun koronasta huolimatta.

Puolueista kokoomuksen ja rkp:n kannattajat erottuvat matkustusmyönteisyydellään.

Kyselyn perusteella vähiten innokkaita ulkomaanmatkailijoita ovat keskustan, kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten äänestäjät. Keskustalaisista peräti 87 prosenttia totesi, ettei aikonut muutenkaan lähteä ulkomaanmatkalle.