Iltalehden hyllytetty Ukrainan-avustaja tarjosi juttuja myös Ilta-Sanomille
Iltalehteen sotajuttuja tehnyt ukrainalainen avustaja tarjosi Ilta-Sanomien mukaan yhteistyömahdollisuutta myös heille. Ilta-Sanomat kuitenkin kieltäytyi selvitysten jälkeen. Iltalehti poisti tiistaina verkosta 33 avustajan tekemää juttua.
IS:n ulkomaantoimituksen tuottaja Jari Alenius sai viime viikolla pyynnön selvittää, kuka yhteistyön tarjoaja oikein on, Alenius kertoo STT:lle.
Tuoreimmassa Iltalehdelle kirjoittamassaan jutussa avustaja kuvaili tilannetta Bahmutin etulinjassa. Juttu julkaistiin Iltalehdessä 23. toukokuuta.
– Olin lukenut myös jonkin aikaisemman jutun ja hämmästelin sitä hieman. Tuoreimman jutun jälkeen sen sijaan oli aika tyhjä olo, että mitä minä juuri luin, aivan uskomatonta.
Vyyhti lähti IS:ssä nopeasti keriytymään auki. Useat kerrat Ukrainassa käynyt toimittaja Mikko Marttinen selvitti avustajan taustoja.
– Hänen työhönsä tutustuneilta ukrainalaisilta kollegoilta tuli viestiä, että kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, Alenius sanoo.
Lisäksi avustaja oli IS:n mukaan myöntänyt yhdelle ukrainalaiselle kollegalle, että oli kopioinut kuvia Telegramista.
Tämän jälkeen Ilta-Sanomissa tehtiin Aleniuksen mukaan nopeasti päätös, että ainakaan tähän yhteistyöhön ei lähdetä.
Sama avustaja on tehnyt juttuja myös muun muassa saksalaiselle Die Welt -lehdelle. Alenius sanoo informoineensa Die Weltiä Suomessa esille tulleista tiedoista. Die Welt kertoi Aleniukselle keskiviikkona selvittävänsä asiaa.
Marttinen kysyi IL:n Ukraina-erikoistoimittajalta Emil Kastehelmeltä Twitterissä, millainen faktantarkistusprosessi Bahmut-reportaasin kohdalla oli. Kastehelmi luki jutun ja sanoi, että se herättää kysymyksiä ja lupasi selvitellä asiaa.
Iltalehden päätoimittajan Perttu Kauppisen mukaan hän oli saanut myös muita yhteydenottoja niin muiden lehtien kollegoilta kuin yleisöltä.
Kauppisen mukaan selvitysprosessia viivästytti se, että hän itse oli samaan aikaan työmatkalla ja aikaeron vuoksi huonosti tavoitettavissa.
Juttua ei olisi pitänyt julkaista, Kauppinen sanoo. Kun virhe havaittiin, toimituksessa alettiin tarkistaa kuvia.
– Niiden aitous on helpompaa tarkastaa kuin kirjoittajan havaintojen tai haastateltavien sanomisten.
Ainakin neljässä avustajan jutussa on Kauppisen mukaan ollut kuvia, jotka eivät ole sieltä, mistä avustaja on sanonut niiden olleen. Iltalehti tarkastaa nyt jokaisen avustajalta tulleen kuvan aitouden.
– Sen jälkeen teemme vielä kattavan jutun, jossa kerromme, mitä epäselvyyksiä on ollut.
Samalla Iltalehti tutkii myös verkosta poistetut jutut. Jos siellä on sisältöä, jonka aitoudesta voidaan olla riittävän varmoja, sellaiset jutut palautetaan yleisön saataville.