IL: Maria Ohisalo puolustaa salkkuvalintaansa – Kertoo, mistä vihreät voi saada nostetta

Vihreät

Kesäkuun alussa vanhempainvapaalta vihreiden puheenjohtajaksi ja ministeriksi palaava Maria Ohisalo puolustaa päätöstään ryhtyä sisäministeriksi, kun istuvaa hallitusta kasattiin.

– Minä en ajattele, että se oli virhe. Minusta on ollut tärkeää, että tartuin siihen silloin. Se oli henkilökohtainen toiveeni ja puoluevaltuusto kannatti sitä silloin, Ohisalo muistelee Iltalehden haastattelussa salkkujakoa.

Sisäministeriksi ryhtymistä on kuitenkin kritisoitu moneen otteeseen hallituskauden aikana. Vihreiden omissa riveissä on katsottu, että sisäministerin pesti ei ole puheenjohtajalle kaikkein sopivin.

Kritiikki on vain yltynyt, kun vihreät on pärjännyt heikosti niin aluevaaleissa kuin puoluekannatuskyselyissäkin.

Ohisalon mielestä vihreät on kuitenkin onnistunut jättämään kädenjälkensä sisäministerille kuuluviin asioihin.

– Olemme saaneet paljon asioita tehtyä, liittyen vaikka poliisien resurssien vahvistamiseen. Olemme perustaneet pitkään suunnitellun ihmiskaupan torjunnan yksikön ja tehneet paljon ihmisoikeustyötä turvapaikkapolitiikassa, mitä olemme pitkään vaatineet itse.

Kun Ohisalo jäi vanhempainvapaalle, sisäministerin salkun otti Krista Mikkonen. Ohisalo itse palaa hoitamaan ympäristö- ja ilmastoministerin tehtävää.

Ohisalon mukaan vihreitä voi syyttää yhden asian liikkeeksi, mutta kysyy, eikö kaikkien muidenkin tulisi keskittyä ilmastoon ja ympäristöön.

Yhdeksi vihreiden kannatuskadon syyksi on tarjottu miesten vähäistä määrää.

Ohisalo huomauttaa, että äänestäjät ovat valinneet puolueelle eduskuntaryhmän, jossa on vain kolme miestä.

– Meillä oli ehdolla ihan kaikkia sukupuolia. Kolmesta miehestä yksi on ulkoministeri ja yksi on eduskuntaryhmän puheenjohtaja. Miehet ovat saaneet suhteellisen paljon valtaa

Puheenjohtajaksi palaava Ohisalo uskoo, että vihreät voi saada nostetta siitä, että Venäjän hyökkäyssodan myötä länsimaissa on ryhdytty yhä pontevammin hankkiutumaan eroon fossiilienergiasta sekä vahvistaa energiaitsenäisyyttä.

Ohisalo toteaa, että istuva hallitus on joutunut painimaan niin suurten kriisien kanssa, ettei sen kannata enää kinastella keskenään.

– Mielestäni sellaiselle on nyt hyvä laittaa stoppi.