Ikoninen pilvenpiirtäjä täyttää pyöreitä – rakennustyöt kestivät vain 410 vuorokautta

Nähtävyydet

New Yorkissa, Manhattanilla sijaitseva pilvenpiirtäjä Empire State Building vihittiin käyttöön tasan 90 vuotta sitten, 1. toukokuuta 1931.

Pilvenpiirtäjän valmistuminen oli suuri uutinen, sillä se oli ensimmäinen yli 100-kerroksinen rakennus maailmassa.

Yhdysvaltalaisten rakennusyhtiöiden välillä oli kova kilpailu rakentaa maailman korkein rakennus: Empire State Buildingin rakentaminen aloitettiin 22. tammikuuta 1930, joten se valmistui vain 410 vuorokaudessa.

Töissä ahersi noin 3 400 työmiestä ja eri lähteiden mukaan rakennustöissä sai surmansa ainakin viisi ihmistä. 

Valmistuessaan Empire State Building oli maailman korkein pilvenpiirtäjä ja Yhdysvaltain korkein rakennus 41 vuoden ajan, kunnes World Trade Center valmistui vuonna 1972.

Kun World Trade Centerin kaksoistornit romahtivat 11. syyskuuta 2001, siitä tuli jälleen New Yorkin korkein rakennus.

Myöskään Empire State Building ei ole välttynyt onnettomuuksilta. Vuonna 1945 pommikone törmäsi rakennukseen sumun takia ja 14 ihmistä sai surmansa.

Tiettävästi yli 30 ihmistä on tehnyt itsemurhan hyppäämällä pilvenpiirtäjästä.

Empire State Buildingissa on 102 kerrosta. Rakennus itsessään on 381 metriä korkea, mutta sen huipulle asennettu radiomasto tekee siitä 443-metrisen.

Rakennuksen ensimmäiset kerrokset ovat toimistokäytössä ja siellä työskentelee päivittäin noin 20 000 ihmistä. Koska pilvenpiirtäjä avattiin 1930-luvun laman alussa, iso osa sen tiloista pysyi tyhjinä aina 1950-luvun alkuun saakka.

Nykyisin Empire State Building on New Yorkin toiseksi korkein rakennus One World Trade Centerin jälkeen.

Lähteet: Wikipedia ja esbnyc.com