HS: Yritykset ja työantajajärjestöt soittavat hälytyskelloja talouspyrähdyksen kynnyksellä – Ulkomaiset osaajat juuttuvat lupabyrokratiaan

Talous

Suomalaiset yritykset ja työnantajajärjestöt ovat huolissaan Suomen työperäisen maahanmuuton sujuvuudesta.

Helsingin Sanomille kerrotaan, että Suomeen ei välttämättä saada rekrytoitua riittävästi osaavaa työvoimaa, kun koronakriisin jälkeinen talouskasvu pääsee kunnolla vauhtiin.

Esimerkiksi piikiekkoja puolijohde- ja sensoriteollisuuden tarpeisiin valmistavan Okmeticin henkilöstöpäällikkö Jaska Tuominen pitää Suomen työlupaprosessia liian pitkänä ja monimutkaisena.

Tuomisen mukaan monissa muissa maissa asiat etenevät vikkelämmin ja nopeammin.

Teknologiateollisuuden johtavan asiantuntijan Milka Kortetin mielestä työlupaprosessien tilanne on äärimmäisen huono.

Hänen mukaansa Maahanmuuttovirastossa on paljon lyhytaikaisia työsuhteita, mikä johtuu puutteellisista resursseista.

Asiantuntijatehtäviin ei löydy uusia tekijöitä sormia napsauttamalla.

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) puolestaan esittää, että Maahanmuuttovirastolle ja ulkoministeriön edustustoille pitäisi myöntää hallituksen budjettiriihessä 30 miljoonaa euroa uusien työntekijöiden palkkaamiseen.

Lisäksi se jakaisi 20 miljoonaa euroa EU:n elpymispaketin varoja Maahanmuuttoviraston automaattisen päätöksenteon järjestelmien rakentamiseen.

Maahanmuuttoviraston lupa- ja kansalaisuusyksikön johtaja Pauliina Helminen kertoo, että erityisasiantuntijoiden ensiluvista valtaosa ratkaistaan korkeintaan kolmessa viikossa.

Työntekijöiden oleskelulupahakemusten kokonaiskäsittelyaika on yleensä 2–3 kuukautta.