HS: Kokoomus sai puhemiesneuvostolta nuhteet valiokuntakeskustelujen vuotamisesta ­­­– Vanhanen: ”Tapahtui selkeä virhe”

Eduskunta

Kokoomus on saanut eduskunnan puhemiesneuvostolta moitteet luottamuksellisten valiokuntakeskustelujen esiin nostamisesta eduskunnan kyselytunnilla, kertoo Helsingin Sanomat.

Kokoomuksen edustaja Mari-Leena Talvitie viittasi kyselytunnilla suoraan sisäministeri Maria Ohisalon suuressa valiokunnassa antamiin kommentteihin.

Eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen (kesk.) mukaan asiassa tapahtui selkeä virhe. Kokoomuksen kysyjiltä unohtui hänen mukaansa se, että valiokuntakeskusteluja koskee yleinen luottamuksellisuus eduskunnassa.

– Sillä halutaan taata se, että valiokunnissa halutaan käydä luottamuksellisia keskusteluja, Vanhanen sanoo HS:lle.

Vanhasen mukaan neuvosto oli yksimielinen todetessaan, että asiassa tapahtui virhe. Neuvostoon kuuluu edustajia jokaisesta eduskuntapuolueesta.

– Virhe on tunnistettu ja tältä osin tunnustettu, Vanhanen sanoo.

Vanhasen mukaan suuressa valiokunnassa voidaan myös tehdä sitova vaitiolopäätös, jota ei tässä tapauksessa tehty.

Asia tuli puhemiesneuvoston selvitettäväksi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen aloitteesta.

Kurvinen paheksui kokoomuksen irtautumista ”pitkäaikaisesta, yhteisestä linjasta”, jonka mukaan suuren valiokunnan keskustelujen luottamuksellisuutta ei ole rikottu.

– Tällaisilla performansseilla voi saada lyhytaikaista puoluepoliittista hyötyä, mutta niillä voi olla vakavia ja kauaskantoisia seurauksia – Suomen vahingoksi. Kokoomus on mennyt nyt todella kaltevalle pinnalle, Kurvinen moitti tiedotteessaan.

Puhemies Vanhasen mukaan valiokunnan keskustelukulttuurin perussäännön rikkomisia on äärimmäisen harvoin.

– Jos seuraavan kerran havaitsemme, että valiokunnan sisäistä keskustelua käytetään täysistuntokeskustelussa, keskustelu pysäytetään siihen, Vanhanen sanoo.