HS: Asiantuntija povaa Venäjän rahojen loppuvan ensi vuonna – "Jos vallassa pysyminen edellyttää ihmisten tappamista, sen Putin myös tekee"
Ranskalaisen Sciences Po -huippuyliopiston taloustieteen professori Sergei Gurijev ennustaa, että hyökkäyssotaa Ukrainassa käyvän Venäjän rahat saattavat loppua suhteellisen pian.
Gurijev kertoo näkemyksistään Helsingin Sanomien haastattelussa.
Gurijev joutui muuttamaan pois Venäjältä vuonna 2013 saatuaan tietää joutuneensa itsevaltaisen presidentin Vladimir Putinin epäsuosioon. Gurijev muun muassa kannatti viime perjantaina kuollutta oppositiojohtajaa Aleksei Navalnyitä.
Haastattelussa Gurijev sanoo, että Venäjän rahojen riittävyyteen vaikuttaa keskeisesti se, kuinka paljon länsimaat antavat aseita Ukrainalle. Hän tähdentää, että mitä paremmat aseet Ukrainalla on, sitä kalliimmaksi sota tulee Venäjälle.
– Venäjän hyvinvointirahaston likvidit [helposti käteiseksi muutettavat] varat ovat 55 miljardia dollaria. Jos puolustusmenot kasvavat samaa vauhtia kuin viime vuonna, rahaston likvidit varat loppuvat ensi vuonna, Gurijev summaa HS:lle.
Professorin mukaan ensi vuosi on Venäjälle eräänlainen taitekohta. Putinilla on edessään menojen leikkauksia ellei hän keksi sodalleen uusia rahoituslähteitä.
Suuret leikkaukset palkkoihin ja etuuksiin olisivat kuitenkin riski, sillä ne lisäisivät kansalaisten ahdinkoa ja kasvattaisivat yleistä tyytymättömyyttä.
Rahan painaminen eli sen tarjonnan lisääminen kiihdyttäisi puolestaan inflaatiota ja köyhdyttäisi kansaa entisestään, Gurijev sanoo. Venäjällä on jo nyt kiristetty rahapolitiikkaa voimakkaasti. Ohjauskorko on 16,0 prosenttia ja inflaatiovauhti oli tammikuussa 7,4 prosentissa.
Professori huomauttaa, että puolustussektorilla menee Venäjällä hyvin valtion avokätisen rahoituksen vuoksi, mutta lähes kaikilla muilla toimialoilla menee huonosti.
Inflaatio pysyy sen seurauksena ripeänä. Se puolestaan aiheuttaa lisää vaikeuksia yrityksille ja etenkin vähävaraisille kotitalouksille.
Gurijev arvelee, että Venäjän ensi vuoden taitekohta ei kuitenkaan välttämättä ole kovin dramaattinen.
Hän kuvaa Venäjän talouden olevan jumissa suossa, mutta se ei varsinaisesti putoa jyrkänteeltä. Mutta mitä pidempään talous on suossa, sitä syvemmälle se Gurijevin mukaan uppoaa.
Professori huomauttaa, että Putin on vallankäytössään ja pelon lietsonnassaan häikäilemätön. Se voi taata sen, että Putin pysyy vallassa pitkään.
– Jos vallassa pysyminen edellyttää ihmisten tappamista, sen Putin myös tekee, Gurijev sanoo.
Hän ennakoi, että Putin aloittaa uuden liikekannallepanon sen jälkeen, kun Venäjällä on järjestetty maaliskuussa presidentinvaalit. Putinin valinta jatkokaudelle on käytännössä varmaa, sillä Venäjän vaalit eivät ole rehelliset.
Ajan kuluminen käy kuitenkin Gurijevin mukaan myös Putinia vastaan. Mitä pidempään sota kestää, sitä raskaampia ovat myös Venäjän menetykset. Se tuntuu väistämättä myös kansalaisten elämässä.