Helsinki on jo ryhtynyt toimeen EU:n lääkeviraston saamiseksi kaupunkiin
Helsinki tekee jo täyttä häkää hakemusta EU:n lääkeviraston saamiseksi kaupunkiin.
Asiasta tviittaava Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) huomauttaa, että kaupungin on ryhdyttävä toimiin etunojassa, ”kun valtio ei saa (asiaa) päätettyä”.
Hakemusaikaa on tämän kuun loppuun.
EU-maiden on määrä äänestää marraskuussa siitä, mihin maahan lääkevirasto sijoitetaan. Lähes kaikki EU-maat tavoittelevat sitä, ja taistelusta ennakoidaan tiukkaa.
Lääkevirastoa isännöi parhaillaan Britannia. Brexitin myötä virastolle etsitään uutta sijoituspaikkaa.
EU-komissiolla on joukko periaatteita, joiden avulla se arvioi hakemuksia.
Kriteerinä on muun muassa mahdollisuus käynnistää viraston toiminta samana päivänä, kun Britannian EU-ero astuu voimaan.
Viraston toimitilojen pitää sijaita hyvien kulkuyhteyksien päässä, kaupungissa pitää olla riittävästi majoitustilaa, kouluja viraston työntekijöiden lapsille ja työllistymismahdollisuuksia puolisoille.
Euroopan lääkevirasto toisi Suomeen noin 900 työntekijää perheineen.
Komissio ei kuitenkaan tee päätöstä, vaan tarjoaa vain vertailutietoa päätöksenteon tueksi. Yleisten asioiden neuvosto äänestää ratkaisusta marraskuussa.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) arvioi juhannuksena, että Helsingillä on EU:n kriteereiden perusteella mahdollisuus menestyä kilvassa hyvin.
– Ei ole helppo päätös, kun on niin monta ehdokasta, Sipilä kuitenkin enteili tuolloin.
Suomella on ollut vaikeuksia päättää, mihin kaupunkiin se tavoittelee lääkevirastoa. Hallitus on odottanut asiassa sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (uv.) ehdotusta.
Päätöstä EU:n lääkeviraston sijaintipaikasta vaikeuttaa, että hallitus ei ole vieläkään sopinut, mikä lopulta on kotimaisen lääkeviraston eli Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean pääpaikka.
Asia on hiertänyt eri ministereitä ja hallituksia vuosikausia.
Eripuraa on siitä, sijaitseeko pääkonttori lopulta Helsingissä vai Kuopiossa.
EU:n lääkeviraston olisi luontevaa sijaita samassa kaupungissa, joskin EU-virastoon voi olla kiinnostusta muissakin kaupungeissa, kuten esimerkiksi Turussa ja Oulussa.
Fimean kohdalla tilanne on nyt se, että ministeri Mattila on tiettävästi esittänyt pääkonttorin sijaintikaupungiksi Helsinkiä, mutta tämä on aiheuttanut vastustusta etenkin keskustassa.
Myös henkilöstö on laajalti vastustanut Kuopion-mallia.
Alun perin Fimean siirtämisestä Kuopioon päätettiin vuonna 2009 ja sen jälkeen asiasta on kiistelty.
Europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki ehätti juhannuksen alla jo esittää, että EU:n lääkevirasto sijoitettaisiin Ranskan Strasbourgiin vastineena siitä, että Euroopan parlamentin istunnot kaupungissa loppuisivat.
Ministeri Mattilan esikunta ei tuoreeltaan vastannut STT:n kommenttipyyntöön.
Juttua päivitetty klo 18.39.