Helsingissä alkaa maanantaina YK:n Syyria-konferenssi – suomalaisyrityksillä mahdollisuus näyttää osaamistaan

Syyria

Helsingissä järjestettävässä Syyria-konferenssissa Suomi haluaa nostaa esille etenkin naisten, lasten, vammaisten ja erilaisten vähemmistöjen aseman. Näin sanoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) STT:lle.

Suomi isännöi konferenssia YK:n pyynnöstä alkavan viikon maanantaina ja tiistaina.

Toisena tärkeänä asiana Mykkänen mainitsee sen, että konferenssissa suomalaisyritykset pääsevät näyttämään osaamistaan YK-järjestöille. Hän sanoo, että konferenssissa on mukana noin 40 kriisiliiketoiminnan yritystä ja järjestöä.

–  Suomessa on monia esimerkiksi vedenpuhdistukseen, koulujen rakentamiseen ja vastaaviin liittyviä firmoja. Ne voisivat toimia kriisialueilla, jos ne saataisiin yhteyksiin oikeiden tahojen kanssa, Mykkänen sanoo.

Konferenssissa esitellään YK:n Syyriaa koskevia humanitaarisia suunnitelmia tälle vuodelle ja alueellinen Syyrian naapurimaat kattava apusuunnitelma.

Mykkänen toivoo Syyriaan pysyvämpää tulitaukoa

Mykkäsen mukaan Helsingin kokoukselle lisäodotuksia tuo, että samaan aikaan Kazakstanin Astanassa on Syyrian rauhanneuvottelut.

Neuvotteluihin osallistuvat Syyrian kapinallisryhmien edustajat, Syyrian presidentti Bashar al-Assad, YK, Venäjä, Turkki ja Iran.

Hän toivoo, että neuvotteluiden jälkeen Syyriassa saavutettaisiin pysyvämpi tulitauko. Pysyvä tulitauko auttaisi siinä, että humanitaarinen apu pääsisi perille.

– Syyriassa on se surullinen tilanne, että jopa neljä viidestä Syyriassa asuvasta elää tällä hetkellä köyhyysrajan alapuolella ja on humanitaarisen avun tarpeessa.

Pitkällä aikavälillä Mykkänen toivoo, että Syyriaan voitaisiin luoda väliaikainen yhteishallitus opposition ja nykyisen hallituksen välillä.

– Sen jälkeen Syyrian kriisi alkaisi lientyä. On kuitenkin vuosien tie ennen kuin kapinallisten ja hallituksen välillä syntyy luottamusta. Se on selvää, Mykkänen sanoo.

Mykkäsen mukaan vasta myöhemmin voidaan nähdä, muodostuuko Astanan kokouksesta jonkinlainen saranakohta.