Helsingin kaupunki ryhtymässä toimiin Helsingin areenan osakkeiden tai kiinteistön ostamiseksi
Helsingin areenan saamiseksi käyttöön on välttämätöntä ryhtyä toimenpiteisiin, katsoo Helsingin kaupunginhallitus. Kaupunki ryhtyy toimenpiteisiin hallin osakkeiden tai areenakiinteistön ostamiseksi.
Kaupunki kertoo varautuvansa samalla muihin toimiin siltä varalta, ettei kaupasta päästä kohtuullisessa ajassa sopimukseen.
Helsingin kaupunginhallitus kokoontui tänään ylimääräisessä kokouksessa pohtimaan hallin kohtaloa.
Helsingin Sanomat kertoi keskiviikkona, että torstain kokouksessa oli määrä käynnistää hallin ostoprosessi. Kyseessä on ennen pakkolunastusta tehtävä toimi, jolla kaupunki voi esittää areenan venäläisomistajille haluavansa ostaa areenan.
STT kertoi keskiviikkona, että kahdesta toisestaan riippumattomasta lähteestä saadun tiedon mukaan maksuehdot ovat suurin ongelma areenan taustayhtiön Helsinki Halli Oy:n osakekaupassa. Kauppa vaatii lähteiden mukaan vielä hienosäätöä, jotta se voisi saada hyväksynnän viranomaisilta.
Helsinki Halli -yhtiön äänivaltaisin osakesarja on lähes kokonaan Ulosottolaitoksen jäädyttämä, koska osakkeet ovat EU:n pakotelistalla olevien venäläisoligarkkien omistuksessa. Halliyhtiön osakkeiden myynti vaatisi ulkoministeriön poikkeusluvan.
Pakotetiimin vetäjä Pia Sarivaara ulkoministeriön kansainvälisen oikeuden yksiköstä kertoi STT:lle keskiviikkona sähköpostitse, että mitään poikkeuslupahakemusta ei ollut keskiviikkoon mennessä ministeriölle jätetty.
Jääkiekkojoukkue Jokereiden kotihalliksi 1990-luvulla rakennettu Helsingin areena on ollut tapahtumista tyhjillään siitä lähtien, kun Venäjä käynnisti hyökkäyssodan Ukrainaan helmikuussa 2022.
Hyökkäyksen jälkeen EU asetti hallin pääosakesarjan taustayhtiöidensä kautta omistavat Gennadi Timtshenkon sekä Arkadi ja Boris Rotenbergin pakotteiden piiriin, ja Ulosottolaitos jäädytti heidän omaisuuttaan Suomessa. Timtshenko ja Boris Rotenberg ovat myös Suomen kansalaisia.
Pakotteiden vuoksi hallia ei ole voitu käyttää lainkaan.
Sittemmin hallin käytön vapauttavia osakkeita on yritetty kaupata eteenpäin. EU:n neuvoston parhaillaan voimassa olevien säädösten mukaan osakkeet voivat poikkeusluvalla vaihtaa omistajaa, mutta myynnistä saatu raha pysyisi silti jäädytettynä.