Hätämajoituksesta vaalikentille – Juha Hyrkäs antaa asunnottomuudelle kasvot
Vaalitenteissä on riittänyt puhetta asumisen hinnasta, asuntolainojen korkovähennyksistä sekä ministerien asuntolainoista. Sellainen kuulostaa kaukaiselta ihmiselle, jolla ei ole asuntoa ollenkaan.
– Jokaisella ihmisellä pitäisi olla oikeus rakentaa perustansa asunnon kautta. Asunto on se kotiliesi, jonka ympärille elämä rakennetaan, sanoo Helsingin Keskustan riveistä eduskuntaan pyrkivä Juha Hyrkäs, 52.
Hän joutui asunnottomaksi lähes kuusi vuotta sitten. Tällä hetkellä Hyrkäs majailee Diakonissalaitoksen hätämajoituksessa Helsingin Vallilassa.
– Tarinani on raju. Minulle tapahtui kaikki pahin kerralla, hän varoittaa.
Sitä asunnottomuus Hyrkkään mukaan tosin juuri on – monien sattumien summaa.
Hyrkkään kohdalla tämä luku elämässä alkoi vähän sen jälkeen, kun hän palasi Suomeen asuttuaan pitkään Etelä-Amerikassa. Hänen äitinsä oli tuolloin vakavasti sairaana. Pian Hyrkkäällä itsellään todettiin HIV ja piilevä tuberkuloosi.
Kaikki mahdollinen meni viranomaisten kanssa pieleen. Hyrkäs mainitsee usein sanan “systeemihäiriö”. Sen kohteeksi hän sanoo joutuneensa. Viranomaisten välinen tiedonkulku oli Hyrkkään mukaan kuin rikkinäisestä puhelimesta, sillä tieto muuttui matkalla.
Hyrkäs kertoo, miten hänen sairauspäivärahahakemuksensa esimerkiksi katosi Kelan järjestelmähäiriön vuoksi ja toimeentulotukea maksettiin väärälle tilille. Vuokra-asunto meni alta.
Hyrkäs on kansainvälisten suhteiden lisensiaatti bolivialaisen yliopiston oikeustieteen laitokselta, mutta tutkinnolle ei ole vastaavuutta Suomessa. Hänellä on myös väitöskirja työn alla.
Hyrkäs kokee, ettei häntä haluta nähdä älykkäänä HIV-positiivisena homoseksuaalina, vaan häneen yritetään lyödä joko hullun tai juopon leimaa.
– On hirveän rankkaa, kun ihminen jolla ei ole päihdeongelmaa, laitetaan päihdeongelmaisten kanssa samaan paikkaan.
Hyrkäs kertoo kohdanneensa rankkaa väkivaltaa hätämajoituksissa homoseksuaalisuutensa vuoksi. Rikosilmoituksista seurasi kostotoimia.
Nykyistä majapaikkaansa hän kuvailee rauhalliseksi, koska siellä käytetään vähemmän päihteitä. Diakonissalaitoksella majailee paljon romaneja. Hyrkkään kämppiksenä on ukrainalainen pakolainen.
– Diakonissalaitoksella tehdään hyvää työtä. He säilyttävät ihmisarvoni.
Nyt tästä on tullut minulle jääräpäätaistelu.
Juha Hyrkäs
Hyrkäs sanoo jääneensä lukkoon tilanteeseensa HIV-diagnoosinsa vuoksi. Hän pelkäsi sairastuvansa vakavasti. Edelleenkään hänelle ei myönnetä HIV-lääkitystä, koska lääkekuuri ei saa katketa edes päiväksi.
– Lääkitystäni ei aloiteta ennen kuin minulla on vakituinen asunto.
Hyrkäs on tyytyväinen siihen, että hänen veriarvonsa ovat pysyneet silti hyvänä.
– Jos olisin nyt siinä hetkessä, jolloin jäin asunnottomaksi, muuttaisin heti ulkomaille. Nyt tästä on tullut minulle jääräpäätaistelu.
Hyrkäs on puhunut monissa medioissa tilanteestaan ja antanut asunnottomuudelle kasvot.
“Kohtaa mut.” Se on Juha Hyrkkään vaaliteema.
– Yhteiskunta ei halua eikä uskalla kohdata ihmistä sellaisena kuin hän on. Mutta jokaisen ihmisarvo on tärkeä asia.
Hyrkäs kokee, että ihmisiä käsitellään vain diagnoosien ja lausuntojen eli paperin kautta. Sen hän haluaa muuttaa.
– Minustakin on tehty liki 14 000 sivua paperia.
Hyrkkään mielestä Asunto ensin -ohjelma on ainakin Helsingissä käytännössä pikemminkin “diagnoosi ensin”.
– Täällä ei ole palvelua ihmiselle, joka on vain koditon. Ihmisestä tulee systeemin nappula, ja se voi olla todella vaarallista.
Juha Hyrkäs haluaisi auttaa poliitikkona muitakin kuin asunnottomia. Hän pitää vääränä sitä, ettei vanhuksille löydy riittäviä palveluita.
– He ovat lopulta yksin television äärellä.
Hyrkäs tulee keskustalaisesta perheestä Sonkajärveltä. Hänen isänsä oli paikallispoliitikko. Juha Hyrkäs muistaa keskustan puoluekokoukset jo lapsuudestaan.
– Isäni oli vahva puhuja. Olen oppinut sen häneltä, Hyrkäs sanoo.
Edesmenneet vanhemmat eivät tienneet poikansa homoseksuaalisuudesta. Äidille asia selvisi pojan ollessa aikuinen, mutta siitä ei juurikaan puhuttu. Juha Hyrkäs muistuttaa, että aika oli toinen 1970-luvulla, jolloin hän oli lapsi.
Helsingin Keskustaa Hyrkäs pitää monella tapaa edelläkävijänä. Hyrkäs tosin sanoo, ettei hän pidä minkään vähemmistön jalustalle nostamisesta tai ihmisten lokeroimisesta.
– Kaikki ihmiset pitäisi nähdä ihmisinä.
Hyrkäs kertoo saavansa valtavasti voimaa vaalikampanjoinnista.
– Se noste minkä olen saanut, on jo hurja saavutus.
–Olen lähtenyt asetelmasta miinus sata ja päässyt näin pitkälle. Olen ylpeä itsestäni.
Hyrkäs kehuu Helsingin keskustalaisten yhteishenkeä hienoksi.
– On niin absurdia lähteä hätämajoituksesta tekemään vaalikampanjaa ja yhteistyötä poliitikkojen kanssa, hän naurahtaa.