Hallitus on sallimassa paremmat välineet villisikojen yöjahtiin – Keskustan Hoskonen vaatii metsästäjien laajempaa arvostusta
Hallitus esittää metsästyslain muutosta, jonka myötä yöammuntaa varten tarkoitetut tähtäyslaitteet sallitaan villisian metsästyksessä. Nykytilanteessa laitteiden käyttö edellyttää poikkeuslupaa Suomen riistakeskukselta.
Metsästyksen tehostamisella halutaan pitää villisikakanta kurissa ja pienentää afrikkalaisen sikaruton riskiä. Esityksen taustalla on edellisen hallituksen aikana asetetun maa- ja metsätalousministeriön työryhmän esitys.
Kansanedustajat kiittelivät lakimuutosta lähetekeskustelussa eduskunnassa. Keskustan Vesa Kallion mukaan esitys on ”erittäin tervetullut”.
– Villisikakanta on kasvanut Suomessa hallitsemattoman suureksi, mikä yhdessä afrikkalaisen sikaruton kanssa on tehnyt välttämättömäksi kannan pienentämisen. Tähän ainoa keino on villisikojen metsästäminen, erityisesti pimeään aikaan. Tähän nyt käsittelyssä oleva esitys antaa merkittävän avun, Kallio sanoo.
Keskustaedustaja muistuttaa, että afrikkalainen sikarutto uhkaa levitessään koko suomalaista sianlihantuotantoa.
– Sikatalous on suurelta osin itäisestä Suomesta jo ajettu alas. Alueen metsästäjillä on kuitenkin sekä kykyä että halua estää erityisesti idän suunnasta tuleva uhka sikaruton leviämisestä. Nyt annettu lakiesitys lisää näitä molempia, kyvykkyyttä ja halukkuutta.
Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahin (kd.) mukaan villisikakannan sääntely on ollut Suomessa onnistunutta aktiivisten metsästäjien ja toimivan riistahallinnon avulla, eikä kanta ole päässyt kasvamaan samanlaisiin mittasuhteisiin kuin Ruotsissa ja Virossa.
– Pimeänäkölaitteitten käyttö mahdollistaa villisikojen metsästämisen tehokkaasti ja turvallisesti alueella ja ajankohtina, joilla se ilman laitetta olisi mahdotonta tai vaikeaa, ministeri sanoo.
Villisiat liikkuvat pääosin hämärässä ja öisin.
Keskustan kansanedustaja Hannu Hoskonen kokee, että metsästäjistä on tehty Suomessa ”lähes rikollisia”.
– Jälleen kerran metsästäjiä nyt kiitellään ja heitä tarvitaan, mutta ihmettelen erittäin suuresti tätä nykymenoa tässä maassa, hän päivitteli.
Hoskosen mukaan metsästäjät tekevät vastuullista työtä suomalaisten riistakantojen hoidossa ja ennen kaikkea vahinkoeläinten poistamisessa maastosta.
– Totta kai tämä sikaruttohomma hoidetaan tyylikkäästi, nyt varsinkin kun välineet siihen suodaan, mutta toivon, että muun muassa susien ja karhujen ja yleensä suurpetojen metsästyksessä ihmisten hengelle ja terveydelle aiheutuva vaara otetaan vakavasti, Hoskonen sanoo.

Villisikatyöryhmä esitti myös villisikakannan puolittamista. Perussuomalaisten kansanedustajan Ari Koposen mielestä ehdotus on ”täysin kunnianhimoton”.
– Villisikakanta tulee saada pyöreään nollaan. Vain siten saadaan Suomen luontoon kuulumaton laji ulos Suomen luonnosta, eikä muuten sitten leviä afrikkalainen sikaruttokaan, Koponen toteaa.
Ministeri Essayahin mukaan villisikakanta on edelleen pysynyt laskevana, sillä tämän vuoden tammikuussa Suomessa oli runsaat 2 000 villisikaa. Se on noin tuhat villisikaa vähemmän kuin kannan kasvun huippuvuonna 2020.
Essayah toivoo, että metsästyslain muutos estää afrikkalaisen sikaruton leviämisen Suomeen.
– Siinä tarvitaan kyllä monenlaista huolellisuutta erityisesti meiltä kaksijalkaisilta.
Essayah myötäili keskustan Hoskosta siinä, että metsästäjien tekemää työtä tulee arvostaa.
– Itsekin olen ollut tosi harmissani tästä tilanteesta, joka on johtanut siihen, että suurriistan virka-apua on irtisanottu. Siinä mielessä toivonkin, että tähän tilanteeseen saadaan mahdollisimman nopeasti selkeyttä.