Hallitus arvioi aserikoslain kiristyksen täyttävän vankilat – kehysriihessä pitäisi kaivaa 17 miljoonaa lisää
Hallitus arvioi aserikoslainsäädännön tulevan kiristyksen aiheuttavan merkittävän vankimäärän kasvun ja kustannusten kasvun rikosketjun toimijoille.
Esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle vuoden loppuun mennessä. Hallituksen budjettiriihen pöytäkirjoissa todetaan, että kustannukset täsmentyvät valmistelun edetessä ja hallitus varautuu kehysriihessä lisärahoitustarpeeseen kehyksen puitteissa.
Kesällä lausuntokierroksella käyneessä työryhmämietinnössä arvioitiin, että törkeistä ampuma-aserikoksista tuomittaisiin lainmuutoksen jälkeen vuosittain 169 ehdotonta vankeusrangaistusta ja noin 366 vankeusvuotta. Nykyisin törkeistä ampuma-aserikoksista tuomitaan vuosittain vain noin 20 vuotta ehdotonta vankeusvuotta.
Kun ehdottoman vankeusrangaistuksen täytäntöönpanokustannus on 82 000 euroa vuodessa, vuosittaiset vankeusrangaistuksen täytäntöönpanokustannukset kasvaisivat nettovankeusvuosien mukaan laskettuna noin 17 miljoonalla eurolla.
Näin kävisi, jos ampuma-aseen mukana pitäminen yleisellä paikalla tai kulkuneuvossa ilman oikeutta aseen hallussapitoon säädettäisiin rangaistavaksi törkeänä ampuma-aserikoksena ja jos törkeän ampuma-aserikoksen vähimmäisrangaistus korotettaisiin kahteen vuoteen vankeutta.
Hallituksen on tarkoitus puuttua erityisesti ampuma-aserikoksiin, jotka kytkeytyvät järjestäytyneeseen tai muuten ryhmissä tapahtuvaan rikolliseen toimintaan.
Hallitusohjelman mukaan törkeän ampuma-aserikoksen vähimmäisrangaistus korotetaan neljästä kuukaudesta kahteen vuoteen vankeutta, jolloin vankeusrangaistus on tuomittava pääsääntöisesti ehdottomana.
Luvattoman ampuma-aseen kantaminen tai kuljettaminen yleisellä paikalla tai kulkuneuvossa tulee rangaistavaksi törkeänä ampuma-aserikoksena. Lisäksi hallitusohjelman mukaan korotetaan rangaistuksia vaarallisen esineen ja toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen hallussapidosta.
Lausuntokierroksella kritiikkiä sai erityisesti säännös luvattoman ampuma-aseen kantamisesta tai kuljettamisesta.
Ampumaurheiluliitto arvioi, että kohtuuttomia tilanteita voi kuitenkin muodostua esimerkiksi silloin, kun henkilö, jolla ei ole hallussapito-oikeutta, kuljettaa alle 15-vuotiaan ampumaurheilijan asetta ampumatapahtumaan lapsen harrastusta mahdollistaakseen. Ampumaurheiluliiton mukaan aina ei ole mahdollista saada kuljettajaa, jolla on hallussapito-oikeus.
Suomen riistakeskus näkee samoja ongelmia. Riistakeskuksen mukaan nuoren kannalta on harmillista, jos osallistuminen tapahtumiin tai harrastuksiin vaikeutuu, mikä voi johtaa harrastuksen hiipumiseen ja jopa kokonaan loppumiseen. Vastaava tilanne voi olla kuljetettaessa vaikkapa kuolinpesän aseita, Riistakeskus muistuttaa.