Hallitus aikoo helpottaa mökille muuttamista – esitykset eduskuntaan syksyllä

Ihmisten on voitava valita asuinpaikkansa nykyistä vapaammin, sanoo ministeri Anu Vehviläinen
Hallitus

Mökkien muuttaminen vakituisiksi asunnoiksi on tulevaisuudessa entistä helpompaa, jos hallitus saa tahtonsa läpi.

Asiasta kertoi kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) Suomen suurimmassa mökkiläistapahtumassa Juuan mökkiläispäivillä.

Vehviläisen mukaan hallituksen on tarkoitus viedä hallitusohjelman mukaiset muutosesitykset eduskuntaan alkusyksystä.

– On välttämätöntä, että sekä valtiovalta että kunnat kykenevät toimimaan joustavasti ja muuttamaan säädöksiään, jotta ihmiset voivat nykyistä vapaammin ja helpommin valita asuinpaikkansa, Vehviläinen toteaa tiedotteessaan.

Vehviläinen muistuttaa, että usealla paikkakunnalla asuminen on jo nykyään totta monelle suomalaiselle. Moni esimerkiksi työskentelee eri paikkakunnalla kuin missä vakituinen asunto on.

Myös fyysiseen paikkaan rajoittumattomat ”verkkotyöt” yleistyvät.

Samaan aikaan vapaa-ajan asunnot ovat monilla jo varustelutasoltaan yhtäläiset vakituisen asunnon kanssa.

– Varmaa vain on, että tulemme näkemään yhä uusia ja uusia digitaalisia ja teknologisia harppauksia, jotka antavat yhä enemmän mahdollisuuksia ihmisten monipaikkaisuudelle ja sille, että nykyinen vapaa-ajan asunto voisi olla jatkossa yhä useammalle myös vakituinen koti, Vehviläinen uskoo.

Hallitus on Vehviläisen mukaan valmistellut maa- ja rakennuslakiin tehtäviä muutoksia maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen viime syksynä asettamassa työryhmässä.

Työryhmän esitykset kaavoituksen ja rakentamisen lupien sujuvoittamiseksi ovat parhaillaan työryhmän esitykset ovat lausuntokierroksella.

– Lausuntokierros päättyy elokuun lopussa ja sen jälkeen ministeri Tiilikaisen johdolla arvioidaan, että onko esitykset riittäviä hallitusohjelman kirjauksiin nähden, Vehviläinen sanoo.

Hän pitää tärkeänä, että lakimuutoksessa kunnilla säilyy jatkossa myös omaa harkintavaltaa loma-asuntojen muuttamisesta vakituisiksi asunnoiksi.