Hallitukselle varoitus Suomen ylpeyden romuttamisesta: "Sellaista en haluaisi nähdä"
Oppositiopuolueet syyttivät hallitusta opiskelijoiden taloudellisen aseman kurjistamisesta, kun eduskunta väitteli tiistaina muutoksista opintotukeen.
Keskustan Hanna Kosonen ihmetteli, eikö sosiaaliturvan leikkauksista tehdyllä kokonaisarviolla ole hallitukselle mitään merkitystä.
Sosiaali- ja terveysministeriö ja valtiovarainministeriö julkaisivat lokakuun alkupuolella arvion, jonka mukaan hallituksen esittämät sosiaaliturvan leikkaukset kolahtavat suhteellisesti eniten opiskelijoihin ja työttömiin ansiosidonnaisen turvan saajiin.
Kososen mielestä työllisyyden vahvistaminen on hallitukselta hyvä lähtökohta, mutta opiskelijoiden paineistaminen ei ole siihen paras keino. Keskustalainen varoittaa, että opintotuen lainapainotteisuuden lisääminen voi johtaa myöhempiin maksuvaikeuksiin, sillä osalla aloista palkat ovat hyvin matalia.
– Sellaista Suomea en haluaisi nähdä, jossa opintoihin siirtyvät vain he, joilla on taloudellisesti siihen mahdollisuus.
Liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvistin (rkp.) mukaan hallitusneuvotteluissa sovittiin, etteivät sosiaaliturvan leikkaukset saa olla kenellekään kohtuuttomia.
– Ja sen takia päätettiin, että korotetaan opintolainaosuutta 200 eurolla.
Hallitus esittää opintolainan valtiontakauksen määrän nostamista 650 eurosta 850 euroon kuukaudessa.
SDP:n Tuula Haataisen mielestä eduskunnan pitäisi kaikin tavoin pyrkiä puuttumaan nuorten ja opiskelijoiden väsymiseen, ahdistuneisuuden lisääntymiseen ja loppuun palamiseen.
– Hallituksen mukaan päätoimista opiskelua pitäisi kyetä edistämään, mutta kyllä täytyy sanoa, että tämä toimii päinvastoin. Opiskelijoiden pitää käydä enemmän töissä, jotta he voivat toimeentulonsa turvata.
– Ei voi odottaa, että nuoret palavat loppuun molemmista päistä jo ennen kuin he ehtivät työmarkkinoille, Hatainen kritisoi.
Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta pitää selvänä, että hallitus on päättänyt leikata nimenomaan nuorilta.
– Kun puhutaan koulutuspolitiikasta pitäisi aina pitää kiinni siitä, että tässä maassa kenestä tahansa voi tulla mitä tahansa.
Virran mukaan on ikävää, että edes moni kansanedustaja ei ota vakavasti sitä tosiasiaa, että moni opiskelija elää köyhyysrajan alapuolella. Kansanedustaja alleviivasi, että jatkossa vanhempien varakkuus voi tarjota opiskelijalle merkittävän edun muihin verrattuna.
Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus on päättänyt jäädyttää opintotuen indeksikorotukset ja leikata asumistuesta. Opintoraha ei siis jatkossa nouse enää automaattisesti, kun hinnat nousevat.
Opintotuki koostuu opintorahasta ja opintolainasta. Opintolaina pitää maksaa valmistumisen jälkeen takaisin. Lainan osuus on ollut opintotuessa aina merkittävä, mutta sen merkitys on korostunut viimeisen kymmenen vuoden aikana.
Tiistaina SDP, vihreät ja vasemmistoliitto ilmoittivat jättävänsä yhteisen välikysymyksen nuoriin kohdistuvista leikkauksista.
– Nuorten tulevaisuudessa on kyse meidän kaikkien tulevaisuudesta. Jokaisella nuorella pitää Suomessa olla mahdollisuus tulla toimeen, kouluttautua ja haaveilla tulevaisuudestaan, SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman totesi medialle.
Hallituspuolueet ovat puolustaneet leikkauksia valtion velkaantumisen taittamisella, ja niin se teki eduskunnassa myös tiistaina.
Kokoomuksen Ben Zyskowicz pyrki oikaisemaan oppositioedustajien väitteet siitä, että opiskelijat olisivat erityisen tiukilla.
– Toisin kuin väitetään, opiskelijat eivät ole köyhiä. Totta kai köyhien perheiden nuoret voivat olla köyhiä, mutta ensinnäkin on niin, että opiskelijat ovat keskimäärin paremmin toimeentulevista perheistä kuin muut veronmaksajat, jotka heidän etuisuutensa maksavat. Tämä valitettavasti johtuu koulutuksen periytymisestä, Zyskowicz kuvaili.
Kokoomuslainen kuitenkin alleviivasi, että opiskelijat panostavat opiskelemiseen, sillä näin he voivat parantaa myöhempää työllistymis- ja palkkaennustettaan.
Perussuomalaisten Ari Koponen puolestaan nosti esille, että Suomen koulutusjärjestelmän maksuttomuus aina esikoulusta tohtorintutkintoon asti on kansainvälisesti poikkeuksellista.
Koponen huomautti, että hallitus hakee säästöjä opintotuesta niin, että tukea ei koroteta. PS-edustajan mukaan hallituksen päättämä tasokorotus opintorahan huoltajakorotukseen on osoitus aktiivisesta perhepolitiikasta.
– Tässä taloudellisessa tilanteessa ei ole varaa sysätä kaikille miljardeja. Säästöihin on ryhdyttävä, jotta meidän on mahdollista tarjota ilmainen koulutus myös tulevaisuudessa. Jokaisen on pystyttävä joustamaan omien mahdollisuuksien mukaan, eikä kaikki voi tulla tarjottuna pöytään kuin Manulle illallinen.
