Haatainen vakuuttaa, että työllisyystoimien valmistelu etenee – "Voi olla positiivinen yllätys, miten hyvässä vauhdissa tässä ollaan"

Työllisyys

Hallitukselle työllisyystoimia valmistelevien kolmikantatyöryhmien työ etenee hyvin, vakuuttaa työministeri Tuula Haatainen (sd.).

Haatainen sanoi tiedotustilaisuudessaan ymmärtävänsä julkisen keskustelun työn vitkaisesta etenemisestä. Hänen mukaansa malttamattomuutta on aina.

– Luulen, että voi olla myönteinen, positiivinen yllätys, miten hyvässä vauhdissa tässä ollaan. Mutta sen sanon, että työtä on vielä tehtävä.

Työministeri korosti laadukkaan valmistelun ja perusteellisen pohjatyön merkitystä asiassa.

– Minusta sille työlle pitää kunnia antaa, nämä virkamiesvetoiset kolmikantaiset työryhmät ovat tehneet hyvää työtä.

Haatainen huomautti, että esimerkkejä on nähty siitäkin, millaista lainsäädäntöä syntyy, jos pohjatyö jää hataraksi.

– En toivo, että jossain yön tunteita tehdään päätöksiä, joille ei ole sitten faktapohjaa olemassa. Laadukas lainvalmistelu on oltava johtotähtenä ja siitä pitää pitää kiinni.

Edellinen pääministeri Antti Rinne (sd.) kielsi käyttämässä hallituksensa retoriikassa termiä ”keppi” työllisyystoimista puhuttaessa.

Haatainen luonnehti itseään sosiaalipolitiikoksi, jonka mielestä velvoittavuus kuuluu aina jollain tavalla sosiaaliturvaan.

– Mutta miten se tehdään, se on sitten se kysymys.

Haataisen mukaan edellisen hallituksen niin sanottu aktiivimalli hylättiin siksi, että työtön ei voinut itse vaikuttaa lopputulokseen.

– Siellä oli pitkäaikaissairaita ihmisiä, jotka eivät tule työllistymään, joiden sosiaaliturva leikkaantui ilman, että siihen pystyi itse millään tavalla vaikuttamaan.

Haataisen mielestä velvoittavuuden ja turvan pitää olla tasapainossa.

– Ihmisen pitää voida vaikuttaa itse siihen omaan tilanteeseensa, ministeri korosti.