Haahuilua, odottelua ja vastuun siirtelyä – perussuomalaisten Ville Tavio lyttää pääministeri Sanna Marinin johtamisen
Kotimainen poliittinen keskustelu on pyörinyt päiviä erikoisissa asioissa: pääministeri Sanna Marinin viestiliikenteessä ja bilettämisessä korona-altistuneena.
Suurimman oppositioryhmän perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajalta Ville Taviolta ei pääministerin menettelylle ymmärrystä heru.
– Se baariin lähtö silloin, kun tulisi olla karanteenissa on tietysti aivan käsittämätön teko, Tavio puuskahtaa Suomenmaan Ryhmyrit -sarjan haastattelussa.
Tavion mukaan pääministerin vapaa-ajanvietto ei silti ole niinkään ongelma, mutta johtaminen on. Marin on hänen mukaansa siirtänyt politiikassa vastuuta toisille jatkuvasti, eikä tunnu itse oikein kantavan sitä mistään.
– Haahuilua, yleisen mielipiteen odottelua ja ristiriitaista toimintaa, Tavio summaa.
– Eli annetaan sisäministerin tehdä mitä tekee, vaikka se olisi hallitusohjelman vastaista ja ollaan epävarmoja vaikka siitä, mikä on Suomen kanta tähän metsäteollisuuden taksonomiaan.
Perussuomalaisille koko Marinin hallitus on ollut pitkin vaalikautta ”vihervasemmistolainen” hallitus kahdesta porvaripuolueestaan huolimatta.
Tavion mukaan ongelmana on ennen kaikkea, että hallitus ei pidä kansallisvaltion puolta vaan romuttaa sitä hitaasti tekemällä globalistista EU- ja maahanmuuttopolitiikkaa.
– Hallitus tuplasi pakolaiskiintiön määrän, se ei ole tehnyt mitään kiristyksiä turvapaikkapolitiikkaan, vaan on lähtenyt tekemään löysennyksiä, Tavio ryöpyttää.
Hallituksen kauaskantoisimpana virheenä Tavio näkee sen, että hallitus siunasi EU:n tulonsiirtounionin ja otti Suomen harteille EU:n ensimmäisen yhteisvelan.
Turkulainen toisen kauden kansanedustaja Tavio on juristi kolmannessa polvessa. Yhteiskunnalliset asiat alkoivat kiinnostaa lukioiässä. Oikeustieteellisessä tiedekunnassa opiskellessaan Tavio erikoistui Eurooppa-oikeuteen.
– Opiskeluaikoina ehkä koin jonkin sortin valveutumisen, heräsin siihen tilanteeseen, mihin Euroopan unioni on menossa ja mihin Suomea ollaan siinä viemässä.
– Ja valitettavasti olen ollut siinä aika oikeassa, syvempään liittovaltioonhan tämä on mennyt.
Tavio tunnetaan rauhallisesta olemuksestaan, mutta myös kovista puheistaan varsinkin maahanmuuttoasioissa. Kenties niissä on ripaus suorasanaista perussuomalaisen maahanmuuttopolitiikan pioneeria Tony Halmetta, jonka poliittisen uran alkua Tavio kertoo nuorena seuranneensa.
Turvapaikanhakijoita perussuomalaiset eivät halua Suomeen lainkaan. Myös työperäiselle maahanmuutolle perussuomalaiset löisi peräti 3000 euron kuukausittaisen tulorajan.
Tavio huomauttaa, että työperäisellä maahanmuutolla tarkoitetaan käytännössä EU:n ulkopuolista maahanmuuttoa Venäjältä, Lähi-idästä, Afrikasta tai Aasian maista. Sitä ajetaan hänen mielestään eri puolueissa hieman eri tarkoitusperin.
– Vihervasemmistolla on haluja ajaa sitä samasta syystä kuin turvapaikanhakuakin. Se halutaan vain luoda mittavaksi maahantuloväyläksi, jolla kansallisvaltion selkäranka voidaan napsauttaa poikki. Eli saadaan väestönmuutoksen kautta uudenlaiset voimat jylläämään maassa.
Tavion mukaan perussuomalaisten linja on, että ensin tulee työllistää työttömät suomalaiset. Puolue ei kuitenkaan vastusta sellaista työperäistä maahanmuuttoa, jonka voi katsoa olevan selvästi hyödyksi tai kyse on alasta, jolle ei suomalaista työntekijää löydy.
Tavio pitää kuitenkin ongelmallisena, jos kokonainen ala päätyy vierastyöntekijöiden käyttöön rakennusalan tavoin. Hänen mielestään kyse on myös huoltovarmuudesta: esimerkiksi käy koronapandemian kaltainen tilanne, jossa rajat sulkeutuisivat ja vierastyöläiset palaisivat kotimaihinsa.
– Tällaisessa tilanteessa on ikävä ajatella niin, että Suomessa rakentaminen alkaa loppumaan ja ei löydy rakennustaitoista ihmistä.
Hiljattain eduskunnan kyselytunnilla Tavio retrosi entisen populistijohtajan Timo Soinin ”soinismin” kysymällä hallitukselta ”kuinka te kehtaatte”.
Tavion mielestä Soini oli parhaimmillaan hyvä pienpuolueen johtaja ja vahva oppositiopoliitikko. Moni puolueessa ammentaa hänen mukaansa yhä vennamolaisuudesta. Jussi Halla-ahon valtaannousun jälkeen perussuomalaiset on Tavion mukaan kuitenkin uudistunut ”järkiargumentaatiota käyttäväksi kansalliskonservatiiviseksi puolueeksi”.
Tavion mukaan perussuomalaisten juuret ovat kuitenkin paljon syvemmällä kuin puolueen olemassaolon ajassa.
– Näkisin kyllä ne siellä edeltäjä SMP:ssä hyvin vahvastikin yhä. En koe sitä, että se on suinkaan unohtunut, vaan se jatkumo kyllä elää siellä vahvana.
Tavio näki tuoreena perussuomalaisten kansanedustajana puolueen tähän asti ainoan jakson hallitusvastuussa vuosina 2015-17. Hänen mukaansa tyytymättömyys puolueen silloiseen ministeriryhmään on käynyt sittemmin kaikille ilmi.
Tavion mukaan puolueen suunta oli kadoksissa, mikä alkoi nostaa painetta puheenjohtajan vaihtoon. Tavion mukaan esimerkiksi hänen johtamansa maahanmuuttopoliittisen työryhmän ehdotuksia turvapaikkapolitiikan ottamisesta kontrolliin ei otettu kunnolla edes käsittelyyn.
– Mutta ei yhteistyö keskustan ja kokoomuksen kanssa minun mielestäni suinkaan mitään huonoa ollut. Ei minulla niistä itselleni ainakaan mitään semmoista katkeruutta ole jäänyt.
Nyt perussuomalaisia johtaa Jussi Halla-aholta tehtävän viime kesänä perinyt kansanedustaja Riikka Purra. Vallanvaihdos vahvistaa Tavion mukaan puolueen toimivan jatkossa kuten muutkin: puheenjohtajaa kuuluu vaihtaa aika ajoin, eikä vallassa voi pysyä vuosikymmeniä.
Tavion mukaan Purra on kieltämättä vahva maahanmuuttokysymyksissä.
– Mutta ehkä hänestä voidaan löytää silti myös muutenkin laajaa ulottuvuutta asiakysymyksissä.
Vaikka maahanmuutto on nykyperussuomalaisten politiikan ydinaluetta, muutakin pakista löytyy. Varjobudjetissaan puolue esittää muun muassa Ylen rahoituksen leikkaamista 140 miljoonalla eurolla.
Tavio ei halua lähteä neuvomaan, mistä Ylen pitäisi toimintojaan karsia.
– Oma mielipiteeni on, että ei ainakaan urheilusta.
Tavio myöntää kuitenkin, että leikkausesityksen takaa löytyy ideologista antipatiaa Yleä kohtaan.
– Yle edistää Helsinki-keskeistä vihervasemmistolaista mielenkuvaa, joka johtuu varmaan käytännössä siitäkin, että Ylen toimittajista niin moni on tällainen vasemman laidan kannattaja.
Ylelle kerättävä vero on Tavion mukaan myös vastoin liberaalia ideologiaa, kun ihminen ei saa enää itse päättää, haluaako hän Ylen tuotannosta maksaa.
– Kun veroa pienennetään, se vähentää nimenomaan sitä Yle-veroa ihmisiltä. Se siinä oli ajatuksena, Tavio selvittää.
Viime aikoina perussuomalaisia on höykytetty rokotevastaisuudella flirttailusta ja koronapassin vastustamisesta.
– Jos koronapassi toimii kerran niin kuin väitetään, niin mikäs tässä on sitten ollessa. Silloinhan asiat ovatkin oikein mukavasti, Tavio ironisoi. Hän huomauttaa, että tartuntamäärät ovat koronapassin käyttöönoton jälkeen vain kasvaneet.
– Se on enempi turvallisuusteatteria, sen merkitys on niin vähäinen tämän epidemian jatkon kannalta.
Tavion mukaan koronapassi ei estä tartuntoja jylläämästä korkean tartuntariskin paikoissa, kuten baareissa ja yökerhoissa. Hänen mielestään rokotekattavuuden nousu on itsessään riittävä toimi.
– Eli se logiikka meillä on se, että kun rokotekattavuus saadaan korkeaksi, niin silloin ei ole enää perusteltua lähteä tekemään tämmöisiä syrjivän tyylisiä käytäntöjä vähemmistölle.
Tavio korostaa, että perussuomalaiset on suositellut ihmisiä ottamaan rokotteet, koska niiden on todettu tehokkaasti estävän vakavaa sairastumista. Rokottaminen on kuitenkin tehtävä vapaaehtoisuuden pohjalta.
– Koska kuten presidentti itsenäisyyspäivänä nyt sanoi, pakkorokotus sopii aika huonosti tämmöiseen länsimaiseen demokratiaan, Tavio perustelee.
Suomenmaa haastattelee Ryhmyrit -sarjassaan kaikki eduskuntaryhmien puheenjohtajat. Sarja päättyy.