FT: Nato-maan johtajasta Venäjä on läpeensä aggressiivinen – "Ei voida puhua vain yhdestä miehestä"
Euroopan maiden tulee supistaa hyvinvointiyhteiskunnan palvelujaan sekä verottaa aiempaa kovemmin pystyäkseen luomaan riittävän vahvan pelotteen aggressiivisesti käyttäytyvälle Venäjälle.
Näin arvioi Tanskan pääministeri Mette Frederiksen The Financial Timesin haastattelussa.
Frederiksen varoittaa Euroopan päättäjiä suhtautumasta Venäjän uhkaan naiivisti. Hänestä EU-maiden on pakko kasvattaa asetuotantoaan vastauksena venäläiselle imperialismille.
– Vapaudella on hintansa. Eurooppalaisesta näkökulmasta meidän on myönnettävä, että me emme ole käyttäneet riittävästi rahaa omaan puolustukseemme ja turvallisuuteemme, Frederiksen sanoo.
Pääministeri huomauttaa, että kylmän sodan päättymisen jälkeen Tanska ja moni muu EU-maa leikkasi puolustusmäärärahojaan.
– Kun teimme niin, pystyimme käyttämään enemmän rahaa hyvinvointiin ja verottamaan kevyemmin.
Frederiksenin puheenvuoro on linjassa monien muiden eurooppalaisten valtiojohtajien näkemyksen kanssa siitä, että Venäjä varustautuu kovalla vauhdilla mahdollisiin tuleviin aseellisiin yhteenottoihin.
Tanskan pääministerin puheenvuoroa voi pitää painavana, sillä häntä on soviteltu jopa Naton pääsihteeriksi ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaksi Charles Michelin paikalle.
Frederiksen painottaa tarvetta tukea ammuspulassa kärvistelevää Ukrainaa nykyistä enemmän.
– Näen kaikin puolin entistä aggressiivisemman Venäjän – en vain siinä mitä tulee Ukrainaan. Ajattelen, että meidän tulee kysyä itseltämme, onko Ukraina Venäjän viimeinen määränpää? Vaiko pelkästään osa hanketta, jolla tavoitellaan nykyistä suurempaa Venäjää?
– Ei voida puhua vain yhdestä miehestä sen jälkeen, kun on käyty kaksi vuotta täysimittaista sotaa. On puhuttava koko maasta.
Fredriksenin mukaan Venäjän aggressiossa ei olekaan kyse yksinomaan presidentti Vladimir Putinin agendasta vaan laajemmin ajattelusta venäläisessä yhteiskunnassa.
Tanskan johtaja näkee, että Eurooppa joutuu nykyisin toimimaan entistä kovemmassa geopoliittisessa ja taloudellisessa ympäristössä.
– Olemme olleet liian naiiveja. Länsimaissa olemme olleet liian keskittyneitä tulemaan rikkaammiksi, ja siksi olemme samaan aikaan tulleet riippuvaisemmiksi sellaisista maista, joista ei pitäisi olla riippuvainen – maakaasua Venäjältä ja uutta teknologiaa Kiinasta.
Fredriksenin mukaan EU-maissa onkin viimein käytävä keskustelua nykytilanteesta.
– Me emme ole maksaneet hintaa vapaudestamme viimeisten 30 vuoden aikana.