Eurooppaministeri Saksan tulevasta EU-linjasta: Talouspolitiikkaan tuskin suuria mullistuksia

Politiikka

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) arvioi, että EU:n mahtimaa Saksa jatkaa vakaalla, ennustettavalla ja pitkäjänteisellä linjalla.

– Saksa ei tule kaikesta päätellen tavoittelemaan perussopimuksiin mitään muutoksia, jolloinka eurooppalainen talouspolitiikka pysynee sen kaltaisena, mitä Suomikin ja eduskunnan lausumat siltä edellyttävät.

Tuppurainen kuitenkin pitää ilahduttavana sitä, että Saksassa vaaditaan lisää tarkkuutta ja ehdollisuutta EU-rahojen käyttöön.

– Eli kun elpymisvälinettä toimeenpannaan, kahdesti vuodessa tulemme neuvostossa käymään lävitse, millä tavalla nämä rahat kohdistuvat niihin oikeisiin rakenneuudistuksiin, digitalisaatioon ja ilmastonmuutoksen vastaisiin toimiin, ja mikäli uudistukset eivät etene, rahoitusta voidaan katkaista.  

Tuppurainen analysoi Saksan tilannetta eduskunnan kyselytunnilla torstaina. Ministeri kuitenkin korosti, ettei hänellä ei vielä yksityiskohdista tarkempaa tietoa.

Saksassa sosiaalidemokraattinen SPD, vihreät ja liberaalipuolue FDP kertoivat keskiviikkona aloittavansa hallitusneuvottelut koalitiohallituksen muodostamisesta. Neuvottelut käynnistyivät torstaina.

Saksan EU-politiikan suuntaa on arvuuteltu siitä lähtien, kun SPD voitti maan liittopäivävaalit.

Pitkään maata hallinnut kristillisdemokraattinen CDU ja sen sisarpuolue CSU kärsivät sodan jälkeisen historiansa kovimman vaalitappion.