Eurooppalainen alkoholipolitiikka, ei ongelmia? "Puppupuhetta", sanoo Pekka Puska
Kansanterveyden asiantuntija, professori Pekka Puska sanoo Suomen alkoholipolitiikan ottavan jatkuvasti askeleita väärään suuntaan, kun alkoholin saatavuutta helpotetaan.
– Jokainen yksittäinen muutos on helppo perustella sillä, että se ei niin kauheasti vaikuta. Mutta koko ajan mennään väärään suuntaan ongelmassa, joka on suuri, hän sanoo.
Petteri Orpon (kok.) hallitus on nyt viemässä kahdeksanprosenttisia käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia kauppojen hyllyille.
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta esitti perjantaina valmistuneessa mietinnössään lakiehdotuksen hylkäämistä, mutta hallitus voi edistää asiaa tästä huolimatta.
Valiokuntakin toteaa, että vaikka lakimuutoksen vaikutukset voivat lyhyellä aikavälillä olla suhteellisen vähäisiä, ne ovat kielteisiä väestön hyvinvoinnille, terveydelle ja turvallisuudelle.
Hallitus kiirehtii parhaillaan myös alkoholin verkkomyyntiä, jolloin alkoholijuomia voisi tilata kotiovelle.
Tämä kaikki saattaa olla vain välivaihetta sille, että 15-prosenttiset alkoholijuomat vapautetaan kauppoihin. Hallitusohjelman mukaan asiaa selvitetään.
Puska sanoo pitävänsä hyvänä sitä, että terveystietoisuus on osaltaan vähentänyt alkoholin kulutusta, samoin kuin alkoholiveroon tehdyt kiristykset.
– Mutta nyt ei pitäisi mennä huonoon suuntaan. Jokainen liberalisointi lisää jonkin verran lisää käyttöä, hän varoittaa.
Alkoholipolitiikan vapauttamista puolustetaan usein sillä, että Suomenkin pitäisi mennä eurooppalaiseen suuntaan. Puskan mielestä tässä unohtuvat tosiasiat.
– Eurooppa on maanosa, jossa on eniten alkoholinkäyttöä maailmassa ja myös eniten ongelmia. Ne eivät ehkä näy samalla tavalla kuin suomalainen ryyppääminen, mutta ne näkyvät terveystilastoissa. Yhä useampi Euroopan maa on kiristämässä alkoholipolitiikkaansa juuri sen vuoksi.
Puska huomauttaa, että alkoholiongelmat koskevat myös Välimeren viinimaita, sillä jo kohtuukäytöstä tulee terveyshaittoja. Ranskassakin on ollut runsaasti maksakirroosia.
– Kun sanotaan, että Euroopasta alkoholia saa vapaasti eikä ongelmia ole, niin se on puppupuhetta. Ongelmia on siellä kuten meilläkin.

Puskan mukaan suomalaisista alkoholikuolemista puhuminen johtaa usein harhaan, koska alkoholiin kuollaan muistakin syistä kuin tilastoihin lasketuissa tapauksissa.
– Alkoholin vaikutus kuolleisuuteen on noin kaksinkertainen tilastoihin verrattuna, koska alkoholi on osasyynä monissa syövissä sekä sydän- ja verisuonitaudeissa. Ne eivät näy tilastoissa lainkaan, hän sanoo.
Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan syöpä on toiseksi yleisin kuolinsyy EU:n alueella.
Puska muistuttaa, että alkoholihaitoista syntyy valtavasti kustannuksia hyvinvointialueille.
– Alkoholi aiheuttaa tuhansia kuolemia, valtavasti sairastavuutta ja ongelmia perheissä.
Puskan mukaan saatavuus on keskeinen asia alkoholin käytössä. Hän sanoo, että Suomi voisi hyvin katsoa Ruotsiin, missä kaupoissa saa myydä vain 3,5 prosentin vahvuisia alkoholijuomia.
– Ruotsissa alkoholiongelmat ovat paljon pienemmät kuin Suomessa.
Vuoden 2018 alkoholilain uudistus nosti päivittäistavarakaupassa myytävien juomien alkoholipitoisuuden enimmäismäärän 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin. Puska oli tuolloin keskustan kansanedustaja ja vastusti uudistusta jyrkästi.