Euroopan parlamentti tyytymätön huippukokouksen turvapaikkapoliittisiin tuloksiin – "vain vähän tulee muuttumaan"

Euroopan unioni

Euroopan parlamentin mielestä EU-maiden päämiehet eivät edenneet tarpeeksi turvapaikkauudistuksen tai talous- ja rahaliiton syventämisen osalta huippukokouksessa, parlamentti kertoo tiedotteessaan.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin ja komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kanssa käydyssä täysistuntokeskustelussa tiistaina suurin osa mepeistä kritisoi tiedotteen mukaan EU-maiden päämiehiä siitä, ettei turvapaikkauudistuksen osalta päästy konkreettisiin tuloksiin.

Mepit uskovat, että vain vähän tulee muuttumaan ja että ihmisiä tulee yhä menehtymään Välimerellä.

Parlamentin puhemies Antonio Tajani muistutti myös, että parlamentti on odottanut kauan EU-maiden hallitusten kantaa Dublin-asetuksen uudistukseen.

Tajani korosti tiedotteen mukaan sitä, että parlamentin ehdotus tarjoaa ”erinomaisen lähtökohdan” parlamentin ja neuvoston välisille neuvotteluille, sillä se on Tajanin mukaan tasapainoinen esitys, joka nauttii laajaa kannatusta parlamentin jäseniltä.

Dublin-asetuksella määritetään se, että turvapaikanhakija tulisi rekisteröidä ja hänen asiansa käsitellä siinä EU-maassa, johon hän saapuu. Asetus osoittautui toimimattomaksi tilanteissa, joissa turvapaikanhakijoita on liikeellä paljon, Yle kertoi turvapaikkakriisin aikaan. Siksi asetusta halutaan uudistaa.