Euroopan neuvoston ulkoministerikokous Helsingissä – Sipilä huolissaan takaiskuista oikeusvaltioperiaatteessa, lehdistönvapaudessa ja naisten oikeuksissa
Euroopan neuvoston ulkoministerikokous on alkanut Finlandia-talolla Helsingissä. Puheenjohtajamaa Suomen tervehdyksen esittäneen pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan muun muassa oikeusvaltioperiaate, lehdistönvapaus ja naisten oikeudet ovat viime aikoina kokeneet paikoin takaiskuja.
– Nämä ovat uutisia, joita ei nykypäivän Euroopassa odottaisi kuulevansa, Sipilä sanoi.
”Entisenä yrittäjänä” Sipilä myös muistutti Euroopan neuvoston merkityksestä taloudelle.
– Neuvoston työ ihmisoikeuksien, demokratia ja oikeusvaltion hyväksi on ollut ratkaisevaa taloudellisen vakaudelle, ennustettavuudelle ja koko Euroopan hyvinvoinnille, Sipilä sanoi.
Medialta suljetussa ministerikokouksen keskustelussa esille noussee Venäjän tulevaisuus Euroopan neuvostossa. Euroopan neuvosto perui Venäjän äänioikeuden neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa sen jälkeen, kun maa oli liittänyt itseensä Ukrainalle kuuluvan Krimin.
Vastatoimena Venäjä keskeytti kaksi vuotta sitten jäsenmaksujensa maksamisen neuvostolle.
Ukrainan ulkoministeri Pavlo Klimkin jäi pois kokouksesta ukrainalaismedioiden mukaan vastalauseena sille, että Venäjä pyritään palauttamaan takaisin neuvoston työhön.
Ukrainaa edustaa Helsingissä varaulkoministeri Serhi Kyslytsja, Venäjää ulkoministeri Sergei Lavrov.
Ukraina lienee reagoinut yhteen ulkoministerikokouksessa hyväksyttävistä loppuasiakirjoista, jonka ehdotuksessa pidetään hyvänä, että kaikki jäsenmaat osallistuisivat kesäkuussa parlamentaarisen yleiskokouksen istuntoon sekä Euroopan neuvoston uuden pääsihteerin valintaan. Käytännössä tämä tarkoittaa Venäjää, vaikka maata ei nimeltä mainita.
Tekstissä myös ehdotetaan uutta selkeää ja ajallisesti määriteltyä menettelytapaa tapauksiin, joissa jäsenmaa ei noudata Euroopan neuvoston perussääntöä tai arvoja. Tässä toimisivat yhteistyössä neuvoston ministerikomitea, pääsihteeri ja parlamentaarinen yleiskokous.
Luonnos on kuitenkin tasapainoilua. Tekstissä todetaan, että vastuu tilanteen korjaamisesta on ensi sijassa jäsenvaltiolla, joka on Euroopan neuvoston sääntöjä vastaan rikkonut. Myös velvoite hoitaa jäsenmaksut sekä vaatimus toisten valtioiden alueellisen koskemattomuuden kunnioittamisesta saavat maininnan. Venäjä on rikkonut näitä molempia.
Saksan ulkoministeri Heiko Maasin mukaan Venäjä kuuluu Euroopan neuvostoon ”kaikkine oikeuksineen ja velvoitteineen”.
Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) johtaman ulkoministerikokouksen tuloksista kerrotaan lehdistötilaisuudessa puoli kolmelta. Tämän jälkeen Euroopan neuvoston puheenjohtajuus siirtyy Suomelta Ranskalle.
Eilen illalla 47 jäsenvaltion edustajat juhlivat Finlandia-talolla neuvoston 70-vuotistaivalta. Juhlassa puhunut presidentti Sauli Niinistö totesi Euroopan neuvoston olevan historiansa pahimmassa kriisissä, mutta Euroopan samalla tarvitsevan Euroopan neuvostoa, ”joka ikistä sen jäsenvaltioista”.