Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Näköislehti
  • Mediatiedot
  • Asiakaspalvelu
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Tilaa Suomenmaa
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Asiakaspalvelu
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Tilaa Suomenmaa
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Näköislehti
Haku
THL

”Sekä hallinnollinen että asiallinen virhe” – THL:n entinen pääjohtaja tuomitsee Kiurun kelpoisuusveivauksen

1.6.2023 15:01
Lue lisää 
Ulkomaat
Vangittuja etiopialaissotilaita Tigrayssa viime vuonna. (Kuva: AFP / Lehtikuva)

Etiopian Tigrayssä on aselepo, pysyvästä rauhasta on vielä aikaista puhua – "Kyse on vallanjaosta osavaltion ja liittovaltion välillä ja valtapyrkimyksistä"

Tigraytä uhkaa paha nälänhätä, jota myös kuivuus on pahentanut. Jopa yli viisi miljoonaa ihmistä tarvitsisi humanitaarista apua.
STT-Ville Väänänen 10.12.2022 14:01, muokattu 10.12.2022 14:40
Jaa Twiittaa Lähetä Jaa
a– a+
Ulkomaat

Etiopian pohjoisesta Tigrayn osavaltiosta kuuluu vaihteeksi parempia uutisia. Marraskuussa 2020 alkaneet taistelut Etiopian hallituksen ja Tigrayn kapinallisten välillä päättyivät marraskuun alkupuolella Afrikan unionin välittämään tulitaukoon.

–  Tilanne näyttää paremmalta kuin kuukausi sitten. Tigrayhin on saatu aselepo aikaiseksi, ja humanitaarinen apu on alkanut tauon jälkeen ainakin osittain päästä alueelle, Suomen Etiopian suurlähettiläs Outi Holopainen kertoo STT:lle puhelinhaastattelussa.

Holopainen sanoo, että osapuolten allekirjoittama aseleposopimus on konkreettinen asia, mutta konfliktiin liittyy edelleen paljon kysymysmerkkejä.

Etelä-Afrikassa solmitun aselevon jälkeen Etiopian hallinnon ja Tigrayn kapinallisten komentajat tapasivat vielä Kenian pääkaupungissa Nairobissa, jossa osapuolet allekirjoittivat konkreettisemman sopimuksen.

–  Siinä sovittiin aseistariisunnasta, erityisesti raskaan aseistuksen osalta. Tähän asti on näyttänyt siltä, että osapuolet ovat kunnioittaneet sopimusta, taustoittaa rauhanvälitysjärjestö CMI:n Saharan eteläpuolisen Afrikan päällikkö Tiina Kukkamaa-Bah STT:lle puhelimitse.

Kukkamaa-Bah kertoo, että joidenkin arvioiden mukaan konfliktissa on kuollut jopa 600 000 siviiliä. Lisäksi Tigray on ollut eristyksissä muusta Etiopiasta ilman palveluita.

–  Siellä ei ole ollut puhelinyhteyksiä tai nettiyhteyksiä. Aluetta uhkaa paha nälänhätä, jota myös kuivuus on pahentanut. Arvioidaan, että yli viisi miljoonaa ihmistä tarvitsisi humanitaarista apua, Kukkamaa-Bah jatkaa.

Hän lisää, että Etiopian hallinnon hallitsemille osavaltion alueelle on alkanut tulla apua ja joitakin palveluita on palannut. Lisäksi Ethiopian Airlines on ilmoittanut palauttavansa lentoyhteydet Tigrayn pääkaupunkiin Mekeleen.

–  Kansainvälisen yhteisön tulisi tehdä kaikkensa, jotta sopimuksen toimeenpanossa onnistutaan. Esimerkiksi aseistariisunta ja taistelijoiden paluu siviilielämään tai integrointi Etiopian hallinnon joukkoihin on vastaavissa konteksteissä ollut hyvin pitkä ja kallis prosessi, Kukkamaa-Bah sanoo.

Vaikka aselepo on saatu, pysyvästä rauhasta on vielä aikaista puhua. Kukkamaa-Bah muistuttaa, että menneisyyden käsittelyn merkitystä korostaa yleisellä tasolla sisällissotien korkea uusiutumisaste – yli 40 prosenttia ensimmäisen vuosikymmenen aikana konfliktin päättymisestä.

–  Jos asioita ei saada selvitettyä ja jotta näiden ihmisoikeusloukkausten käsittely ei jää vain puheiden tasolle, koko yhteiskunnan tulee sitoutua poliittisen järjestelmän ja keskeisten instituutioiden uudistamiseen oikeudenmukaisella tavalla, Kukkamaa-Bah sanoo.

Hän lisää, että pidemmällä aikavälillä tarvitaan vastaavia prosesseja myös muilla Etiopian alueilla tai kansallista vuoropuhelua.

Holopainen huomauttaa, että pysyvä rauha vaatii molempien osapuolten sitoutumista sopimukseen ja valmiutta tehdä kompromisseja.

–  Tässä on taustalla kuitenkin kyse vallanjaosta osavaltion ja liittovaltion välillä ja sitten ihan varmaan muutenkin valtapyrkimyksiä. Etiopia on liittovaltio, jossa keskushallinnolla on tietty määrä valtaa ja osavaltioilla on tietty määrä valtaa. Tässä on sitten erilaisia näkemyksiä, että onko vallanjako nykyisen perustuslain mukaan kohdallaan vai pitäisikö siihen tehdä jotain justeerauksia, Holopainen sanoo.

Holopaisen mukaan tällaista keskustelua käydään parhaillaan, ei pelkästään Tigrayn vaan myös muiden osavaltioiden osalta, ja asiasta on erilaisia näkemyksiä.

–  Täällä on historian valossa katsottu aika tarkkaan, että saavatko kaikki kansanryhmät tarpeeksi resursseja keskushallinnolta. Maan sisällä tuntuu muutenkin kuin tässä kysymyksessä, että jotkut ovat mielestään jääneet välillä vähemmälle ja heidän pitäisi saada enemmän keskushallinnolta resursseja, Holopainen sanoo.

Holopainen lisää vielä, että kyse on vallan tasapainottelusta ja liittyy perustuslakiin, joka aikanaan TPLF:n (Tigrayn kansan vapautusarmeijan) ollessa vallassa on hyväksytty.

–  Sitten on tietysti muutakin näkemystä siitä, että kenen pitäisi olla vallassa ja kuka sitä käyttää.

Kukkamaa-Bah kertoo, että sopimuksen toimenpanoon liittyy myös muiden joukkojen läsnäolo Tigrayssa. Alueella on esimerkiksi Eritrean armeijan joukkoja ja Amharan alueen joukkoja.

–  Tigrayn aseistariisunta luonnollisesti riippuu myös näiden joukkojen vetäytymisestä. Etiopian hallinnon on kyettävä takamaan pikaisesti turvallisuus myös näiltä muilta joukoilta. Tähän Etiopia on sitoutunut tässä sopimuksessa, vaikka ulkopuolisia joukkoja ei siinä mainita nimeltä, Kukkamaa-Bah sanoo.

Lisäksi keskeistä sopimuksessa on, että Afrikan unionin pitäisi järjestää kymmenhenkinen monitorointiryhmä, joka valvoo tulitaukoa, aseistariisuntaa ja sen aikataulua.

–  Vielä ei ole selvyyttä, onko Afrikan unionilla tällaista kapasiteettia tai osaamista. Kymmenen henkeä on kyllä hyvin pieni ryhmä monitoroimaan koko Tigrayn aluetta, Kukkamaa-Bah lisää.

Afrikan unionille sopimuksen saaminen oli voitto afrikkalaisten pyrkimyksille ottaa vahva omistajuus Afrikan konflikteista.

–  Afrikan unionilla on slogan African solutions to African problems (afrikkalaiset ratkaisut afrikkalaisten ongelmille), ja tätä he ovat onnistuneet tässä prosessissa painottamaan. Suomi on CMI:n kautta tukenut Afrikan unionin rauhanvälityskapasiteetin vahvistamista jo kahdentoista vuoden ajan, Kukkamaa-Bah sanoo.

Tigrayn osavaltion humanitaarisesta tilanteesta puhuessaan Holopainen asettelee sanojaan tarkasti.

–  Kaikki pitää sanoa sillä varauksella, että näiden kahden vuoden aikana varmistetun tiedon saaminen kentältä on ollut todella vähäistä, jos ei jopa olematonta. Median toiminta on ollut alueella täysin olematonta. Kun telekommunikaatioyhteydet ovat poikki, niin sirpaleisen tiedon saaminen sieltä on ollut vaikeata, Holopainen sanoo.

Hänen mukaansa joidenkin humanitaaristen järjestöjen kautta on ollut mahdollista saada jonkinlaista tilannekuvaa.

–  Kaikesta päätellen taistelut ovat olleet kovia ajoittain, ja sitten siellä on mitä ilmeisimmin kohdistettu erilaisia väkivallantekoja myös siviileihin. Siihen lisätään se, että huoltoyhteydet ovat olleet poikki, Holopainen lisää.

Holopainen kertoo, että YK:n johdolla ollaan käynnistämässä apua, jotta Tigrayhin saadaan kuljetettua välttämättömiä tarvikkeita, kuten ruokaa ja lääkkeitä. Kahden vuoden konfliktin aikana on ollut ajanjaksoja, jolloin osavaltioon ei ole pystytty aina toimittamaan apua vaan alue on ollut täysin suljettuna ulkopuolisilta.

Kukkamaa-Bah kertoo, että viimeisten tietojen mukaan YK:n ruokaohjelman ja Punaisen Ristin toimituksia on päässyt alueelle viime aikoina.

–  Mutta nimenomaan niille alueille, jotka ovat Etiopian hallinnon hallinnassa. Tulee viemään aikaa ennen kuin sinne saadaan riittävästi apua paikalle, Kukkamaa-Bah lisää.

Holopainen kertoo, että Etiopian alueella Tigrayn konflikti on tuonut lisää jännitettä ja alueella kaikki tilanteet vaikuttavat valtioiden rajojen yli ja niiden sisällä.

–  Koska täällä on aika paljon herkkiä tilanteita ja kun tasapaino johonkin suuntaan vähän liikahtaa, se liikahtaa helposti muissakin paikoissa. Voi sanoa, että Etiopian liittohallituksella on mennyt paljon energiaa ja resursseja pohjoisen konfliktin hoitamiseen. Se on tietysti vaikuttanut siihen, että heillä ei ole ollut sitten fokusta joihinkin muihin asioihin, Holopainen taustoittaa.

Tigrayn konfliktin aikana on esimerkiksi nähty Etiopian ja Sudanin rajalla tietynlainen eskalaatio, vaikka se on mennyt nopeasti ohi.

–  On nähty myös (somalialaisen) al-Shabaabin toimintaa viimeisen puolen vuoden sisällä. Siinä voi nähdä, että jos on turvallisuustyhjiö, kun Etiopian oma turvallisuuskoneisto on vahvasti kiinni pohjoisessa, se voi luoda houkutuksia joillekin tällaisille ryhmille, Holopainen selvittää.

Hän lisää, että Etiopian rajojen sisäpuolella on ollut levotonta, mikä liittyy erilaisiin näkemyksiin vallanjaosta.

–  Se ei ole pelkästään Tigrayssä, vaan täällä on muitakin osavaltioita, joissa jännitettä on. Esimerkiksi pääkaupunki Addis Abebaa ympäröivässä Oromian osavaltiossa on aika levotonta tällä hetkellä ja osavaltion oma kapinallisryhmä on varsin aktiivinen, Holopainen sanoo.

Tigrayssä on lisäksi yhä naapurimaa Eritrean joukkoja.

–  Eritrea on ollut joko välillisesti tai vähän välittömämmin siellä liittohallituksen tukena. Totta kai se tuo moniulotteisuutta. Sen lisäksi, että liittovaltio ja TPLF toivottavasti päätyvät kestävään rauhansopimukseen, se edellyttää tilanteen rauhoittumista ja että Eritrea myös hillitsee itsensä, vetäytyy omille mailleen eikä sotke rauhan aikaansaamista, Holopainen sanoo.

Kukkamaa-Bah huomauttaa, että Etiopian hallinnon tulee ottaa vastuu rajaseudun valvonnasta Eritrean vastaisella rajalla.

–  Pysyvä rauha Etiopiassa on koko Afrikan sarven rauhan takaaja, Kukkamaa-Bah alleviivaa.

Afrikan sarven tilanne huolestuttaa muutenkin. Levottomuuksien lisäksi Etiopian naapurimaassa Somaliassa puhutaan olevan pahin kuivuus vuosikymmeniin.

–  Se sama kuivuus on osittain Etiopian puolella erityisesti maan itäisessä ja eteläisessä osassa. Tämän maan valtavan suuri köyhä väestö on helposti altis tällaisille erilaisille vaihteluille, Holopainen kertoo.

Kun siihen lisätään nousseet kustannukset elintarvikkeille ja polttoaineille sekä lannoitteiden saatavuusongelmat, isku on ollut kamala.

–  Voisi sanoa, että keskiluokkaiset työssäkäyvät etiopialaiset joutuvat todella koville. Inflaatio on yli 30 prosenttia, ja ruoan inflaatio vielä vähän korkeampi. Eläminen on totta kai vaikeaa, ja Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset ovat tuoneet vielä valitettavasti yhden kerroksen ongelmia lisää, Holopainen päättää.

Lue myös

Karelian Lock 23 -sotaharjoitus päättyy – joukko-osastot palaavat kotivaruskuntiinsa

Kouvolan, Luumäen ja Haminan alueilla järjestetty Karelian Lock 23 -sotaharjoitus päättyy perjantaina. Karjalan prikaatin...
1.6.2023 17:52

Orpo Venäjän Ahvenanmaan-konsulaatista: Tulevassa hallituksessa ja presidentin kanssa keskusteltava

Orpon mukaan asiaa pitää pohtia tarkasti
1.6.2023 17:46

Hallituksenmuodostaja Orpo: Abortin osalta ei käydä neuvotteluita

Orpo kommentoi veronkevennyksiä sanomalla, että neuvotteluissa käydään elementti kerrallaan, mikä on mahdollista
1.6.2023 17:33
Jaa Twiittaa Lähetä Jaa

Aihetunnisteet

etiopia tigray Ulkomaat

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen

Kirjaudu sisään

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Ylistetyt turkkilaislennokit katosivat Ukrainan rintamalta – Insider: Tässä syy
Uutiset | 30.5.2023 22:15
Onko ensi talvena taas edessä raju sähkökriisi? – Näin vastaa energiapomo
Uutiset | 31.5.2023 14:45
Asiantuntija tyrmää Prigožin-huhut MTV:llä – ”Ei sotapäällikkö”
Uutiset | 1.6.2023 7:55
Tutkijat löysivät 4000 vuotta vanhan ruton
Uutiset | 31.5.2023 21:39
Unitutkimus: Tässä menee sydämelle haitallisen nukkumisen raja
Uutiset | 31.5.2023 22:00
Venäläispoliitikko: Vuoden 1917 kaltainen vallankumous tulee pian
Uutiset | 31.5.2023 22:00
EU-johtaja: Putin ei aio neuvotella – ”tuplannut joukkonsa Ukrainassa”
Uutiset | 30.5.2023 10:02
Yle: Perussuomalaisesta rikosilmoitus – syytti valtuuston kokouksessa Pride-liputuksen kannattajia eläimiin sekaantumisen ja seksin suojaikärajan laskun 12:een hyväksymisestä
Uutiset | 31.5.2023 19:43
Venäjä: Ukraina tulittaa tauotta rajan yli – Ukrainan mukaan Venäjän ohjuksista pudonneet romut tappaneet kolme ihmistä
Uutiset | 1.6.2023 11:02
”Putin ei kysy, mitä suomalaisten luodit sisältävät” – Mikko Savola vaatii ampumaradoille laajaa turvaamisohjelmaa
Uutiset | 1.6.2023 13:41
USA:n ex-kenraalilta synkkä varoitus jättiläisten sodasta – ”Tältä näyttää epäonnistunut pelote”
Uutiset | 24.5.2023 22:15
Ylistetyt turkkilaislennokit katosivat Ukrainan rintamalta – Insider: Tässä syy
Uutiset | 30.5.2023 22:15
Skandaali Venäjällä: Ohjusekspertti syytettynä vehkeilystä Kiinan kanssa
Uutiset | 24.5.2023 15:40
Onko ensi talvena taas edessä raju sähkökriisi? – Näin vastaa energiapomo
Uutiset | 31.5.2023 14:45
IS: Nyt puhuu Putin-huvilan urakoitsija: Uhkaava tilanne toimistolla
Uutiset | 25.5.2023 9:40
Asiantuntija tyrmää Prigožin-huhut MTV:llä – ”Ei sotapäällikkö”
Uutiset | 1.6.2023 7:55
Ukrainalaislehti: Krasnodariin Etelä-Venäjällä on hyökätty ilmasta
Uutiset | 26.5.2023 8:58
Kremlin vakoilupomo sähisee: ”Painukaa hiiteen”
Uutiset | 25.5.2023 22:15
Tutkijat löysivät 4000 vuotta vanhan ruton
Uutiset | 31.5.2023 21:39
Japani komensi hävittäjät ilmaan – Rannikoiden edustalle ilmestyi venäläiskoneita
Uutiset | 25.5.2023 14:26
USA:n ex-kenraalilta synkkä varoitus jättiläisten sodasta – ”Tältä näyttää epäonnistunut pelote”
Uutiset | 24.5.2023 22:15
Tätä tärkeätä kivennäisainetta kannattaa syödä – ehkäisee aivojen kutistumista
Uutiset | 17.5.2023 21:50
CNN: Venäjä rahtaa Ukrainaan museotavaraa – ”Neuvostoliittolaiset eivät koskaan heittäneet mitään pois”
Uutiset | 8.5.2023 11:47
Naton vahva epäily: Venäjä miinoittanut Itämeren kriittiset putket ja kaapelit
Uutiset | 4.5.2023 13:50
Skandaali Venäjällä: Ohjusekspertti syytettynä vehkeilystä Kiinan kanssa
Uutiset | 24.5.2023 15:40
Ylistetyt turkkilaislennokit katosivat Ukrainan rintamalta – Insider: Tässä syy
Uutiset | 30.5.2023 22:15
Ydinkäyttöinen lentotukialus romuttamolle – Jenkkien projektista povataan kallista ja vaikeaa
Uutiset | 7.5.2023 22:00
Bulgarian asetehtaat tuottavat täydellä teholla sotatarvikkeita Ukrainalle, mutta Venäjän vuoksi se on julkinen salaisuus
Uutiset | 2.5.2023 19:35
Hätähuuto: Valko-Venäjän valtaus jo käynnissä
Uutiset | 16.5.2023 14:48
IS: Nyt puhuu Putin-huvilan urakoitsija: Uhkaava tilanne toimistolla
Uutiset | 25.5.2023 9:40

Uusimmat

Karelian Lock 23 -sotaharjoitus päättyy – joukko-osastot palaavat kotivaruskuntiinsa
Uutiset | 1.6.2023 17:52
Orpo Venäjän Ahvenanmaan-konsulaatista: Tulevassa hallituksessa ja presidentin kanssa keskusteltava
Uutiset | 1.6.2023 17:46
Hallituksenmuodostaja Orpo: Abortin osalta ei käydä neuvotteluita
Uutiset | 1.6.2023 17:33
Yle: Entinen suurlähettiläs sulkisi Venäjän Maarianhaminan konsulaatin – ”Venäjä on suorastaan syöttänyt Suomelle lapaan tämän mahdollisuuden”
Uutiset | 1.6.2023 17:09
HS: Sopu jakeluvelvoitteen nostosta voi johtaa veronkiristyksiin
Uutiset | 1.6.2023 16:56
Kaksi asiaa puoltaa Ruotsin Nato-jäsenyyden toteutumista lähiaikoina, arvioi Haavisto
Uutiset | 1.6.2023 16:23
Höyrystyvien hyönteismyrkkyjen tehoaine on myrkyllistä vesieliöille ja pölyttäjähyönteisille – älä käytä niitä retkeillessä, neuvoo Metsähallitus
Uutiset | 1.6.2023 16:21
Kilpisjärvellä mitattiin kesäkuun uusi pakkasennätys
Uutiset | 1.6.2023 15:46
Jyrki Katainen aloittaa lokakuussa Nordean yhteiskuntasuhdejohtajana
Uutiset | 1.6.2023 15:17
Stoltenberg: On aika ratifioida Ruotsin Nato-jäsenyys
Uutiset | 1.6.2023 15:07
Näytä lisää
cover_image

Lue uusin Suomenmaa

Kirjaudu ja lue näköislehti Tilaa lehti Lue näköislehti

Pääkirjoitukset

Kunnissa on alkanut soten jälkeinen elämä
Pääkirjoitus | 31.5.2023 21:00
Hallituksen synty taisi varmistua, vaikka arvojen ristiriita jää elämään
Pääkirjoitus | 29.5.2023 21:00
Science-lehden tutkimus mykisti hiilinielukeskustelun, mutta teki Suomenkin hiilineutraaliustavoitteesta vieläkin tärkeämmän
Pääkirjoitus | 26.5.2023 21:00

Toimitus suosittelee

Saarikko ei jännittänyt, kun hallitusneuvottelijat kriiseilivät maahanmuutosta – ”RKP:ssä on totuttu enemmän sivuosiin”
Uutiset | 30.5.2023 11:23
Näkökulma: Orpon porukka ei tarvitse kevätpesintärauhaa
Näkökulma | 26.5.2023 13:36
Pähkinäsaaren rauhan raja jakaa suomalaisia edelleen taloudellisesti ja terveydellisesti – Historian oppituntien klassikko täyttää 700 vuotta
Uutiset | 27.5.2023 10:00

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Karelian Lock 23 -sotaharjoitus päättyy – joukko-osastot palaavat kotivaruskuntiinsa
Uutiset | 1.6.2023 17:52
Orpo Venäjän Ahvenanmaan-konsulaatista: Tulevassa hallituksessa ja presidentin kanssa keskusteltava
Uutiset | 1.6.2023 17:46
Hallituksenmuodostaja Orpo: Abortin osalta ei käydä neuvotteluita
Uutiset | 1.6.2023 17:33
USA:n ex-kenraalilta synkkä varoitus jättiläisten sodasta – ”Tältä näyttää epäonnistunut pelote”
Uutiset | 24.5.2023 22:15
Ylistetyt turkkilaislennokit katosivat Ukrainan rintamalta – Insider: Tässä syy
Uutiset | 30.5.2023 22:15
Skandaali Venäjällä: Ohjusekspertti syytettynä vehkeilystä Kiinan kanssa
Uutiset | 24.5.2023 15:40

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Hauhon terveyskeskuksen turvaaminen
Mielipide | 1.6.2023 17:55
THL:n pääjohtajan koulutusvaatimuksen alentaminen on sekä asiallinen että hallinnollinen virhe
Mielipide | 1.6.2023 14:02
Venäjän toimiin pitää vastata ja sulkea Maarianhaminan konsulaatti
Mielipide | 1.6.2023 9:21
Sinulta pois vai molemmilta?
Mielipide | 31.5.2023 11:03
Keskusta ja raatorehellisyys
Mielipide | 25.5.2023 8:51
Keskustan uudistuminen on linjakysymys
Mielipide | 26.5.2023 9:24
Sinulta pois vai molemmilta?
Mielipide | 31.5.2023 11:03
Potkiiko Helsinki Pride omaan nilkkaansa?
Mielipide | 26.5.2023 9:11

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Keskustan Kempiltä vaatimus Säätytalolle: Jättisatsaus ruokavientiin
Uutiset | 1.6.2023 14:01
Helsinki Pride sopi yhteistyöstä keskustanuorten ja -opiskelijoiden kanssa – ”kirittäneet emopuoluettaan ottamaan suoraselkäisemmin kantaa ihmisoikeuksien puolesta”
Uutiset | 30.5.2023 10:15
Puoluesihteeriksi pyrkivä Maukonen: Keskustassa on viime aikoina ollut liikaa kuppikuntia – ”Tähän meillä ei ole varaa”
Uutiset | 29.5.2023 15:53
Olli Rehn huolestui peruskoulusta: ”Kaikki ei ole hyvin”
Uutiset | 29.5.2023 12:00
Kääriäinen Savon Sanomissa: Tämä tehtävä puolueissa on raskas ja vastuullinen – ”On oltava kiinni saatavissa oikeastaan aina”
Uutiset | 29.5.2023 9:31
Puoluesihteeriksi pyrkivä Maukonen: Keskustassa on viime aikoina ollut liikaa kuppikuntia – ”Tähän meillä ei ole varaa”
Uutiset | 29.5.2023 15:53
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat
  • Näköislehti

Asiakaspalvelu

Asi­a­kas­pal­ve­lu 044 7778 710 (ark. 9–13)
asiakaspalvelu@suomenmaa.fi

Asiakaspalvelu

Toimitus

etunimi.sukunimi@suomenmaa.fi
uutiset@suomenmaa.fi

Ou­lun toi­mi­tus
PL 52, Lekatie 6, Oulu

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Tilaa Suomenmaa Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Nipputilaukset
Rekisteriseloste
Evästeasetukset


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste

Käytämme evästeitä

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle ajankohtaista ja kiinnostavaa sisältöä. Voit hyväksyä evästeiden käytön painamalla “Hyväksy kaikki” tai muuttaa asetuksiasi. Suomenmaa.fi käyttää seuraavia evästeitä:

Välttämättömät evästeet

Välttämättömät evästeet ovat verkkosivuston toimivuuden ja kehityksen kannalta tarpeellisia. Ne eivät tallenna tietoja, joista sinut voitaisiin välittömästi tunnistaa.

Kävijämittaus ja analytiikka

Käytämme sivustolla evästeitä, jotta voimme seurata kävijöiden käyttäytymistä, mitata sivuston suorituskykyä ja kerätä tietoa sivuston käytöstä.
Hyväksymällä evästeet autat meitä kehittämään palveluitamme ja sivustoamme. Emme käytä evästeitä markkinointiin. Voit muuttaa evästeasetuksiasi milloin tahansa sivun alalaidasta löytyvästä “Evästeasetukset”-painikkeesta.
Evästeasetukset
Suomenmaa.fi

Evästeiden avulla voimme palvella sinua paremmin. Keräämme tietoa verkkosivuston käytöstä. Voit hallinnoida evästeasetuksiasi alta.

Välttämättömät evästeet

Välttämättömät evästeet ovat verkkosivuston toimivuuden ja kehityksen kannalta tarpeellisia. Ne eivät tallenna tietoja, joista sinut voitaisiin välittömästi tunnistaa.

Evästeet

  • moove_gdpr_popup (käytetään evästeasetusten tallentamiseen, kesto 365 päivää)
Kävijämittaus ja analytiikka

Käytämme sivustolla evästeitä, jotta voimme seurata kävijöiden käyttäytymistä, mitata sivuston suorituskykyä ja kerätä tietoa sivuston käytöstä. Osa evästeistä tallennetaan käyttäjän päätelaitteelle pidemmäksi aikaa, ja ne ovat käytettävissä, kun käyttäjä palaa sivustolle takaisin. Istuntoon liittyvät evästeet poistuvat, kun käyttäjä sulkee selaimen.

Evästeet

  • _ga (käytetään kävijöiden erotteluun, kesto kaksi vuotta)
  • _gid (käytetään kävijöiden erotteluun, kesto 24 h)
  • _pk_id (Tilastointi, käyttäjän yksilöinti (Matomo Cloud), kesto 13kk)
  • _pk_ses, _pk_cvar, _pk_hsr  (Tilastointi, vierailuun liittyvien tietojen tallennus (Matomo Cloud), kesto 30min)
  • _pk_ref (Tilastointi, saapumis-/lähdetiedon muistaminen (Matomo Cloud), kesto 6kk)
  • matomo_sessid (Väärinkäytösten estäminen, CSRF-turvaominaisuus (Matomo Cloud), poistetaan kun selain suljetaan.)
  • mtm_consent (Tilastointi, käyttäjän evästehyväksynnän muistaminen (Matomo Cloud), kesto 30v.)
  • mtm_cookie_consent (Tilastointi, käyttäjän evästehyväksynnän muistaminen (Matomo Cloud), kesto 30v.)