Esko Aho puolustaa Iltalehdessä toimintaansa venäläispankissa: Yhteistyötä naapurimaan kanssa ei pidä lopettaa
Ex-pääministeri Esko Aho (kesk.) sanoo tehneensä päätöksen venäläisen Sherbankin hallitukseen lähtemisestä kuunneltuaan suomalaista valtiojohtoa ja tarkastettuaan, etteivät toimintasäännöt ole ristiriidassa voimassa olevien säännösten kanssa.
Aho kommentoi asiaa Iltalehdelle.
Tällä viikolla julkisuudessa on keskusteltu Ahon ja toisen ex-pääministerin Paavo Lipposen (sd.) Venäjä-kytköksistä, kun Euroopan parlamentti nosti heidät mietinnössään yhdeksi esimerkiksi eurooppalaispoliitikoista, joita Venäjä ja Kiina ovat palkanneet edistämään etujaan.
Aho on istunut Sherbankin hallituksesta vuodesta 2016 lähtien. Talouselämä kertoi viime vuonna, että Aho on kuitannut venäläispankista 10,8 miljoonan ruplan eli noin 126 000 euron palkkiot.
Yhteistyössä venäläispankin kanssa ei sinänsä ole mitään laitonta, mutta asia on noussut tapetille Venäjän ulkopoliittisen uhittelun ja Ukrainan rajalle koottujen sotilasjoukkojen vuoksi.
Aho korostaa Iltalehdelle, että hän noudattaa olemassa olevia sääntöjä. Hän painottaa, ettei hän ole enää poliittinen toimija, eikä hänellä siksi ole vastuuta sääntöjen laatimisesta.
– Eettinen ja moraalinen arviointi tapahtuu niiden päätösten pohjalta, joita politiikassa on tehty.
Aho painottaa Iltalehdelle myös sitä, että suomalaisten kanssakäyminen Venäjän ja venäläisten kanssa ei voi täysin loppua. Maat ovat aina toistensa naapureita ja toimeen on siksi tultava.
– Minusta on erittäin tärkeää, mitä tulee Venäjään, varsinkin Suomen tapauksessa, että ei se tarkoita sitä, että meidän kanssakäymisemme Venäjän kanssa pitää lopettaa.
Ahon mukaan Sberbankia ei voida leimata pahaksi ainoastaan siksi, että kyseessä on venäläinen pankki.
– Emme voi päättää, että ei me matkusteta Venäjälle enää, tai että emme ole tekemisissä venäläisten kanssa. Ei se ole tapa, jolla ainakaan Suomen tapauksessa toimitaan.
– Tässä on hyvin paljon kysymys siitä, että meidän täytyy Venäjän suhteen ymmärtää, että se on meidän naapuri ja meidän täytyy tietää, mitä siinä maassa tapahtuu ja ymmärtää sitä. Tietysti niissä rajoissa, jotka on asetettu.
Aiemmin tällä viikolla Aho huomautti Helsingin Sanomille, että Sberbank on listattu Moskovan lisäksi myös Lontoon ja Frankfurtin pörsseissä. Pankin omistajakuntaan kuuluu Ahon mukaan paljon länsimaisia toimijoita kuten Norjan valtion öljyrahasto
Aho sanoi HS:lle, että Venäjästä on tullut ”hankala käsiteltävä” hyvin paljon Venäjän itsensä takia, mutta maa nähdään kuitenkin länsimaissa liian mustavalkoisesti, ilman värisävyjä.
– Venäjässä on paljon ulottuvuuksia, jotka eivät sovi tähän mustavalkoiseen kuvaan. Sberbank on yksi sellainen, Aho summasi.
Aho toimi Suomen pääministerinä vuosina 1991–1995.